[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
係雷神佔領咗煉油廠之後,啲人物關係交代得唔夠清楚
不過Mad Max 系列本身都節奏快,盡量唔講廢話,keep住個pace都睇得爽啲既
Jack比night rider 搞個陣咪講咗佢地同雷神已經決裂咗
完全冇睇過mad max系列
好好睇喎 想問下邊度有得追返之前啲戲
我覺得始終主題係Furiosa,所以套戲反而冇以往Mad Max系列咁著重以末世廢土世界觀嘅發展,主題反而係Furiosa 既Adventure
所以用好多篇幅去描寫呢個人
Apple tv, 第一集未必個個入到口
但第二集開始就一定會wow
Fury Road 直頭係巔峰
係喎,咁可能我先入為主覺得Charlize 大隻啲
我反而覺得殺佢老母個幕好失望,好多位都去唔盡,雷神演唔出個種癲,同埋折磨可以表達得盡啲,但導演似係想快手搞掂
其實女主切完手點走 明明成堆車圍咗個圈
Thanks
值唔值得睇IMAX
唔交代又唔會影響劇情嘅,但想腦補既話咪諗雷神同班靚都係無乜腦(你見佢接手搞煉油廠,搞到成Pat屎咁),做野都唔認真,鳩流流,玩到悶冇警覺性都唔奇
雷神 換walking dead尼根做應該好睇好多
呢套戲邊有得咁有邏輯嫁,如果要咁雷神用三架車當馬戰車騎已經錯哂啦

啊媽要去山陝因為得果條路返屋企,咁冇車咪企係到射,而且啲人真係好麻木冇腦嫁喎,上集都係咁

雷神更加唔洗解釋啦,你憎一個人係唔想佢咁快死,慢慢玩死佢,佢又要認叻,點知轉頭比人打兩嘢就抽筋
仆街套野悶撚到瞓著左
唔係雷神破格演出同anya個人魅力真係完全唔撚會睇
Mad Max 從來冇玩過鬥智,尤其係嗰班嘍羅,一早都解釋過係中哂核輻射,冇個正常人,唔應該用正常角度去諗佢地,除咗主要角色,基本上都係爛頭卒
其實佢趕走雷神個幕已經寫得好好,好有氣勢
小島秀夫都話正
弱智仔
有face mixing,加咗anya落去溝過
首戰曲唔夠上一集嗰首brother in arms入腦,今集嘅就好似做愛做咗9成,但就係唔射
雷神對佢搞笑印象太深刻 唔覺得佢係奸角
個角色真係兩頭唔到岸,奸又未算奸,癲又未到癲
呢段係正,好霸氣
其實係reference 山中老人
即係刺客教條嘅信仰之躍
Fury Road 係好睇好多
但呢套都唔至於係差
始終個時間跨度長好多
成件事冇咁緊湊
但一路睇都係enjoy 嘅
雷神個角色塑造太差,呢種差唔只影響個角色,連結局對質嗰幕都影響埋,推唔到去高潮。

另外女主角後期點解可以自出自入咁勁,喺極權國度有個咁突出嘅女人唔奇怪咩?

除咗呢2點之外其餘都好好,80分啦。
雷神嗰角色,係去到折磨嗰個靚仔男角,嗰個嬲樣
先表現出有d殘暴,有返少少奸角既氣勢
netflix 有上一集 fury road
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞