香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
香港淨係搞單Uber 同的士佬,玩咗十鳩幾年
班的士佬仲日日喺度白牌車 白牌車 放蛇
全世界包括大陸,一早已經有網約車
聽到‘白牌車’呢個term 我以為返咗70年代

就算無網約車唔緊要,的士服務已經完全跟唔上時代
其他國家一早可以選擇唔按標收費,大家協議好車型/價錢/地點,有輪椅乜乜物都好
起碼司機唔會黑面

政府因為保護班的士牌主,一不增發新牌照,二不改善按標收費/ 車型/ 服務態度等標準,三不引入競爭,宜家搞到屎一樣。質素每況愈下,價錢年年加
發牌本意係保障服務質素,宜家完全已經扭曲為尋租工具;

地鐵同理,車費年年加,服務越來越差,當你乘客係狗。
上次咪有個巴打俾班狗鐵職員㩒低,仲要被老屈打人,然後上庭先發現巴打誠實可靠。正正又係公營服務跋扈化又一例子。

跟住就係biggest elephant in the room 公務員/資助機構:
只要同新加坡橫向比較就知香港公務員如何拖累香港:
新加坡人均GDP: 133,895 USD
香港人均GDP: 74,598 USD

抽幾個例子作比較:
新加坡老師薪酬:17406-53355 港元
香港老師薪酬:32545-92090 港元
新加坡督察薪酬:28777-34007 港元
香港督察薪酬:53850-96600 港元
香港公營機構薪酬約為新加坡2倍以上

新加坡政府2024 財務狀況:45億盈餘
香港政府2024財務狀況:1700億赤字
以前香港搵到錢高薪養廉梗係無問題,宜家年年千幾億赤字都可以年年加薪,其實一早已經係尋租工具

肯定有班公務員入來挑機,我答定先:
1. 係,我唔抵得。
你地成班都係精英,私營既都係垃圾。
不過同一班精英,新加坡只收你一半,就係咁簡單

2. 係,我無交稅,廢柴公屋傻淡無資格評論。

3. 私營市場自動調節價格,唔存在overpaid問題,同埋唔係全香港找數,所以只點解針對公營。
我唔會針對Ibanker 專科醫生 幾百萬年薪
因為市場行為,無客自己會收皮,佢地亦無逼我使用服務

4. 立法規定私營機構必須跟足公營薪級表/加薪幅度,我支持公務員年年加100%

5. 樓價貴應該學新加坡搞好祖屋;以樓價貴作理由超高薪支付公務員,對一般市民極不公。
仲有咁樓價跌會唔會減薪先?咪輸打贏要

大家準備睇回覆感受吓,睇吓公營服務有無跋扈化

呢幾座大山根本無人敢郁,繼續蠶食香港老本
基本上如果公共服務無reset 就算整體環境不變,成個香港都係無論如何遲早都係步入死亡
其實我都諗唔明點解咁嘅財政狀況都仲未調整下公務員人工,每年加人工都合理,但係每年都跳point真心唔合理
因為高層仍然認為經常性開支蝕千幾億係無問題
因為無後果
有國安法,你聽日又係要返工賺錢交稅
班膠層仲諗住繼續咁搞下夜繽紛同杜拜王子就會蝕變賺
全文重點

2. 係,我無交稅,廢柴公屋傻淡無資格評論。
網約車出現就係唔希望馬路上太多車,利用閒置非職業司機賺下外快,但其實非職業變成全職都唔係好事....但係職業既就想獨吞話晒事
全球首例 Uber澳洲被控「搶的士生意」 纏訟5年願付近14億和解

全世界包括大陸,一早已經有網約車
但我諗唔止得香港的士嘈
因為無所謂業績,幫公司賺錢定蝕錢
公務員好難判斷年資同薪酬關係
跳point 本身都合理既

宜家個問題係,薪酬趨勢調查
等於自己幫自己寫appraisal
自己幫自己加人工,然後全世界同你找數
樓主分析獨到
大政府小市場
其實有交稅,從來無住過公屋

我話有交稅,你會話李嘉誠都未出聲,我有咩資格出聲
我話住私樓,你會叫我攞證明
證明到一陣又話住層垃圾私樓,都係垃圾
平庸之惡。 公營軍閥化

根叔講到口臭啦。

越有效率=越無人性。
的士服務差,最大原因係的士牌主蠶食絕大部分車資。
的士加價,轉個頭牌費就加
的士司機無錢落袋,又蠢過西
儲埋啲怨氣發洩落乘客度
惡性循環,只有的士牌主係贏家
根本就係成個香港嘅社照
食老本 不思進取
梗係無問題,佢地搵幾年錢都走啦
走去英美澳加un un腳退休
你班香港基層慢慢食屎
薪酬趨勢調查係用返上一年私人公司個加幅去計嫁wo
講開公屋,其實香港公屋都已經一早玩爛埋
Set 到個入息限額極低
正正經經新申請既人係無可能排到公屋;
申請到既,一係就炒散揸的士唔報稅
一係就班何太假結婚離婚一開二;

根本除咗70歲以上,長期病患等
全部住十年應該要好似新加坡祖屋咁購入
一係就趕走。
宜家搞到大部份住咗入去都不求上進
有需要既人無得住
大把何伯收埋幾百萬繼續俾緊千幾蚊
我唔理啦我想臭港快撚d 死
有計加幅,咁有無計實收?

我舉個例:
私營文員15000,每年加5%
公務員30000,每年加5%

私營文員實際加幅750蚊
公務員實際加幅1500蚊;兩者差距750,全年9000元

好喇,下一年又到喇
私營文員15750,再加5%
公務員31500再加5%

私營文員實際加幅787.5蚊
公務員實際加幅1575蚊;差距787.5元,全年9450元

你估10年後差距幾多?
香港嘈得來質素仲要每況愈下
澳洲衰極都14億和解,繼續有生意做
香港仲差過20年前
但係你私人工可以跳糟搏加人工, 政府工除左跳返出黎同考上去之外仲可以去邊
咁你做得政府預撚左啦, 想加人工咪跳入私人市場叫人加比你囉
自己google吓入職薪酬調查先

當然有啲職系(e.g. 工程)已經有吹過風會減起薪(但因為移民潮調查冇做到落去),但絕對唔係所有人都好似你個例子咁政府高私人工一倍,如果有咁誇張就唔會請極都請唔到人啦。
某程度上 香港係應該行係植物人模式
以低消耗去長時間維持
香港惡化大環境
係中國(消費降級等)同美國(國際關係惡化)兩方面因素
自己加大預算, 唔會咩改善環境

年年赤字一千幾億 (1000億係計埋發債, 唔計去到1500, 1600億)
係埋下一個政治炸彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞