[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

691 回覆
23 Like 14 Dislike

一卷的
坦白講,Fury Road 好睇好多
已經偷偷地放咗隻黑婆入去後宮
有冇人看得啲打鬥節奏好奇怪…..
有冇人覺得啲打鬥節奏好奇怪…..
Fury road 接近神作
好難超越
上集個老野好多女
會唔會有啲燈
好似猿人爭霸戰個post咁而家20頁都未有
猿人爭霸戰垃圾咁多,依套我覺得係比想像中好睇
係連登不嬲得marvel即討會爆post,近年dune Oppenheimer依啲大片都係得幾個post
唔講太多劇情住,覺得今集同以往既mad max有少少唔同咗
但雷神個角色同佢本人都唔太掂
但角色塑造得好差下,想寫佢心狠手辣又癲癲地又唔係真係咁出,殺老母個到可以寫得好啲,搵tom hardy做都好過佢
對比之下joe個造型出好撚多
Anya就點都合格㗎喇,硬朗同女人味都出到,但無得講chaelize淨係身高都屌打佢,同上集做得太好,難比較
同埋畫面冇上集咁靚,而且都無imax鏡頭
mad max我同老母一齊睇
根本當年好睇到停唔到
個人覺得Fury Road好睇啲
今集好似冇左果種廢土味同"mad "味, 同埋多左好多cg
使唔使睇imax?
值得
睇左imax,單獨拎黎講都係好睇既,但明顯係比唔上fury road
兩個半鐘過得好快
我諗大家都鐘意佢個世界觀,呈現得仲係唔錯
堡壘下面個班鼠族人/用僅有既parts東駁西駁,拼埋做一舊野/改裝車
中段場打鬥超級正

我都唔太鐘意雷神個角色,佢表達唔到係廢土想成為王既霸氣
除左掛隻公仔係度外,屋企人既死影響左佢d咩??變到心狠手辣??
感覺只係一戒莽夫,以大boss黎講完全冇feel
anya算做得ok既,但上集Charlize Theron真係太正
珠玉在前,係好難超越
小anya好正一開始以為係ai,同anya好似樣

車都係冇邊架有好深印象,除左孭把風扇飛上天
記得尼古拉斯又有套咁嘅野
係唔係續集來
要唔要調底少少期望去睇會好啲?
原來係fury road
冇野了

唔好有期望入場會好啲
如果你期望係fury road既質素可能會失望
但唔算差既,都係好睇既
可以拋開對第四集嘅印象先,我唔記得晒第四集嘅情節,呢集睇得幾爽,但睇番多數評論都話冇第四集咁正
你今晚重睇fury road 就會覺得fury road真係拍得好好
依套係前傳,要交代返好多背景所以冇咁緊湊冇咁刺激
與其話係廢土電影,我覺得今集似hunger game 個類反烏托邦味多啲
同埋睇落cg差過上集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞