[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
佢隻手就夾到就斷
肉體加精神折磨佢
Thor 同 不死joe 的確可以剪長啲

發覺Dune Part II 都係又係呢個毛病
就係前面好長,兩個陣營大戰cut到好短,用主角對決嚟end
唔知係咪wb 有notes 比Mad Max 同 Dune
唔係
當時個手下係鎖右手先
但雷神要轉鎖返左手
我就唔知點解
就係要佢痛啲囉
佢左手爛晒
個手下仲有仁慈之心,無吊佢左手,吊右手
所以Thor 先叫佢吊佢左手
算幾好啦
完整返個世界觀
上集冇講
今集講返多啲要塞、煉油城同子彈工廠個共生關係

翻睇第一集
其實max啲回憶係咩嚟?
唔通第三集講?
睇到好想開mad max隻game黎玩但好似唔係果回事
我其實唔鍾意睇上集但見個個都話神,
可能我唔係戲院睇,係屋企睇片有時煩生活既野會
無心機投入
試下呢套新片入戲院感受下,到時再翻睇上集。
當年睇未投入到, 唔太明點解又多提名又剩
不過都去咗睇呢集, 又覺得幾好睇
之後再翻睇返第一集, 原來真係好正
我睇一次睇好似收工太累訓著左,
第二次睇都覺得追黎追去無乜劇情咁就睇唔落去,
個人比較鍾意睇劇情性高既野,不過都鍾意爽片,
可能真係無入戲院無心機去感受。
今日夜晚睇imax全場得三十人唔夠
但絕對值得更多人入場
文戲係多左d但完全補得完返個世界觀
打戲就唔知係咪budget所限好多場d 規模同上集比細左好多
但整體黎講兩個半鐘冇冷場
最掛住個結他佬
同埋中段anya 同jack入去farm 打一句對白都冇好正
why not both 呢?
第一集個男二架車嘅擺設
本身係War boy, 最後跟咗furiosa
隻手爛晒,見骨
用爛手吊起佢咪痛好多
兩隻手吊咁啲力咪會balance返

又無諗到女主咁忍得,可以斷臂求生
普通人咁吊,又電單車兜圈已經休克
好似係fury road嘅前傳漫畫內容
個女仔叫Glory
係屋企睇會有太多野干擾
至少無人會熄電話/較靜音
又點會投入到套戲
有心睇戲而唔係只係想知劇情一定要係戲院睇
果種氣氛同屋企完全兩回事嚟
WB識玩其實應該播返Fury Road
Furiosa啲情緒反應更切身
屋企個screen/mon 點大都唔夠戲院大
所以觀感又會差好遠
認同furiosa同Joe嘅交集太少
佢自細已經脫離咗後宮,以戰鬥員嘅身份生活,所以應該冇俾阿Joe強姦過。
殺佢老母捉佢返嚟嘅係雷神又唔係Joe
根本表達唔到佢點解要咁仇恨Joe
到後期甚至成為埋管理層,做咗體制內嘅人。
觀眾理解唔到點解佢突然之間變節,帶走晒班後宮。
你可以話睇唔過眼牙租嘅暴政同埋想搵返綠洲
但係咁佢大可以自己一個走成功率會更高,根本冇必要帶埋班女。

我知道漫畫喺呢部份有補完,係因為牙租好信任佢,所以俾佢管理班後宮,佢哋就建立咗感情。但係作為一套電影,好似Marvel咁下下要靠電影以外嘅嘢補完先明白個故事點解會咁樣進行,咁樣就係失敗。
War boy好多都六舊腹肌喎
其實班戰童係靠飲人奶同食菜變大隻仔?
日日踩升降枱
youtube見到話漫畫嘅furiosa本身唔同情班後宮,直至佢見到有個後宮想用鐵絲幫自己落仔,唔想生個warlord出嚟。佢先同其中5個後宮計劃逃走去綠洲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞