香港公共服務尋租化,跋扈化,已經推整個社會入死路

493 回覆
1008 Like 108 Dislike
專科醫生咁貴
都係醫學霸權攪出黎
邊個嘈就犯23條
講講下 又係變左屌7公務員加人工
咁一入職係咪直接max point
If you can’t beat them
貼題喎
公共服務跋扈化
你睇連登班公墓猿惡過華秀狗就知

不過佢地未夠鐘返工未蒲頭咬樓主啫
我點玩都無後果,做乜咁認真?
乜撚野叫跋扈化呀 係咪屝語黎
以前係: 高薪養廉
以家係: 高薪養懶❗️
DC9打風落雨咪唔跟錶收費
咁撚唔滿意搬過去囉
香港係咁撚樣㗎啦
唔係今時今日嘅事

不如你講吓你對個社會有咩貢獻先
私人唔係份份年年加 有啲行業會凍薪

公務員薪酬升到美股唔識停咁
未計跳point連mpf
化化化先將XX推入X路
主權俾啲咁嘅國家搶走都預咗冇運行
搞死香港係國策嚟,我哋唔可以反對政府
其實好多半公營/公營都跟唔到政府薪級表
唔好講佢個加薪幅度

除左老師護士呢班有point跟既
老師為例,幼教同中小學老師相比都係爭勁多

建議所有公營半公營必須跟到政府薪級表
再一下步,所有投政府工作既公司必須按薪級表為底線出人工
慢慢影響埋私人市場
若某私人公司有能力搵得更多,自然會出高過呢個數

社會上無人批鬥公務員,大家齊心搵錢同消費
香港可以重新拼經濟,全民爭取公務員人工為基本應該係下一個目標先岩
3. 私營市場自動調節價格,唔存在overpaid問題,同埋唔係全香港找數,所以只點解針對公營。
我唔會針對Ibanker 專科醫生 幾百萬年薪
因為市場行為,無客自己會收皮,佢地亦無逼我使用服務

政府中低層嘅位近幾年都好缺人,ACO都要改做全年招,如果再減人工更加請唔到人,呢啲唔係自動調節價格咩?好似私人公司咁,請唔到人仲點減人工?

4. 立法規定私營機構必須跟足公營薪級表/加薪幅度,我支持公務員年年加100%
如果跟足嘅話,私人公司應該會減人工喎

我唔用政府嗰個調查,求其用JobsDB薪酬調查報告,你對比下加薪幅度

如果將花紅計埋落人工仲高

啲督察位/高層人工就真係過高啦,所以我覺得要分返中層低層高層文職紀律部隊
第一 幼教讀個hd 就得
第二 幼稚園係私營

門檻唔同 唔應該做對比
2020~2023私營仲可以有正數
政府好似連續凍咗3年無調整
政府:
2022 +2.50% +2.50% +2.50%
2021 0.00% 0.00% 0.00%
2020 0.00% 0.00% 0.00%
掉轉咗
政府跳point係合理 = 私人工嘅跳槽/跳高一格
因為政府工冇依種玩法
但薪酬調整係加係減就有商確,其實同私人市場理論上做法一樣
就算外國都有跳point
agger
而家係高唔高薪都貪
只有貪得聰明同貪得蠢
咁好似盧大國手咁樣對班牙醫學生去幫病人又公唔公道?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞