香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
部門service pledge嗰啲濕鳩KPI都可以拎出嚟J!?

唔好講啲為設立而設立懶係客觀嘅無謂KPI睇啲實際嘢啦,由民生層面小至個intersection轉過路方式改吓road marking去到大少少安排場煙花表演吸引旅客都搞到一鑊泡,再去到政策層面例如處理網約車同行人使用EMD嘅政策都落後周邊國家起碼十幾廿年,咁都仲好意思講政府KPI。
貼埋income proof 你都仲可以ff屌你地既人都係垃圾

公務蟲
而家咪又係玩完
就係要佢死,反正冇後代,關我撚事
點解要留低遺產比支那人
其他國家一早可以選擇唔按標收費?

Where
問心嗰句
加唔加真係睇公墓園咩
心知肚明
點會唔合理,佢哋覺得最合理係個每年加50%㖭,又唔係佢出錢
你知唔知好大量部門都係對市民,處理投訴。
無乜邊個敢”唔好態度”,驚白卡發癲投訴自己。
你自己搵過咩部門,態度好閪,效率好慢先?
俾人打個例子多餘啦,邊個知啲地盤工同佢有咩過節,可以做極都唔合規,佢又唔肯妥協咪俾人打,咁邊個唔啱?
https://www.gov.hk/tc/about/govdirectory/govchart/index.htm

入面咁多部門,唔使經常對市民既 我諗得審計、政府化驗所、天文台、飛行服務隊、經貿辦、庫務署、規劃署、創新科技署、產業署、統計署

有錯再補充
經貿同創科對商界多,啲人自然正常好很多
首先我都已經同左你講KPI無用
然後就同左你講其實政府有類似KPI既指標比市民去參考政府做出黎既野達唔達到預期目標
https://www.hkfsd.gov.hk/chi/aboutus/performance.html < for your reference

anyway, 我唔係話緊人地係閪客 我係話緊你係閪客
特別係你呢一句
"政府唔係make profit架,訓醒未呀,係靠人俾錢養架,你食緊納稅人d錢架師兄,交一毫子稅都有資格抽稱你啦,自稱服務社會咁你係咪要受到社會監督呀。"

你所謂既監督其實係連人地有服務承諾你都唔知咁去監督
然後基建於有人話政府唔好點點點 從而去作出批判 然後你又quote唔到咩親身例子去加以論述

同埋我又唔覺得有邊個國家既人會100%認同政府會做既野 但係有人批評係唔係就證明公務員overpay或者同埋好似樓主咁講公共服務尋租化先?
咁似乎你依家係針對緊工程界既公務員?
技術主任職系入職計月薪一定無3-4萬啦
咁當然做做下會有
但係
"最重要係日日搞呢搞路 搞完年年都有人喺地盤死" 似乎係有d問題
我諗應該冇任何政府會導致0意外或者人為失誤發生

不過我覺得政府工程 的確係有佢問題係度
例如可以不停超資 consultant能力每況愈下交垃圾出黎又冇咩責任咁
呢個先似乎係一個比較大既尋租問題
我未拎緊工作性質相同既職位人工高低囉..
我拎出黎比較既兩個grade (mx13, aco)都係兩邊文職entry grade黎...你有冇睇架?

只係咁岩有人上面既意思係mx13要大學生先入到 唔通aco都係 我先解釋返呢樣野姐
但學你咁講 呢兩個位的確係兩地文職公務員既起點...
多謝你支持我KPI冇撚用呢個point
我本身個意思就係話你set kpi都多鳩餘不切實際
政府而家係咪茶餐廳化,不停加價但啲野越嚟越難食,啲客屌就話個客閪,我地經營困難煮得好辛苦架
應該咁樣講
公務員唔加人工多左一個藉口比私人機構老闆去唔加人工囉

但大部份NGO睇公務員薪金加幅去調整呢個係事實黎既
大大個赤字都睇唔到業績, 成個hk 就係業績
大量香港市民唔滿意你話你overpaid都唔係事實?定係又要figure?你出緊納稅人錢唔係事實?定係納稅人覺得政府失職失效失德唔係事實?咁唔係要接受社會監督 ?

你出糧畀我?點解一定要和顏悅色同你講嘢
小心啲,因間又咬埋你,人哋話赤字唔係因為佢,有赤字你都要用政府服務,所以佢都要加人工呀
咁你咪同李家超講囉,同我講有撚用咩
勁撚癲 呢個post真係笑到仆街
喺度打千字文 生活充實到
Get a life please
睇下班loser酸都好過癮既
你幫我覆上面話要SET KPI個位師兄囉
on99你要討論又唔撚睇前文後理
巴打你都有耐性
諗咁複雜做咩呀,做人簡單d咪又係邊度高人工去邊度做,物競天擇,叻咪搵得多d囉。

d酸撚係叻就唔會成個loser咁係度怪制度怪kpi怪xxyyzz啦。
唔怪得公務員咁撚垃圾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞