香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
公務員我就唔肯定係咪垃圾,不過酸撚好肉酸姐
酸係咩意思先
痴撚住個制度野又唔做唔好錢就年年嘈要加
唔係話難招聘咩?呢頭又話考唔入
句句都矛盾
簡單問一句,有邊個人返工每年唔係睇加人工?
老老實實有邊個人出面番工宣左誓
你宣左誓就唔係淨係睇自己
定係你當宣誓係食生菜?即係你認宣假誓?
我唔係好明,佢地宣咗誓每年唔可以加人工?
你宣左誓你自己就同基本法綁埋左一齊
唔係點解考公務員要考基本法出面唔駛?
咩叫量入為出原則
加咗人工就無量入為出?扣減咗既開支唔可以拎黎cover有突?
再者決定加唔加,加幾多係行政會議,公務員何德何能可以掌控係調整公務員薪酬上量入為出既原則?
係咩野呀公務員
避免赤字呀
而家赤字已經一年多過一年仲嘈加人工
唔加人工就冇士氣?
唔叫你五折出糧為港捐軀你執到啦
加人工就識得叫華員會乜會物會出黎嘈
唔識自己叫減人工貢獻香港?
而家就識推個波俾行政會議
會唔會係佢啱啱畢業一兩年咋
我見佢講嘅人工range似係畢業一兩年嗰啲人工嚟㗎喎
消防救護點解唔可以計,計你接報後幾多分鐘到現場
有冇諗過有好多因素可以影響你嘅判斷準則?每間消防局/消防員接報數量/地區/身負文職工作/中間被調派不同消防局/接報意外類型/後勤人員傳達處理分派速度/隨便都舉咗咁多個因素,就算俾你夾硬界定到表現,咁你點樣跨部門比較表現高低去決定加薪幅度?教育局同消防局同創新科技局點比較?即係你覺得可以求其夾硬攞嚟比較?

政府唔係make profit架,訓醒未呀,係靠人俾錢養架
我都想問吓你瞓醒未?我都講咗好多次政府唔係make profit 冇得講業績

講咁耐你都唔知咩叫kpi
似乎係你唔知道喺政府要制定kpi有幾高難度每個部門不同目標甚至有啲係執法部門,每種工作性質都有唔同嘅制定難度,我冇話過唔需要,事實上政府一早已經有準則評定部門工作是否達標,有公開有唔公開嘅,好似你咁天真嘅諗法根本制定唔到績效指標你完全唔明績效指標制定嘅困難喺邊

私營點樣表現好又業績差,你知唔知自己講緊咩呀?
所以我咪質疑你究竟返過工未囉,舉例一間五星酒店一直提供完美服務,完美質素,員工表現好好,但係高層將賺到嘅錢攞咗去投資其他項目,結果投資失利,公司咪冇錢囉,但係無論公司表現定係員工表現都好好
再舉一個例,經濟環境差,冇人消費,即使一間完美嘅五星級酒店,有完美嘅員工,生意都可以好差

公司賺唔到錢加咩人工俾你呀
呢個就係你睇唔清楚私營同埋公營嘅分別囉,私營企業可以倒閉,公營唔可以,私營冇生意,需要嘅服務自然少咗,公營唔會因為經濟唔好收入少咗而冇生意,市民需要嘅公共服務依然係咁多,所以話你根本係唔清楚兩者分別

而你既服務對象普遍唔滿意你表現,咁點解要加呀?
公務員嘅人工由稅收而來,我好清楚你嘅意思係冇稅收點加人工,但係係你睇唔清楚一個事實,無論有冇稅收都好,公營服務唔會因此而減少/唔需要提供,同私人公司唔同,需要嘅人手依然一樣,你可以唔加人工,結果係空缺會比而家更多,公營服務會繼續越嚟越差

咁文職又需唔需要咁多個位? 你都認同係增加左編制,一時又話流失,點呀師兄

增加編制同埋流失唔可以同時存在?可唔可以用下腦?
邊個衡量文職需唔需要咁多位?你衡量?淨係攞EO嚟睇,流失率都一直增加,仲未計其他文職職位,根本唔係淨係警務處。再者,你攞2015年嚟講,而家2023啦,八年前有咩參考價值?你會唔會參考八年前人工?

事實就係人口少左但公務員反而增多,仲不停加人,唔通你workload大左?
用人口嚟對比更好笑,多咗服務提供,就算人口少咗,需求嘅人手都可以不變,邊有人會咁單純用人口嚟做指標不如你望吓而家政府多咗幾多服務?淨係出入境口岸都多咗啦,你又望吓由2015年到而家修訂咗幾多法例?仲有好多嘢多咗要做
我調返轉講,我問你你點都話足夠㗎,一個人包1,000,000個防疫包你都話足夠㗎啦事實你根本係鳩噏

自稱做緊私營既你,我真係覺得你好偉大,可以幫一眾做政府既發聲
你理得我做咩啫?我有冇問過你做咩?講道理就講道理唔好單單打打成個女人咁好小家好肉酸
咁咪你自己打飛機年年叫春唔夠人,繼續年年請唔到,請唔到係你個環境惡劣,唔係你人工唔夠高呀白痴

kpi咪又係你繼續話好難定好難定,用閣下嘅水平當然好難定啦,係呀政府所有野都好難做好難定呀,私營一定好易啦,所以最好唔使監測你囉

你自己講唔到指標就唔好話人哋畀唔到指標你啦

其實你係咪唔識睇數目字,公務員年年人數加緊呀,census呀,點樣同時流失呀

嗰間酒店服務好好但又賺唔到錢你咪檢討下囉,如果投資方走去投資另一樣嘢例如超級市場,個超級市場蝕錢而酒店賺錢你係唔會畀人雞㗎嘛,但你做緊政府呀懵撚,政府係咪一個整體呀,佢冇營收係咪仲要揸乾啲市民送錢畀你呀,隔離用多左錢係咪公共服務呀,隔離部門沉緊船又唔關你事,冇錢就各家自掃門前雪?咁有錢賣到地果陣你做得特別好咩,點撚解果陣要加俾你呀?

就係明知冇營收仲要加嗰啲所謂垃圾服務,養緊你班垃圾囉,講緊kpi係量度你班懵撚值唔值呢個人工,你就同我講冇得量度,同d弱智公務員講嘢講撚到2046都仲繼續人肉錄音機

隻船就沉緊
你咪繼續加,一齊做加速師囉,加
政府點解唔可以cut服務,私人市場有kpi,政府點解唔可以有kpi,要跑數先可以加人工,唔係hea做唔做都可以加,而家公務員個個偷懶準時收工唔做野,私人市場做到幾辛苦知唔好
咁咪你自己打飛機年年叫春唔夠人,繼續年年請唔到,請唔到係你個環境惡劣,唔係你人工唔夠高呀白痴
你都幾撚戇鳩同私人公司一樣,一個行業唔夠人手,而公司想請人,自然就會加人工,如果政府唔想請人,自然就唔會加人工,唔通你覺得中低層公務員有能力叫得郁政府加人工?你發爛渣又點?我覺得唔應該加又點?政府需要請人就會選擇繼續加人工㗎啦,一切都係睇政府,好似私人公司咁,一切都係睇高層決定要唔要請人,市場調節唔係講道理,係講需求,明唔明?

kpi咪又係你繼續話好難定好難定,用閣下嘅水平當然好難定啦
聽你咁講你水平好似好高喎?咁你講嚟聽吓可以點定,記得講清楚唔同部門點比較,執法部門/救人嘅部門/其他部門點考慮各種因素定立KPI喎,你唔好講唔出啊,否則你呢句等於自己鬧緊自己㗎咋

你自己講唔到指標就唔好話人哋畀唔到指標你啦
你呢句又係冇邏輯,我講唔到指標係事實,人哋俾唔到指標又係事實,點解唔可以講?乜你有辦法解決我頭先講過嘅困難同問題咩?

其實你係咪唔識睇數目字,公務員年年人數加緊呀,census呀,點樣同時流失呀
我都想問你係咪唔識數目字你到底有冇睇清楚
假設編制1000人,空缺100人,現職900人
下年編制增加到1100人,空缺300人,現職800人
編制有冇增加?人手有冇流失?識唔識計數?
另一方面就住你針對嘅編制增加,政府已經停咗:
「公務員編制自2021-22年度起落實零增長。在2023-24年度,政府會繼續嚴格控制公務員編制,維持公務員編制零增長的目標」 有冇睇新聞?

嗰間酒店服務好好但又賺唔到錢你咪檢討下囉
假設COVID政府收入少咗,但係各部門服務質素依然好好,你講嚟聽吓可以點檢討?你咁聰明一定講到嘅

但你做緊政府呀懵撚,政府係咪一個整體呀
你真係完美演繹鬧緊人嘅時候其實鬧緊自己係懵撚
乜撚嘢叫隔籬部門沉船唔關我事?我不嬲都講緊整個政府,隔籬部門用多咗錢,需要多咗人手,咪就係整個政府需要多咗人手,係得你自己分離分去咋懵撚

咁有錢賣到地果陣你做得特別好咩,點撚解果陣要加俾你呀?
用吓腦啦好冇?好似你咁講經濟正常嘅時候都唔加人工,用吓腦都諗到會發生咩事啦用你咁幼稚嘅諗法去營運一個咁大嘅機構真係等收皮

就係明知冇營收仲要加嗰啲所謂垃圾服務
唔好咁大聲暴露自己無知啦,有冇留意近年修訂嘅勞工法例?消費者保障法例?消費者保障方面嘅投訴(例如商品說明條例,不良營商手法)上升?毒品走私個案上升?仲有好多,原來呢啲係你眼中係垃圾服務

講緊kpi係量度你班懵撚值唔值呢個人工,你就同我講冇得量度
咁你咪講可以點量度囉,又講唔出個道理,最簡單跨部門表現點樣比較衡量加幅?你又答唔出

隻船就沉緊
你咪繼續加,一齊做加速師囉

係囉,咁加速唔好咩?我想加速㗎,早啲燒晒啲錢唔好咩?不過好似你唔想喎,定係你純粹妒忌緊公務員?
就算係私人市場,衡量工作表現都唔係個個行業咁簡單啦,準則越複雜,需要嘅成本就越高,而家政府本身有一套準則,你要再複雜啲,成本咪再高啲,再嚴謹啲成本再高啲
打劫紅毛鬼,進貢法蘭西,你納貢唔係納稅,貢賦係買命費
新加坡MX13職位大約等於香港嘅EO咁,主要係嗰俾degree畢業生嘅management executive scheme嘅entry rank嚟,香港ACO只係文員層次嘅clerical grade同人哋新加坡呢啲可以升到上director嘅職位有撚得比咩
的士牌尋租已經唔係新聞
1995年壹運刊成名作就係爆譚惠珠坐擁的士牌,大佬,係28年以上舊聞
有太多高官甚至佢地朋友利益涉及,真係只有大陸打車app挾政治力量佢地先唔敢出聲,香港本地冇人可以挑戰到
其實無謂KPI無撚用唔等於證明到現時個公務員體系唔係無撚用嘅,你正面回應吓公務員嘅效率同表現仲實際過打KPI呢隻稻草人啦
講好撚耐啦
所以成日舊人工又唔係高個個星期北上個批係好傻仔
你可能唔係乜的士大王,但趁最後人工兼價重高過大陸日子儲一個仙就多一個仙,真係聽信政府乜夜賓賓係搵你策

擘大少少對眼睇下左上角紅框, 大聲d, 跟我讀一次, 「就業人口」
點撚樣現職900完之後下年又800? 乜現職人數一年比一年減少緊??????? 流乜撚野失????? 顛夠未?

「公務員編制自2021-22年度起落實零增長。在2023-24年度,政府會繼續嚴格控制公務員編制,維持公務員編制零增長的目標」個表既人數增加左幾多年???? 而家先話收手? 又唔准講2015年? 納稅人2015起無交過稅?所以唔准講? 交多幾多年稅養你個數目字都唔識睇既垃圾?
點撚解要停呀, 咪就係無錢囉廢人, 高層決定請人? 講需求? 咁如果講需求,你而家咁有需求,點撚解又停呀????? 喂其實你講野真係好撚戇鳩, 句句矛盾 , 你知加速咪得囉, 即係你知無錢請人,但又要人加俾你,忽撚完未?
各部門質素依然好好,係呀好好呀,食多粒偉哥繼續打飛機
隔籬部門用多咗錢,需要多咗人手,咪就係整個政府需要多咗人手, <---你up乜撚, 係你自己講緊政府投資左去第二d項目用左好多錢,以為你講緊搞人工島果d, 無錢唔應該燒埋一般公務員, 都勉強說得通。原來又唔係講投資, 又講返請人,請人咪就係無錢請囉, 無錢請人但係有錢加俾你

你d服務唔係垃圾係乜野? 消費者保障法例?消費者保障方面嘅投訴(例如商品說明條例,不良營商手法)上升?毒品走私個案上升? 呢d case每年成功破案或者成功調解既rate有幾多? 定係你覺得一個垃圾解決唔到問題,請多幾件垃圾就可以解決到?
你d條例要用幾撚多人修訂? 定係派你去印下小冊子做下宣傳就應該用好多人? 還是要請多萬幾人去"修訂"呢d public policy? 啱呀, 比以前多左好撚多野做呀, 搞個垃圾徵費,唔洗錢宣傳唔洗錢做野? 結果係咪浪費晒D錢呀,請你班廢人做廢野又收唔到效,係咪倒錢落海呀

如果跨部門無辦法量度,咁私營都唔洗度啦, 會計部點度?IT部又點度?marketing又點度?呢d可以類比? 即係比唔到就洗計,所以就唔洗監測,講一萬次都仲發緊夢, 你無kpi要run唔代表其他人無,更唔代表你唔需要受監督,只係反映緊你幾撚垃圾都無王管啫

啱呀, 經濟正常要加俾你,即係唔係因為你表現好加俾你囉白痴,咁經濟唔正常果陣係咪都仲要加俾你呀,乜撚野logic呀,即係經濟好與唔好都要加俾你,理由就係公共服務是必須,必須就要加? 如果你d錢唔係響市民度黎,加唔加都唔會有人有意見,要妒忌我不如妒忌李嘉誠啦,唔通妒忌你自稱私營但瘋狂幫公營護航咁偉大咩

退一萬步,d人狂辭職,係事實,加埋老果班退休走左,都係事實,但年年個數字增加緊你發雞盲睇唔到,亦都係事實。你咪再用個腦諗清楚,係咪因為人工唔夠所以請唔到人囉。
兩邊職系架構唔同跟本就冇得apple to apple咁比
兩樣野個本質都係文職entry grade係事實
你可以唔認同
但都唔代表樓主講緊香港公務員人工係SG既double呢個說法係正確

都係個句 你要討論睇返由頭到尾講緊d咩先
如果唔係只顯得你好撚on9
KPI呢隻稻草人我講既咩你都on99
講公務員人工既時侯 唔小人都話香港公務員人工係全世界既水平黎講係算高
但meanwhile對比係其他國家既公務員效率都係高
你話公務員效率低未又係人云亦云

.當然你可以話高官垃圾唔值得咁高人工
但係其實佢地薪金調整又唔跟公務員 係另外作調整
如果你將對高官既仇恨投射落下面班公務員對未又係多鳩餘
香港公務員有幾效率高,少少野都做唔到
睇下楊局長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞