[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
美國票房首周得25m,都幾差下
幾好睇,但係唔知點解有啲位拍到女主好矮
感覺似 女權重製版
條女個樣化完裝咁撚醜樣,真係入去睇原始人咩

利申:睇完上一版已經無咩好感,劇本爛,人又醜,內容空洞,連ff空間都無
Fury road 都爛,口味依家野真係難講
末世有個處下風既人 身光頸靚仲得人驚
巴打都係啱賣樣popcorn片多
其實Tom Burke 係相當有實力嘅演員
本身係Yahya Abdul-Mateen II做,但檔期撞左所以換左Tom Burke
cultural war上撚曬腦,唔能夠正常思考
其實成個weekend 美國票房都幾差
今集係前傳,joe都未話哂事,自然人數都少啲
Fury Road都爛唔係呀嘛
係個定位問題
你話呢類唔係popcorn片
但劇本套路又係打敗壟斷者,放水救全部人
中間d飛車片個個醜樣又神經病咁樣

你賣末世畫風,搞到好似唔洗糧食就生存到
當電影世界同邏輯學嚴重脫節(唔合理越大),代入感就越低

睇文藝片,主睇畫質同內容
睇popcorn片,主睇 靚仔/靚女/爽(代入感)/劇情反轉
睇犯罪片,主睇內容鬥智鬥力,邏輯,劇情張力
睇恐怖片,主睇驚嚇位置及程度,鋪排好重要
睇末世片,先睇代入感,再睇無力感

eg World War Z,雖然劇情比人cut走唔少
但代入到角色,感覺到末世既無能為力
為劇中親人努力既感覺
內容由驚嚇,轉折,到發現
將末世mix驚嚇mix鋪排演到出黎

fury road佢主打d咩?
代入感唔重,無力感自然唔會感覺到
動作片?驚嚇位?劇情張力?
代入唔到就自然其他都弱
最後都係套路打獨裁/打神經病/打壟斷
舊型好多
World War Z都叫有邏輯?
一開波個南亞小朋友可以跟到主角上直升機已經出戲啦
韓國個度手機唔set靜音又係痴線
飛機空難主角竟然唔洗死 仲要昏迷個陣無比其他喪屍襲擊
到最後其實聯絡到艦隊個邊 仲洗咩自己以身犯險入去拎藥 call隊軍人黎即刻屠晒d屍啦
你代入到係因為故事背景發生係現代
有幕Anna斷手暈咗喺沙漠,有個遠shot影到Max居高臨下望到佢,係咪即係Max救咗佢?
係成個市場問題多啲,無咩大片吸引人入場
I live I die, I live again
You are awaited
今集文戲係多咗,但我又覺得ok 喎
當年入左去睇4D 正到尿滲
ys,係Max嚟(不過飾演係上集Tom 嘅Stunt Man嚟)
個鏡頭仲要同上集差唔多
有冇人鍾意今集多過Fury Road?
即係佢哋原來喺Fury Rpad之前已經相遇過一次
"但劇本套路又係打敗壟斷者,放水救全部人"
以為你有咩高見,重睇算喇
身高有水份 佢應該165上下
小心比人追擊啊你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞