香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
食老本之餘
個個都諗住cap 最後一水
香港都差唔多完場
兩百年既歷史就咁
另一個角度

波叔幫大家搵多幾年錢移民
呢個例子唔多啱

加幅都係5%

其實差距永遠都係一樣

要比經濟增長同公務員人工/私人工增加先至合理
佢自己都cap 緊
垃會個個都cap 緊
冇錢搵就移民走
警察合作嘅社會係咁
加速 !!
大家坐穩,
無事就唔好出街.
有乜動靜,即鎖好門窗.
要養三萬衙差, 人工點可以低
複利率,個base 本身高一截
到最後份糧就拋離咗;

不過我認同你
公務員人工,應該同經濟指標同埋庫房淨收支掛勾
Base+獎金,新加坡都係咁
樓主咁講好影響公務員士氣。公務員士氣神聖不可侵犯,要靠高薪養氣嘅

主因係政府入面無一個人有誘因去做好任何嘢。高官為例,個個諗住做幾年cap夠水就去英國澳州加拿大,有咩事下屆嘅事唔關我事,最緊要呢幾年平平安安唔好搞咁多嘢,做細嘅個個諗住hea做到咬長糧。難聽講句,市民有冇飯食真係關佢閪事。
搞返大笪地同搵四大天王同台唱歌就可以搞得掂香港
以為自己打緊機,打爆個角色嘅娛樂值就得
點解經歷2019年之後你仲會對呢個地方有期望?
即使撞咗冰山
自助餐照常供應
舞會照舊狂歡
鐵達尼號係唔會沉嘅
bulu bulu bulu…
回應第四點,利申我都非常反政府,
但如果香港人仲願意留港,會唔會已經證明咗,
以地球作為”市場”嚟睇,香港人選擇咗一個咁差嘅架構?
杜拜王子仲好笑,得嗰50億
香港四大家族零頭都唔止啦
早5-6年得嗰50億班官點會出來招呼你?
都冇諗住賺
淨係公屋平租都已經夠令到個社會玩完
公屋一早要加租,設定埋居住年限啦
一入去住一世,一陣離婚又分多間
起幾多都滿足唔到需求
所以留港既除非你人中之龍 醫生律師
唔係既一律建議做公務員
if you cant beat them join them
其實大部份香港人都無得選擇
你選擇市場,市場同樣在選擇你
去到外國就要打真軍,無得玩尸位素餐呃飯食

老實講,好多香港人其實無transferable skills 可以脫離香港職場
公務員就更甚
喺香港可能做緊經理4-5萬
去到外國只能做倉務/餐飲 攞最低工資
計唔掂條數,咪唯有留喺咁低效同差既結構呃落去
所佢地咪諗d屎橋出黎 乜撚野高才通

覺得人地搵到錢就會係香港洗
Sad but true
Btw宜家律師都搶住入DOJ啦
外資律師樓都收緊皮
仲有丁屋
對於香港
市民有意見 香港政府會理咩?
民意唔重要
幾多人工都唔輪到啲納稅人出聲 大撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞