[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
今年真係無咩荷李活大片咁 黎緊得返Deadpool咋
做咩呢個post只要講套戲既差 就即刻咁多負評?
買飛入場戲院習性一斷裂
個影響好q大,無左習性
消費者轉左第2種娛樂去replace戲院睇戲
你叫返班友轉番習性再入場會好q難
打後片商會唔會唔怕蝕(隨時唔收得)拍海量大製作
製造返入場睇戲浪潮引返班觀眾入場呢?
今集預算係咪唔夠啊 d追逐戰明顯車輛數少左
但個故事都叫流暢 駁得番去fury road
同埋呢d戲你要講邏輯好難
本身fury road有個位高權重既女戰士要帶走班女已經唔合邏輯
E+都叫話番比你聽點解條女做到咁高職級都要叛變
同埋套戲好多位都係輕輕帶過就算 搞到d人完全睇唔明
好似雷神偷汽油城個陣射死octoboss d靚搞到人地之後叛變
同埋雷神話鎮壓唔到汽油城d民眾應該都係扮 目的係開會同埋想刺殺車隊既人減低不死喬d戰力方便日後開戰
係咪個個都以為套套Mad Max 都係由頭打到落尾
前傳?
祝Marvel持續票房低迷
令電影重生
好明顯係唔想每集都鬥車多,爆炸多
一來控制成本
二來如果向鬥多呢個方向發展,好快就變 f&f
咁不如轉下風格好過
留長係為咗之後可以剃
冇記錯Furiosa 同 Fury Road 係一齊寫,Charlize兩個劇本都睇過
你行緊屋企?
認同今集出問題既地係係因為當佢傳記嚟拍
以往Mad Max 個種節奏快感係因為以世界觀為重,人物為次,不拖泥帶水
但無辦法依套係前傳,目的就係補完Fury既世界觀,所以睇之前都預咗有機會出事
因為要人物為重,所以就出現勢力失衝,人物之間難以兼顧,為維持節奏而盡量簡潔,隨心諗到幾個問題:

1) 雷神development不足,演員功力未夠去救返依個角色
2) Furiosa 同白頭佬既仇恨鋪排不足,甚至好似有個錯覺覺得白頭佬都唔係好衰
3) 教車師父Jack 淪為工具人,雖然唔係想要感情線,但其實佢作為Furiosa 第一個男人,理論上應該可以鋪排多少少佢對Furiosa既影響

技術方面,我諗都好明顯睇得出不論美感以及畫面質素,都係差過Fury Road,但當然已經係做得好好,但少咗啲mind blown位,同埋我個人覺得好彩佢squeeze到兩個半鐘,如果要講都解釋晒,至少三個鐘頭起,到時肯定蝕到仆街
Alien: Romulus
利申:多年madmax迷 今日睇完imax
覺得對比起神作fury road係差少少架喇
不過經過咁多年又話拍又唔拍覺得有得繼續睇呢個世界已經好開心
飛車特技少咗 但都可以接受 起碼其他電影冇呢種感覺
雷神有啲驚喜 做到俾末世迫癲嘅人嘅感覺
同埋感覺打仗嗰陣如果結他佬玩幾多幾吓戰曲氣氛會爽啲
米路吉遜系列邊套好睇?
好似第3
但自己鍾意第1,個世界仲綠草如茵,反而變左系列最特別
上集太神,根本好難超越
證明根本冇173囉
好似當年打算Back to back咁拍添
小島果然follow哂啲演員
3好似好多人話悶
應該就係2
有啲人真係溝通不能
個世界男人話哂事 女人比人當milker, birth machine同商品
跟住咩殺男人就乜都sweet baby
細個剃頭果下係預走佬
入戲院先知有jack 呢個角式 仲要多戲份 搵個有名d 嘅明星都好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞