香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
最大問題其實係單次博弈
入咗去,基本上無得罪人,平庸咁坐到頂點起碼都幾萬
工作期間唔需要持續進修同進步

離開社會太遠,太脫節,覺得自己搵到幾多就值幾多
睇唔起出面 形成跋扈化既根源
新公屋狗竇咁勁細
但啲人寧願茂一世都唔想搬走
証明出面居住環境係幾咁惡劣
重點係波叔成日話庫房赤字要cut呢樣個樣
但出面經濟根本唔好
點解班官仲可以加人工
咁都叫魚蛋論就唔洗再討論落去
ACO本身唔洗
但依家考到入去嘅都係degree background
拎唔同準則去比較都有個優缺點係度
拎average又好 拎mean又好都係

Btw
你自己quote嘅source都已經證明咗HK CS人工唔係SG兩倍

特別你拎返MX pay scale個表已經見到entry grade個人工其實比ACO要高 而且仲有1-2個月bonus未計

咁當然有機會工作內容唔同啦

但由始至終你個兩倍論都係有問題

我都唔會拎SG首長人工高 HK咁多而同你拗其實SG公務員人工高過香港啦係未?
其實公務員人工加幅同埋司局長人工加幅係兩樣野嚟

公務員跟嘅調查係睇私人市場個薪資變動

按你講法其實你係咪叫緊減司局長人工
平庸咁坐到頂點起碼都幾萬

挑 ca aco starting咁鬼低出面大把工都高過佢啦,你捱十幾年先幾萬蚊, 同期有上進心d既讀專科hd之類,做幾年已經拋到佢地車尾燈都見唔到,上限更加係完全無得比,三萬呢d唔高都唔低價位有咩問題

離開社會太遠,太脫節,覺得自己搵到幾多就值幾多
睇唔起出面 形成跋扈化既根源

照我話香港人又西競爭力低,唔係仲有一國兩制扮下野大灣仔都鬥唔贏啦 , 香港邊值咁高人工 三四千貨色
我好多年前grad嗰陣啲工衰極都每年14日AL喎
就算唔係銀行工都有14日啦
你呢家講嘅情況應該適用係香港大部份嘅工作上面

然後唔知點解你會覺得公務員會睇唔起人

特別係要做接觸市民個啲職位應該係日日比人屌到飛起先啱

處理有情緒病嘅VIP 答埋啲垃圾投訴 如果真係有係所講跋扈化 其實真係踩你都有味

如果你話係針對高官 咁仲有討論空間

你套用落啲搵幾皮一個月嘅公務員上面

你先似係跋扈個位
拎個頂薪黎同個入職薪酬比
返份工兩年唔加人工 即轉工啦
消防救護點解唔可以計,計你接報後幾多分鐘到現場,勞工處消委會到底有無調解成功,唔可以做指標? 即係你覺得公共服務無掛勾就唔洗監測,定係你覺得反正年年加所以無必要監測?

政府唔係make profit架,訓醒未呀,係靠人俾錢養架,你食緊納稅人d錢架師兄,交一毫子稅都有資格抽稱你啦,自稱服務社會咁你係咪要受到社會監督呀。
講咁耐你都唔知咩叫kpi,關鍵績效指標呀,量度表現咪睇下你值唔值份糧囉,私營全公司都係為同一個目標做野,你n個部門個個做唔同野,唔make profit就唔洗受監督? 私營點樣表現好又業績差,你知唔知自己講緊咩呀? 返政府返上腦? 私營賺唔到錢咪就係你表現唔夠好囉, 公司賺唔到錢加咩人工俾你呀

係呀,政府唔掛勾,咁你份糧d錢邊度黎搞清楚未呀,一直係度迴避問題又唔認清事實,有錢果陣咪大家收聲齊齊加囉,唔係我魚蛋論想你仆街呀,係地賣唔到政府最大收入無左,稅收少左,咁加乜野俾你? 做到kpi,都只係代表你合格唔洗俾人減人工俾人裁咋,至於有無得加咪就係睇政府收入囉,你做得好就唔應該同賣地收入掛勾,啱呀,但錢從何來呀????? 而你既服務對象普遍唔滿意你表現,咁點解要加呀?

上面咪答左你係政府將個編制擴大囉,2013 2014 2015香港人口幾多,當時公務員幾多人,欠幾多個位,link都搵埋俾你啦。
我今次睇到08年起公務員人數年年增長緊喎,咁點解2019打後無端端幾千個空缺會跳到近2萬個? 講警署係其中一個例子呀get唔get ? 咁文職又需唔需要咁多個位? 你都認同係增加左編制,一時又話流失,點呀師兄

事實就係人口少左但公務員反而增多,仲不停加人,唔通你workload大左? 如果係,咪反映你地內部組織混亂,所有野架床疊屋囉,講到你要服務既人均數少左又話無得拗,問你足唔足夠你梗係話唔足夠啦,而家要包100萬個防疫包,得你一個人果陣你咪要包100萬個囉,咁請100萬人果陣你咪包一個囉,請夠100萬人俾你好唔好?

我無話立法要跟政府薪酬調整喎,我亦都唔係話政府所有人都係垃圾,但普遍就係存在一班自我中心水平唔高又自以為好有能力好值得更well paid既人存在,得啦知你會話私營都大把垃圾,無錯丫,所以佢地遲早俾人淘汰,轉去邊都一樣。但你而家出緊全港人既糧,普遍都存在少做少錯既心理,再加上政府無錢,你就叫加,咁俾人講兩句都唔得? 仲有,唔係私營要屌你地,好似係每年出呢d新聞,然後就到班公務員怨婦咁叫春,又無士氣又加得少,班市民先出黎屌鳩你地咋,唔該分清楚因果

唔夠人做野私營會請多個人係你幻想啫,講到底就係錢,有錢就有得請,公私營都係一樣。一直你都係回避緊現實

最後,自稱做緊私營既你,我真係覺得你好偉大,可以幫一眾做政府既發聲自問真係無你呢份情操 叻仔
去Set KPI有額外administration cost跨部門之間嘅KPI又可比性低 又難保為咗達到目的KPI而盲目去執行某d動作 例如係狂抄牌 捉過馬路 亂拋垃圾咁

而你自己提及嘅某啲指標其實同政府部門嘅服務承諾有啲類似 如果你有操有據發現原來冇跟到服務承諾嘅要求 你入1823投訴又得 入ombudsman又得 入面班人仲緊張過你呢啲嘢

但如果你唔知呢樣嘢而係度吠緊嘅話就只能怪你見識太小

你第二段講嘅嘢個口吻成個閪客係度發脾氣咁

Btw 如果政府主要目標係賺錢 咁就唔會有福利政策 公屋 低稅率呢啲政策
早一兩年都唔會派消費卷啦
抄牌咪照計,犯法就係要執法㗎啦要set kpi有幾難
你有point咪駁,我真係冇見識過政府入面係點運作,冇見識過政府點運作就係見識少?我淨係知普遍市民對你哋服務水平好唔滿意,所以你哋就冇問題,佢哋就係閪客?

冇point咪話人閪囉

其實你閱讀理解係咪零分,咪講緊政府係非牟利,咩叫如果政府主要目標係賺錢,你嗡乜?邊個政府主要目標係賺錢?唔派消費券佢就‘’賺‘’到錢?你知唔知政府嘅職能係咩?
其實KPI之前 每個部門都要定期報數

立法會每次開會 章情都有紀錄

處長/代表已經準備好數據比人query

至於公開資料 可以睇審計處公開嘅調查報告
理撚得你
其實呢個情況發生左好耐架啦係以前香港經濟好,熱錢多咪相安無事,依家中國 香港 成個世界都經濟一般咪出哂事,仲未計本身香港嘅政治環境,以前董建華一早就睇到香港會變成點,佢定嘅計劃全部都係為香港好,真係腳頭差,但到曾蔭權時代經濟咁好但都唔改革香港咪出事
人地私人公司日日搏命賺多咗錢加人工多勞多得,做得唔好冇表現就要炒
公務員又冇表現又唔炒得憑乜嘢攞人哋加幅嚟做標準
吊那媽
左手交右手就有錢賺你唔係唔要阿?
城市規劃唔係用黎劃分富貴貧賤
好似你咁規劃 香港交通第一時間玩完
當正cctoy係現實就係咁
接觸市民嗰啲位真心惡做,呢樣我認同你
學資處,房署主任,運輸署牌照科做到無停手
坐落個counter 度抖都無得抖

同時你走去望吓班長官,行行企企最平嗰件都3皮幾
一大堆IVE 畢業管工 技術主任職系 3-4皮以上
日日串柒柒搞鳩班工人/則師工程師,早年咪有條友落地盤串柒柒俾人打鳩佢
最重要係日日搞呢搞路 搞完年年都有人喺地盤死
呢班友仔除咗刷存在感之外,無為社會創造任何價值
此為之尋租行為

當然你一樣可以話係個別例子
連登冇嘢多,公務員最多
樓主死撚梗
依家係比較緊相同性質嘅職位人工高低,而唔係用在職嗰班嘅資歷嚟做比較。

舉個例子假如二級工人起薪係20萬,咁個職系隨時都請咗堆醫生律師工程師呢類專業人士返嚟,唔通用佢哋嘅資歷高就可以justify到二級工人值20萬起薪?

ACO工作性質只需會考合格,咁以個職系多大學生入職做理據嚟直接用外國其它要大學程度嘅職位嚟比較薪酬高低根本就係本末倒置。
會唔會係你廢淨係可以返基層工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞