香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
我都唔理啦
年年計埋跳point 多差唔多一成人工

年年千億赤字
應該仲玩到幾年嘅
親戚醫生一grad 做左陣公院頂唔順返新加坡,人工直減3成,但新加坡既入息中位數同人均gdp 都係遠高於香港,香港貧富懸殊不嬲係好高

Btw ,Ching 你何嘗唔係打啲嘢出嘢好似講左嘢咁其實有咩point 想講?
重會炒人tim
真係香港變真Bay Area 指日可待
事實就係成班友玩時光倒流
早幾年鳩噏共享房屋=返去72家房客
只能夠講
有智慧嘅人
一早準備後路
08/09私人加8.7/2.1%?!邊到黎d數
人地花紅都要睇個人同國家績效啦,邊似你香港政府負績效都年年跳point呀
睇住成班「建議」點樣搞好呢個地方
就覺得好好笑
JobsDB薪酬調查報告
根本政府同私人公司係完全兩個系統,私人公司幫公司賺到錢有雙糧花紅,做得私人公司就預左幾年跳一跳去加人工架啦,自己公司閪每年加得幾百蚊通脹自己懶唔轉而家就係到怪人地加人工
你見唔到樓主其中一樣屌緊公務員嘅位就係人工太高咩?

然後就隨便拎咗兩個職業嘅人工就話 嗱你地睇下HK CS人工係SG兩倍

但其實有心機去搵下HK SG嘅yearly budget就會發現呢個跟本唔係事實嚟

但係一去到屌公務員呢啲位 就基本上盲撐唔洗理quote嘅嘢啱定錯
咁SG公務員bonus即係幾多?
下面條link係AUPE , 新加坡公務員工會?
佢地話2023年都係0.6個月bonus / officer grade 可以多達SGD800
即係年尾拎多HK$2萬 左右, 仲係低過香港喎

Civil servants to receive 0.6-month year-end bonus;
Officers up to MX13(I) get additional lump sum of up to $800
https://www.aupe.org.sg/union/end-year-avc2023/
過關咁方便
番去住啦都
講普通話又比人歧視
高過香港個結論係點得出?就係因為樓主quote咗老師同督察嘅人工做比較?
財赤千億唔緊要啦
還掂政府會發債出糧
關我撚事咩
根本要炒一半警察同懲教
我唔會針對Ibanker 專科醫生 幾百萬年薪
因為市場行為,無客自己會收皮,佢地亦無逼我使用服務

ibanker同意
但講到醫生,唔知你幾多歲,試過大病未

人一定會病,一定要睇醫生
依家個市場俾班醫生各種手段做到供求完全失衡
香港醫生病人比例已經去到全球發達國家地區入面最低
醫生收入就全球最高

犧牲嘅就係病人金錢同輪候時間
點會冇問題
根本就應該開放競爭,用市場機制提升的士服務同打死班牌主。
21年-23年都差唔多2個月wo

香港人冇話事權講閪咩
難怪愈來愈唔夠人
佢咪講緊新加坡加埋花紅都低過香港囉
香港公務員人工高過哂其他地方呢個係事實你做得好個個安居樂業我唔介意你人工高,問題係你做到屎咁都仲要其他人幫你埋單真係唔啱數
日常 地鐵好似平過搭日本地鐵 又冷氣 又乾淨過外國鐵路
算唔太差呱
咁你想表達啲咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞