香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
你唔洗周圍話比人知你份工有幾廢
得七日都夠膽拎出嚟講 唔怪得咁憎公務員
係咪痴線人地中位數本身高香港50%,”ACO”職位點會低過香港

上面post 左香港低級公務員80k以下86%,佢地98k以下98%,again 唔好同我講 absolute人地人工本身就高過香港
覆一覆你條垃圾蟲
你講既野邊比support你加人工
邊有講一定
你未max point果班有幾多%冇得跳?
講緊你班寄生蟲係大陪份有跳point
出邊直頭冇跳point
On9仔社會垃圾
因為只要公務員穩定 就可以確定固定到權力
有一少部分人有權有財 就控制到成個社會
樓主由頭到尾都講緊absolute去做support

另外你用glass door reference嘅average salary of civil servant SG人工都高過香港唔少
已經唔係absolute差異嘅問題
人地講緊基層全職僱員
你就話人地廢

另外人工高過你假多過你就可以話你廢?

香港公務蟲對市民就係咁既垃圾態度
你攞啲咩工比較啊求其一個新入識會計仔,或者求其一間大公司嘅最低級hr妹都有14日年假啦
永遠去做比較就一定係拎私人市場最差嘅嚟講

公就你贏 字就人地輸

Btw 個態度未同你話緊公務員廢一樣囉

係未啊保險業從業員
兩個架構都有缺點
人治係所有嘢可以好快
但炒錯人都好快
做行政手續就做嘢好慢
慢到連炒個人都搞好耐

冇話邊個好啲邊個差啲,只係唔同嘅方向
我返過咁多工,通常新入職都係12日,新入職14日真係銀行工或者店鋪經理先有
政府升職閑閑哋10年,有point加人工
私人工兩年升一次職加人工,冇跳point
但你哋睇返五至七年後私人市場嗰啲人工多數都跑贏入咗政府嗰啲咁其實所謂跳point只係換過表達方式啫

至於炒人嘅制度,其中一個原因係防止徇私舞弊,避免下屬因為驚比上司炒而喺工作上給予上司私人嘅便利
大把基層工得7日年假,公務員一入職14日仲要係到嘈
最將人分貴賤就係垃圾公務員
防止徇私舞弊搞到公務員咩都唔做,睇下請咁多ACO、EO、AO有咩用?
根本公務員要set KPI,要做野先可以加人工同升職,唔係做唔做野都有獎勵
咩公司咩職位先?例如四大會計師樓新入職會計仔都有14日啦,不過其實相差得兩日,間間公司有多有少,攞嚟比較嘅話其實咪即係差唔多
邊到私人工人工高過公務員? 私人工搵月薪超過兩萬五都難,我當店舖經理人工MAX有兩萬五,一間鋪都只有一個經理可以搵呢個數,公務員ACO做幾年就可以跳到兩萬幾
你唔係攞啲細公司仔嚟比較下話?
咁即係大家都要評核先至可以加人工啦
咁喺你嘅智力層面,其實公平㗎喎
任何政策有好處就有壞處,假設好似私人市場咁炒人,到時就會出現我上面所講嘅情況,咁其實都係trade off,睇你點揀
KPI方面,其實有啲職位已經有,不過有好多職位唔係咁容易做到,特別係救人或者執法,舉例:破唔到案可以係條友懶得做/真係不夠證據,要做到KPI就要核查,變咗呢度又要增加人手成本
跟你logic, 咁做得政府工都預咗跳point嘅
同埋如果無得跳point, 應該無新人會想入職做政府
我智力層面係咩意思?

如果同月薪係掛鉤,都幾肯定高過你

交稅就係比你件低智垃圾蟲
新加坡政府負債高過香港好多wo
講到私人工徇私舞弊係合法咁打工唔徇私舞弊係應份架

原來對唔夠士氣既公務蟲唔係應份
其實我覺得咁樣比較嘅作用唔大
大家做嘅嘢都唔一樣,就算係做同樣嘅嘢,工作量又唔同
如果真係要計,講緊係要計
講緊假設係一個ACO一個要處理幾多份文件,對比部份文件同佢嘅人工,每份文件要幾多錢
再對比返出面問完一個月處理幾多份文件,再俾人工每份文件要幾錢咁
根本就冇咁嘅數據,所以講邊個人工高又好做嘅

我自己做政府,都有睇出面嘅工
出面嘅工係Offer到差唔多嘅人工俾我嘅
咁當然我最後覺得差唔多嘅話就費事郁,喺政府穩穩定定

我自己就中層,身邊一齊做嘢嘅好多都係中高層或者高層
假設我搵40000 ,我出去搵份工都可以搵到同樣嘅數,我見到身邊高職位和我嘅人,佢哋又真係醒目過我架喎,咁出到去其實我真係覺得佢哋都會搵返差唔多人工
好難同我一樣戇鳩仔搵返40,000

政府工同出邊有咩唔同就真係差政府穩穩定定, MPF多啲囉,房屋津貼囉
出面工咪有花紅有雙糧

不過以上觀察只限於自己部門
唔排除有好多油水位我唔知
話晒咁大個政府,一定咩人都有
IQ囉
智力係咩都唔知咩?
淨係高地價搞炒樓炒鋪都已經夠令到個社會玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞