香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike

你啱
我都好撚葡萄有fd 自己生意
基本搵到三十雞一個月
自問無呢個能力都無呢個動力去做
抵佢地發達
的士呢樣証明政府放棄思考
屌你遊客黎搭的士受一肚氣
點都印象深刻過啲乜盛事
返到去不斷唱衰香港
創業都要有錢先得,你覺得窮人可以自己開舖頭?
你未窮過就收聲啦
ig鋪/租工廈要幾多資金創業?
人窮又懶仲要多借口
唔怪得公務員都做唔到
你講個堆野關文職公務員咩事
佢地都冇份決定,決定既係非公務員,一個月袋幾十萬既局長,到局長
你樓上條垃圾應該冇車冇樓
佢前設左屌公務蟲overpaid 得一種人
就係廢過公務蟲先會屌佢地

所以你點屌佢地佢地都淨係會高高在上咁反駁

到你係有料過佢地,因為佢地既前設呢類人係唔存在
係喇你說得很對
包物資果班係局長?
執行件事搞文件果班都係局長?

咩都係局長做,咁你地炒得喇?
典型公務蟲

唔關我事
除左士氣同加人工外我咩都唔關事
我又唔撚係公務員佢乜撚地
正常出面撈得掂都會可憐公務員同學
十年如一日無出頭天
係有料到使係度望公務員果幾皮野然後話卜口

人廢、又懶、又無料到
私人工搵唔到食一開始又唔認清自己能力考政府工
不過通常你呢種人政府工都考唔撚到
又黎假設人地屌公務員就係廢
用人工同專業睇
你同大部份公務蟲都廢過我

係咪又要叫我post收入證明

正一垃圾公務蟲
有冇睇貧窮的本質呢本書?
創業從來都係高風險高回報既搵錢方法
呢個你冇錯,窮人承受唔到咁多風險
錢係其中一個因素,但有啲創業係唔需要錢,例如我上面所講既售賣自己現有技能比小朋友,例如某一個運動或者某一個興趣
除咗錢之外都好窮人更加承受唔起嘅係時間成本,正常打份工,你係嗰一行做得越來,越多經驗,人工會慢慢加
但係當你用咗啲時間去創業,呢啲嘅穩定成長就會停滯,窮人承受唔起呢啲風險,因為咁樣脫貧更加困難
仲有例如健康風險嗰啲,有錢人買咁多保險,咩事都可以保險食
窮人一病,冇保險,真係又同個身家講拜拜

所以在上面同你講搵三萬蚊以上嘅工
已經係講緊零風險咁滯
建築業、裝修業、教育
真係讀書都唔使,肯落手做
上網學吓就已經有
係呀
話緊你
人廢、又懶、又無料到

點解重理粒假膠
你打橫嚟講冇意思個喎個ponit唔係應唔應該,而係呢個世界總會有徇私舞弊嘅人,公共服務需要對呢方面特別小心,所以先至會有咁嘅制度
其實你出嚟做嘢未

離地得好緊要

我做物管,一個屋苑經理仔都30幾k
返去火星喇mk公務蟲
師兄見唔見到10至15日?14日咪就係10至15日
不如分析吓你
睇吓你自己每一次講嘢
都係話人哋廢
同你講你智力唔會理解到人哋講啲咩
你就話自己搵得多

知唔知係咩意思?
你係自卑
你對自己任何所講嘅嘢又好,自己任何能力都好
冇一樣嘢你係見得人,所以你唔敢去講
唯一一樣你覺得係見得人嘅係話自己搵得多
所以就算講啲完全唔關事嘅嘢
講智力,你都可以話自己搵得多
希望個話題可以帶返去一個你自己覺得安全感好高嘅地方

所以,祝你好運啦
工程教育健康醫療會計求其講一堆都有啦
高層覺得無限發債借錢都得
你又真係幾好耐性㗎喎
仲繼續慢慢解釋
其實你出嚟做嘢未㗎 ? 一間大公司Senior manager最少都50,000至60,000啦,有啲70,000添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞