[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

800 回覆
23 Like 14 Dislike
我覺得個落差好似無咩分別不過本身戲入面描寫呢個角色都唔算好多
要睇返漫畫先知呢個角色嘅背景
呢集Immortan Joe無乜暴君嘅feel, 拍埋Dementus正常好多
相對地Immortan Joe係獨裁但識管治,三個鎮都叫管理得井井有條
啲手下喺Gas Town都會搞下藝術,保存下人類文明
只要唔好搞到佢後宮啲女人
Dementus識打仗但唔識管治好個地方,野蠻好多
俾個串流,老翻嗰啲呀
睇完Furiosa之後前幾日睇多次Fury Road,覺得Furiosa殺Joe前個remember me?變得冇咁有力殺佢老母同愛人嘅又唔係Joe,佢走到唔洗做新娘之後Joe又冇再特別搵佢,前傳冇點build up 到Furiosa 對Joe嘅仇恨
Johnny the Boy燒熟咗Jimmy the Goose
前傳最尾一章叫beyond vengeance, 意思係唔止報私仇,佢覺得殺咗Dementus都改變唔到世界
而佢見到其他被圈養嘅女人,諗起自己童年不幸,所以幫班女人逃走,唔係為自己
佢本身都冇打算殺Joe,係後尾發現Motherland冇咗要折返,先被迫要殺佢
最後改由班女人統治先係真正改變到世界
https://youtu.be/1xTar22taUk?si=BVA76H0o2xV9_fWm
有講下joe嘅背景,不過殘體字
不過睇完漫畫個結局我諗應該唔會拍fury road嘅後續
好似話Joe本身係軍人,但我一向覺得漫畫同電影兩樣野,電影多數唔會跟漫畫結局
其實舊版第三集個結局都好完滿啦
,成班小朋友成功搵到悉尼,重新燃點燈光,Max繼續係Max鍾意離群獨處
所以咪覺得句remember me反而冇咁有feel,好似你講咁已經唔係私仇
漫畫個結局係joe大仔同一個女人一齊統治堡壘,不過個生活環境比起joe嘅時代好好多,可惜個女人唔係furiosa,我諗同max一樣最後自己一個人走左。
但係我見d人講電影頭三集同第四集個時間線跟唔上,可以當係第二套野。
其實一直想睇返頭三集但係唔知可以係邊到睇返
其實除咗第一集係講Max變Mad,
之後二、三之間劇情都冇關係,
第一套個風格仲要喺警匪愛情復仇片,唔係末世風格
舊三套可以當三套獨立電影睇都得,
所以四、五有冇跟返舊版時間線呢個問題,你可以當有又可以當冇
Mad Max電影系列好似唔太重視呢個問題,每次都係獨立事件,最後Max繼續獨自流浪,所就算電影有下集都應該唔會跟漫畫
我喺Amazon Prime 睇,舊版Mad Max間唔時Prime包埋任睇,但有時要俾錢租或者買先睇到
應該咁睇,係前傳句Remember me因為個人仇恨昇華咗
原本殺Joe個句Remember me就好似其他電影殺人前講句Did you miss me?嘅對白

d人話Smeg第一次揀果個war boy係fury road個Nux黎
但點解我對呢幕無咩印象有講過係佢
邊個國家有賣?想試
個個都光頭油白全身,點認人

我係ig見到咋,我見hktv有,不過無呢2隻味
我諗香港應該唔難揾呢隻零食
所以我覺得條友似鳩up多,不過話呀jack父母係MFP我就覺得唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞