香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
冇錯,尋日先有隻公務狗撩貼入息
我貼完佢又唔貼成隻芝娃娃咁
之後約我8點時代廣場睇下邊個講大話柒頭皮
條撚樣最後宿沙
之後仲要死淨把口話撚到我真係出

公務蟲真係講就凶狠,做就碌撚
你條撚樣就鳩up零成本
現實碌撚咁既樣
頭兩句fit你
咁你拎個source出嚟證明
香港公務員人工係SG Double囉
大家咁話啦保險師
Fit你多d吸血公務蟲
都係叫返保險狗順耳啲
你究竟明唔明你自己講緊咩
佢可能以為eo 同aco 係同級
你鐘意叫咩咪叫咩都改變唔倒你地係班垃圾吸血寄生蟲

睇下現實人地理精算保險狗定你呢d寄生公務蟲
顛撚到好似得保險先有精算師咁

冇班保險sales呃咗咁多單返嚟 點養班精算師啊 保險業真係好撚正氣喎
立會檢討薪津安排 有議員再求加薪 有議辦現「逃亡潮」走剩一人

【獨媒報導】今屆立法會任期將於明年屆滿,立法會一個委員會正檢討下一屆立法會的薪酬和開支調整。繼早前有「1名議員」要加薪四成引起嘩然,立法會秘書處今年1月再發問卷,同樣地再出現「1名議員」要求加薪,不過幅度有減少,要求加人工兩成,即由現時約10萬月薪,加至12萬。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E7%AB%8B%E6%9C%83%E6%AA%A2%E8%A8%8E%E8%96%AA%E6%B4%A5%E5%AE%89%E6%8E%92-%E6%9C%89%E8%AD%B0%E5%93%A1%E5%86%8D%E6%B1%82%E5%8A%A0%E8%96%AA-%E6%9C%89%E8%AD%B0%E8%BE%A6%E7%8F%BE%E3%80%8C%E9%80%83%E4%BA%A1%E6%BD%AE%E3%80%8D%E8%B5%B0%E5%89%A9%E4%B8%80%E4%BA%BA
得喇知你公務蟲威喇垃圾

廢物死埋一邊喇
立法會議員一邊唔比公務員加人工
一邊就叫緊自己加人工

好似連登仔
佢地應該經歷過出面好景個陣個個笑鳩公務員無前途,而家唔好景就搵返公務員出氣,出面好景搵緊3糧4糧個陣又唔見佢話公務員人工低要幫手爭取
你都未洗死啦點解我要姐
笑撚左,笑撚埋右,原來真係做緊閪工
總之你好過我就唔得啦
競爭係激烈嘅不過因公因私所認識嘅EO我真係feel唔到佢哋有乜嘢過人之處 只可以話JRE乃至政府招聘係偏好有某種mindset嘅人 未必真係搵緊叻人
古時八股文取士都大競爭 但係唔代表個遴選制度係合理同埋取錄咗嘅真係人才
正苦執政班友擺明就立壞心腸架啦
明眼人都睇到架車就黎撞山。仲要加自己人工,踩油加速
正苦執政班友就闊佬懶理,總之唔好響我任期撞就得,留返畀下一屆搞,繼續印印腳月薪幾十萬,等退休去歎世界
學返連登仔話齋, 每年加人工少過10%係你廢, 唔識轉工?
仲慢慢等跳point?
之前睇新聞有部分 "高才" 申請張簽證嚟香港生仔拎身分證,有幾多經濟貢獻你諗你......衰啲講句當你搭腳石,轉個頭申請去外國拎埋外國護照
有冇link入去恥笑下
Ching
不如你諗吓政府賣地收入關地政、planning、CEDD幾家人事
收入高與低又係咪可以反映到落其他部門啲職員身上?

又或者話sales team跑到數係咪可以用嚟assess back office員工嘅工作表現
真戇鳩定玩膠
人地有appraisal,老細要簽佢先有point跳
不過人地老細點簽點assess就唔知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞