香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
其實跳point同調薪算唔算duplicate左
私人市場想跳point都要升職/轉工,政府咩都無就又跳又調
你話係表現最好果一半有得跳,對家下呢個赤字情況都好d
新加坡份budget人均公務員薪金支出其實同香港差唔多
加埋花紅都低過香港其實係未trust me bro 嘅諗法嚟?
新加坡政府仲要比軍費
而且軍隊裝備都好齊全
現實就係有人被剝削先有另一部分人可以幸福快樂

世界有一個地方係人人平等,大家都幸福

咩制度都係會咁
唔拎新加坡比,咁拎台灣比大陸比得啦掛
香港公務員係唔係高人工先,ACO、EO呢d文職都可以拎三五萬人工,私人市場得萬幾
樓主已經犯咗國安法
所有嘢唔洗討論落去
你不如拎非洲嚟比較啦

諗野咁簡單
拎非洲嚟比較? 好啊
咁香港人憑咩拎咁高人工?我又唔明? 香港公務員智商特別高?

人地內地三千蚊做得到,香港要幾萬蚊
台灣大陸fresh grad拎幾千HKD人工 咁依家香港班fresh grad係未全部overpay

係有限嘅資料之下
MX12應該係SG文職entry grade嘅月入大約係
SGD3300-6250
姐係HKD1900-36000左右
仲未計SG有1-2個月嘅bonus

香港ACO嘅pay scale係
HKD16695-34060

咁樣比完係咪代表香港公務員都唔算高人工?

ACO拎三萬幾人工 係事實 但係要做10年以上就拎到

依家肯做銀行teller都有22k以上 咁ACO係未真係咁高人工先?

考JRE入到政府個班支筆同語言能力都唔會衰得去邊 私人市場都唔會愁冇工開啦
非洲幾十蚊,甚至幾百蚊都得添

叫你老細請非洲人頂你個位囉

講講下,其實香港啲萬幾蚊嘅保安清潔都好高人工下
國安法侍侯
大哥你知唔知EO同出面萬幾蚊文職工作範疇有咩分別

同埋ACO/CA新入職對比返私人文職人工係同一水平

邊到嚟三五萬人工
認同樓主。就算無強國,香港一樣比呢班無能坐高位嘅人搞死
佢地鐘意攞ACO 個 max pt 同出面新入職比較

再屌公務員好撚高人工
咁香港公務員都有15%公積金 = 1.8個月糧
咁已經姐係低過香港啦gdp per capita 人地83k usd 香港49k usd,新加坡既官就真係好高人工既(一個部長已經高過超哥,但得2%,98%都係10皮以下,但人地中位數係3皮,香港得2皮),但人地高官個人工係cap係私人市場高管既75%,香港公務員高薪ie 十皮以上既比例係高過整體勞動市場10皮以上既比例,新加坡唔係高級公務員director 得10皮野,大佬一個白衫3年一升連housing都唔只。再睇性價比,新加坡發展呢廿年快同好過香港幾撚多,自己拉個gdp growth 睇下,20年得一年低過香港車尾燈都睇唔到,望下平時高官d 9up,係新加坡一早俾人炒9左

李光耀曾對媒體說過:
“新加坡公務人員的工資,是全亞洲最低的幾個國家之一,甚至比亞洲人均收入最低的緬甸的公務員,收入還要低。”

也正是因為新加坡公務員工資低於私企。所以早些年曾有統計,每年約6%的公務員炒“老闆”魷魚,跳槽到私企工作。

新加坡公務員可以分為政務官、行政官(分為特級和超級)、普通公務員三類。為了吸引所謂的「精英」,新加坡政府祭出讓人側目的高薪,例如總理年薪220萬新幣,最頂級的行政官(MR1級)年薪176萬新幣,初級行政官(MX9級)年薪也有20-26萬新幣。

政務官和行政官只占公務員總數的2%,其他98%的普通公務員平均月薪只有4200元新幣(根據《Glassdoor》所做調查),明顯低於新加坡所有勞動力的平均月薪5783元新幣(根據《ResumeWriter.SG》的資料庫)。

新加坡的「高薪養廉」只針對的是最高級別的那些官員們,普通公務員的薪水並沒有那麼誇張,比如下面這組來自新加坡網絡論壇的數據:
香港高級官員佔總公務員幾多%?
行政主任為政府提供廣泛的行政支援,包括:人力資源管理、部門行政、一般行政支援、地區行政及委員會和議會支援服務、財政資源管理、活動統籌、以及系統 / 項目規劃與發展。

你知唔知私人市場文員都係做呢啲工作?
講緊公務員啊
你咁樣quote只係代表公務員人工係SG勞工市場係較低

但唔代表同香港比較係低 亦都唔係樓主咁講香港CS人工係Sg嘅兩倍啦

最新MX13個salary range未計bonus都高過ACO啦
80k up 14%
根據政府總薪級表,薪點0 - 9(月薪23,295 元或以下)屬低層公務員,薪點10 - 33(月薪24,670 元至75,620 元)屬中層公務員,薪點34 - 49(月薪76,380 元至138,855 元)屬高層公務員。
第二段 樓主有無用過app call 車
而家不嬲可以自訂價錢,如果有司機肯接都得
車型車款都可以指定,輪椅你備註都會有好既司機接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞