香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
我唔會針對Ibanker 專科醫生 幾百萬年薪
因為市場行為,無客自己會收皮,佢地亦無逼我使用服務

邊個話醫生無份?
死都唔肯醫藥分家
加開醫科學額, 開放非本地醫生都反對
一係set到個試難到仆街
講公務員就睇埋英殖時代歷史,未必能將現在的HKG 同SGP 平行比較。

攞的士黎講拉到公務員體系,有D 一概而論。

就算所有論證成立,就算郁到公務員,到時又會到紀律部隊同鄰近經濟體平比。因為永遠郁唔到紀律部隊。
好羨慕,上到公屋我即刻辭職搵份hea 工
香港由高地價政策起已經尋租化不務正業㗎啦,大家已習慣而且識得走位,務求盡快企起對家,即係盡快賺錢加入業主車主資產階級個邊一齊盤剝。

俾你批鬥完呢個制度之後,你估重建別一個制度後再無另一個階級企係上面咩?讀多少少歷史你就明㗎啦
以前養廉?
講完有冇笑,明明一直都貪開
我諗個問題係,私人市場都係部分有能力嘅人先可以跳槽/跳高一格,但政府係全部人就算0生產力嗰個都會跳point,咁樣即係成個政府人手支出不停漲,係咪有問題?
你講野都幾搞笑

私人請唔請人係睇業績,無錢講咩請人?d錢識變出黎?
咩叫唔夠人,野做就咁多,除10同除9除8都係咁頂,做私營頂唔到就辭職下份。你政府無人做一樣,咪係繼續叫你班留低既頂囉,你有無條件走呀,無就留低繼續食,政府好多錢呀?點解要加人俾你?

你請唔到人係反映你工作環境同職場文化惡劣,無人願意入職,亦無力改變現況,只能用最無辦法中既辦法,就係錢去compensate呢個惡劣情況,所以先一直瘋狂加人工,令公私營差距極大,但一樣請唔到人

明知咁差都仲想狗衝或者仲留低既可以撫心自問自己有幾多斤兩,轉出黎仲搵唔搵得返咁多

第2點仲好笑,跟jobsdb班公營應該跟住減人工啦,睇返過去廿年中低級減左幾多?covid果陣政府凍左2年都無減過,你引jobsdb個表寫私營減喎,點計?輸打贏要?
人哋公務員咁撚把炮隨時想跳出嚟都得啦
八個字講晒
限制供應
呢個都真係,走勻咗世界幾年,外國需求嘅技能又有幾多香港人真係meet 度個標準
新加坡只收你一半
咁係佢地份工閪啫,同理,唔係香港政府工人工高,係私人工閪(呀!唔係喎,私人工fg 50k,轉工加30%,其實香港私人工先係人中之龍)
咁香港私人公司要出到美國Bay area 嘅人工先得,香港人又有咩斤兩可以做到呢個生產價值
新加坡私人工咪同香港差唔多,大環境嚟講都叫類比到
咁點解人地新加坡公務員出少啲人工仲做得好過香港政府
最大獲係公務員有一兩成空缺冇人做
咁呢個係香港公司問題啦
希望政府可以接納我意見
其實响呢個社會生活就係呢個社會嘅持份者
係持份者就有資格
政府再唔精簡架構大家攬炒
唔通真係越多人越有效率咩
樓主是但quote咗啲stats就話香港公務員人工係SG嘅兩倍

是但打啲嘢出嚟反公務員就一堆信眾
新加坡公務員有花紅架
郁唔到啦
諗下點JOIN THEM 再等呢到陸沉啦

留港撚心知這個道理
你好了解連登仔
有部份政府部門的確係唔值得咁高人工
但同樣有份部真係值得
日日OT做撚到狗咁廁所都冇時間去
有名你叫兒登

新加坡公務員係有花紅,仲要係有幾種

私人請唔請人係睇業績,無錢講咩請人?d錢識變出黎?
公共服務有錢賺?點講業績?

咩叫唔夠人,野做就咁多,除10同除9除8都係咁頂,做私營頂唔到就辭職下份。
政府一早就好多位都係咁啦,所以辭職率咪越嚟越高,頂唔到就辭職,你講得啱呀

你政府無人做一樣,咪係繼續叫你班留低既頂囉,你有無條件走呀,無就留低繼續食
就係有條件走所以先咁多空缺,唔通你以為近幾年嘅空缺純粹因為退休?

政府好多錢呀?點解要加人俾你?
試下你老細攞晒公司啲錢去做其他嘢跟住同你講番呢句,睇吓你係咪會笑住同佢講:好呀唔使加㗎啦

你請唔到人係反映你工作環境同職場文化惡劣,無人願意入職,亦無力改變現況,只能用最無辦法中既辦法,就係錢去compensate呢個惡劣情況,所以先一直瘋狂加人工,令公私營差距極大,但一樣請唔到人
呢句啱呀,政府冇花紅,新制福利又差,假期少,又要俾客屌驚投訴,所以咪用錢補償,但其實都係追唔上私人市場,所以咁多空缺囉,你啱呀

明知咁差都仲想狗衝或者仲留低既可以撫心自問自己有幾多斤兩,轉出黎仲搵唔搵得返咁多
咪即係你講嗰句,有條件走嘅味不停走,所以而家咪咁多空缺要請人囉,現實係需要人做嘢,除咗用錢仲有咩方法?

第2點仲好笑,跟jobsdb班公營應該跟住減人工啦,睇返過去廿年中低級減左幾多?covid果陣政府凍左2年都無減過,你引jobsdb個表寫私營減喎,點計?輸打贏要?
你好笑啲,師兄建議你去驗眼,我將啲數放埋一齊可能你會睇得清楚啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞