香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
你答左d錢係邊度黎先啦不如
好直接
以前主要賣地炒樓、利得稅、印花稅、薪俸稅
梁振英引入中國玩加強版,真係港英餘孽大雷
賣地、利得大幅減少
唯有舉債出糧
轉數快有頭腦既點會浪費自己生命入去
社會生存成本唔同
你攞大陸嚟比
咁私人工係咪又同大陸私人工比?
話你戇鳩真係無話錯
邊間呀
無warning就炒,仲唔上勞記?
不如你睇下勞工法例有無講過炒人需要warning letter
同埋咩原因下可以即炒,而僱主係唔需要負責先講野啦
決策局都有EO
部門地區office都有EO
所謂行政工作唔係講緊訂文具book meeting room果啲
EO係管下面啲CO/ACO/CA去做呢啲嘢喎

會唔會私人公司文員要幫手寫paper submit上區會立會果啲?
其實你講咁多廢話都無用
新加坡人均GDP多‘接近’成倍
新加坡有盈餘/香港1700億赤字

我當你兩地人工一樣,香港年年赤字都要cut cost啦
一係減人工,一係就減人請合約員工
一係咪攬炒囉
俾你拗到香港全世界最慘又點?
講咁多經有春用

你繼續享受自己高人一等優越感
我一早已經唔再納稅俾香港政府
(都係嗰句李嘉誠都未出聲,我無資格出聲)
你咪啲吓仲玩到幾多年
其實討論嚟都哂氣
公務員就從自身利益出發
個topic 就從整體社會利益出發
但當harmful到個班人既利益
佢地點只會諗點保障佢地既利益
而唔係整體合理性

先唔講財政
將一班經歷十幾年教育能力比較好個班
放係官僚架構裏面
已經係浪費人力資源/創造力
浪費左大量財富製造效益
你見咁多年產業都無轉型/創新
你就知個社會都只係靠金融同中間人呢一瓣
當個世界由2000年代 憑資訊科技高速發展
創造大量財富並進入AI 時代
呢度仲係食緊老本
廢柴公屋傻淡
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和噁心
繼續返萬零蚊廢工ff到死果刻啦
只要入到政府做AO、EO、ACO,就唔需要再用腦思考,浪費哂香港人才

其實香港更需要人才留係私人公司,唔係留政府做政府走狗
好心你啦 一開始格硬屈兩倍人工柒咗又唔認
Per capita GDP係高 但收入嘅mean其實SG係比香港高20%左右
你對比返兩邊文職入職薪金嘅差異其實係差唔多

你話因為有赤字從而講可能要凍薪或者減薪
可能仲有討論空間

但係你話因為公務員人工太高所以就尋租化根本就不切實際
反而大部份原因都同政治因素有關
主要財團靠地產金融搵食 lam儘幾十年財富
間接令香港產業單一

然後將責任推去公務員度 當中大部份公務員都冇決策權

呢個logic都幾好笑
完全秒殺
一樣還一樣

依家唔係講緊入到Eo既人係堅定流

係講到有手有腳就入到係吹撚大咗
咁公務員同最基層人工福利係一樣既話搵鬼做咩 ,就算有人肯做會係咩服務大家心照啦 ,拎埋d 7日假極端例子黎講 真係返呢d工不如進修下自己好過啦
拿,我做返啲考證,新加坡公務員平均數有唔同source
有啲source 係4000-6000k SGD
Glassdoor 得220個samples
其他有部分得2500 SGD,既係14400HKD

攞mean 本身比較本身都有問題
中高層份糧高,人數都拉到個mean 極高
反之亦然

公務員仲有大量非文職職位;資助機構包括醫院/學校
當然你可以繼續challenge 呢個數唔準
個別職位又唔可以直接比較

望吓新加坡唔同職位薪酬範圍,自己同香港同等職位比較吓
(最近期就無喇)

ACO 要大學學歷?

全香港打工仔人工減半就最好
笑死,吹到做個aco都變人才 ,香港要發展果時你地d政治上腦盲反L咪又阻鳩住 ,新加坡不斷起地填海 ,換做香港咁做又話環境污染,動物好慘無地方住,古蹟拆左搬遷之類又話要保衛家園乜野官商勾結 ,幾十年黎以自己住蝸居沾沾自喜 香港變得幾差你地都有份造孽因果報應
pro grade先有咁比較
aco ca人工咁撚低仲要得12個月
唔係掛住政府公務員個朵撚有人做
2047真大限
求撚其啦
香港都一樣就黎執柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞