香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
係人都知公務員唔值
但係政府唔加
出面d NGO, 大機構就會話
“政府唔加 我地都冇得加”
會影響埋其他人
大佬呀,你要同政府比較點都要攞大企業,就算唔係上市公司都要有咁上下規模啦,我當你麥當勞經理,網上見到$17,000至$18,000起薪,ACO 起薪16695,仲低啲喎
如果你話條尾長啲,但係ACO 跳到尾要12年喎,12年後嘅麥當勞經理幾多錢我唔識估,但點都升咗職啦啩
仲未計員工福利,網上查到嘅:私家嘅牙科保健,私人醫療保險,生日假,20週產假,進修資助,免費膳食,購物優惠淨係呢啲都一大堆正過政府福利啦
與其日日𨳒公務員人工高低
不如諗下自己點樣趁南深圳尾水搵多兩個錢舖定後路好過
入職薪酬調查個玩法根本弱智,將相同入職資歷嘅職系放埋一堆去做review,例如醫生律師同埋園境師城市規劃師都係professional grade而放埋一齊,但明顯呢兩組專業喺私人市場嘅價錢同需求都差天共地,結果就算跟個調查去調整入職point政府醫生律師依然underpaid但園境師規劃師呢啲就更加overpaid。

正常入職薪酬調查應該係逐個職系獨立去做,而唔係用資歷分組咁綑綁式去做。
咁係咪又要學下私人工咁,可以出bonus,例如警察抄牌計業績,瘋狂抄牌,每年出多12個月bonus
其實咁仲實際,例如收多幾間公屋就出多啲花紅
$24k-$75k都叫中層公務員
起碼改到30k以下都係低層

然後薪酬調整只加低層
中高層唔加
我想問有幾多%唔係年年跳point,大把人日日返去唔做野都會跳架啦on9
講呢啲其實好廢話
咁我又問你有幾多%日日返去係唔洗做野
試吓講下啲有用啲既野先
你見唔見到10日年假?
政府工一入職就14日年假
你講到私人工更高人工,除咗做銀行之外,我未見過身邊一份私人工高過三四萬人工
低級中級公務然都算撚數
高級個d個個突過十萬一個月 拎出去同d 公司比要咩grade先有十雞/月
咁你檢視下自己個社會圈子先啦
物以類聚,睇嚟你人工都幾低
高過三四萬開始已經有問題,私人工senior manager先有兩萬中,政府工一個文職max可以有三萬
私人工跳槽加人工
年尾有bonus就合理?

未計私人家自由度大過政府工好多
唔啱做夾唔到人事可以轉工anytime
政府工綁一世
香港大部分人都係貧窮,連登個個社會圈子高?
大家都係一樣
咁點解文職都仲係請唔足人?
人地1xk開始捱果陣出面班文職做緊乜?

返一年抖幾個月
唔啱做就炒老細
得閒就跳槽加人工
年尾年年拎bonus果陣唔去做政府工?
問緊你拎智力層面出黎講係咩意思
你就翻譯做英文
公務蟲真係弱智

你真人係咪搵得三萬左右自我感覺良好果班低端公務蟲?
因為依家人工都請唔到人囉
空缺都仲好多補唔哂
減人工仲少人入 / 多人走
搞唔掂

睇嚟嚟緊應該會加勁多稅
同繼續發債門面整靚盤數

利申:中學econ
我唔交稅邊個養你?
其實有.係睇下想唔想做
最基本建築業依家都發到豬頭咁
裝修又係肯做就有
唔想體力工既又可以教育,已經唔一定係做補習老師果啲,就咁教下興趣班都收到二百蚊一個細佬一堂
呢啲已經係最簡單0門檻可以搵到超過3萬
肯讀下書既
做下電又輕鬆三萬

係睇你想唔想做既姐

Btw…搵錢都要人教
老實講popo kpi抄倒牌有成績
佢地加人工又合理

係班文職公務蟲
話自己帶領香港

美斯 環保放煙火 走塑 垃圾袋 王子 包物資
恆指 樓價 外資走 人才減少

真係一班垃圾黎,搞咩衰咩仲要搬龍門

帶領經濟後退仲話要士氣加人工
再唔係自己創業,識人ig賣衫一個月賺六位數
工廈幫人整眉3千幾蚊條
香港搵錢根本大撚把方法

人廢先覺得公務員過人工
講到咁高冇代價自己一開始又唔做

理你都哂時間
講中左你件廢物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞