香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
Rent Seeking 係香港顯學嚟
唔關公唔公務員事

要記住香港行社團主義已經過百年
政府希望社團幫自己分擔管治責任
當然就要畀佢地尋租作為回報
調薪係跟通脹,咁跳point跟咩
跟個職系嘅scale 囉
唔通你以為所有人都可以跳到pt49?
樓主走先,一車車公務員黎緊
咪係 屌幼教同中小學老師點比呀
幼教兩皮幾一個月正常啦
唔係諗住咁貪心想同中學老師一樣人工ma
Hd 咋
又講max
你地跳十幾年唔夠?

出邊有冇跳point制

真係寄生蟲
吹到

年中大把8大Ugrad入唔到EO
到時話份野係假
約埋出黎真人見
佢地話好但到時又宿沙

仲笑返你真係會出黎

香港公務蟲人又廢又要威
證明你唔知EO做乜剩係識copy & paste

真係同私人市場萬幾蚊文員差唔多職能係ACO
EO係負責管呢班ACO

明未呀大哥
即話你每年都冇跳?
唔係同級無限跳架喎
政府要爆你唔俾佢爆咩
我就支持加夠100%薪
點解同職位可以唔升職唔評估做唔做到野,都可以咁跳point加人工再跟通脹調薪,私營唔轉工有無呢樣野先
上邊班公務員跳出來加調薪跟唔到通脹,但加埋跳point會唔會仲大過出邊私人個加幅
我最大個問題係到底入邊班人係咪全部都值得咁加法,係咪應該學下sg同中國咁抽返一part人工出來做花紅好d
我係咪要準備受一句,你咁叻你去考囉
個fd
都係公屋仔+無交稅
出面4-6萬果班有冇得年年調整4-5%再另加跳point?
仲要唔理表現如何照加同跳
唔會炒

唔好又講垃圾point max,一黎出邊冇呢個跳point制
二黎4-6萬eo 未會max
呢個就係公私營市場嘅分別

一邊就穩定 經濟好同差對自己嘅影響唔大

一邊經濟好嘅時候多花紅 又可以轉公司加人工

唔明有乜好屌

再者上面有人講咗加薪幅度個調查淨值已經扣走咗 跳point對人工加幅嘅影響

所以就算冇跳point都好 加薪調查個結果只係會比依家高
主要原因都係兩地房屋政策不同
香港人工貴都係拎嚟交租/供樓
結果成個社會都係要賺到盡去供班吸血鬼業主
的確 要留意最後未必有留底
之後公務蟲卜就會話
咁叻黎考話人垃圾考唔倒所以葡萄,一定係低收入公屋仔

點知人地搵得多同私樓
就叫人貼證明同屌人地果行廢

我貼埋bank statement income proof 都係假既
要show埋公司名同人名
佢地自己就唔駛貼

咁話約出黎見真人帶佢地做埋家訪
班撚屌網上邊話好完真人就no show

之後就話你應約係傻鳩

呢班公務蟲撚屌9up零成本
知你咩數據都係出同一個結論公務蟲deserve more
咁你信08年起私營年年加 無凍無減過?
咁客觀數據係咁,又唔係政府自己做嘅調查

無錢賺唔洗講業績?李家超都講緊kpi啦,知唔知係乜?咁你唔洗出糧?政府無收入架?知唔知每年財案講最大份d收入點黎?賣地呀師兄,而家賣唔賣到地呀,稅收又有無增加呀,邊度跌d錢加俾你呀
Kpi係講緊員工表現喎?員工表現好,公司業績都可以差個喎,你到底想講員工表現定係公司業績?
我假設你講業績啦:
政府唔同私人公司,收入同公共服務冇掛鉤舉個例,消防救火,救護救人,勞工處調解糾紛,消委會處理投訴,呢啲部門都冇收入個喎,咁唔通衡量加唔加ACO人工,要用賣地收入做指標?

私營有錢梗係錢搵錢先,係咁地獄架喇,唔洗試,全港私營都已經係咁,唔係我同佢講唔洗加,係佢笑住同我講公司無錢賺就無得加,打工就係無say,你覺得自己有條件得到更多就跳糟,就係咁簡單
其實公務員都係咁㗎喎政府話加唔加,唔通你覺得公務員有say咩華員會出嚟鳩噏,好似之前凍薪咁,政府唔理,佢又可以點所以有條件嗰啲咪辭職,就係咁先搞到咁高流失率咋嘛

啱呀,有能力走就得啦,咁你快d走返出去搵份私營做就得,反正你信私營年年加,又加得多過政府
我不嬲都做緊私營喎,做咩無啦啦叫我搵份私人工

望下過去10年,香港人口增長左幾多,再望下公務員人數有幾多,空缺點解會忽然爆左上去
係d人走既多,定係政府自己增加編制,又例如睇下2019要請幾多popo ,鎮壓黑暴丫嘛

唔夠人做嘢私人公司都會請多個人啦,唔增加編制嘅話工作環境越嚟越差咪再多啲人辭職,咁咪惡性循環,當然你可以話由得佢惡性循環嘅同埋而家好多空缺都唔係警務處嘅...

諗下呢兩三年人口又有咩變化,需唔需要咁多人服務市民呀,咁偉大
咁呢個冇得爭拗個喎我同你都係口同鼻拗,點叫做足夠點叫做唔足夠,邊度定到標準

拎呢個表計比政府 咁唔洗計跳pt?定跳左果d唔係錢?定係政府變出黎俾你?
你話要立法跟政府薪酬調整呀嘛,咁我咪攞個表出嚟對照俾你睇要講得咁仔細,其實咪即係等於私人工一樣會升職加人工,私人工計埋升職嘅話加人工嘅速度仲快好多添,私人工仲有13個月糧,花紅,福利方面,公司保險,生日假其實好多人都知政府人工只係贏起薪,出面打滾5-7年,未計13個月糧同花紅,人工已經都高過政府啦
見你咁努力回應
覆一覆你個戇鳩
政府僱員係有機會要幫甚至炒
只係要經過好多程序
例如要好多次Supervision佢都冇改善先
第一個係保護唔想人治,唔想某個老細唔鍾意人就直接炒
所以好多老細費事煩,唔係死人冧樓都費事搞

請問你所講嘅年年一定跳point係邊度睇返嚟?
格硬幫我落定論你都幾有料

Btw 你講乜都係盲屌姐
私人工一做錯即刻炒,政府要搞咁耐,你話係唔係有問題架構臃腫?
私人工七日年假,政府一入職就十四日年假
返過咁多年私人工都未見過一做錯即炒
老屎忽直頭免責咁濟
9up唔洗成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞