[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
吓 搞d咁既野
唔怪得靚得咁完美
tom 居然冇返黎客串
但扮野以為竟然有反擊,點知無

再者都綁實左,扮嚟都無用啦
真,極同意

我就好掛住揸噴火吉他條友,cult 得嚟好正

本身fury road 一味玩cult 玩B級玩到極致上神檯,今次因為要就劇情,George Miller 本身劇情又唔係強項,仲要玩前傳去補完,所以搞到出晒事
上面有人講左替身客串
見到女主角, 以為睇dune. 沙塵暴
米路吉遜竟然無返嚟客串
的確上一集太勁....不過joe 呢一點,你睇呢張poster 都見, 奸角以雷神為主, joe 唔係終極大佬
其實呢集係前傳, 你俾上一集影響咗, 如果順序睇咗呢集先, 應該唔會咁注意呢個問題. Max 就更加唔係主角

我本身有睇fury road , 睇完Furoisa , 之後再重睇一次fury road, 感覺完整好多.
所以如果啲人未睇過fury road, 我都會建議睇咗Furoisa先
噴火吉他條友個idea 好痴線
上集啲畫面靚得黎又詭異好特別
重睇fury road 先記得有一幕啲人好似扮啲雀定鴕鳥踩高橋, 應該係到以前綠州附近. 唔係只係visual ,個idea 好痴線, 唔知點形容, 係個咁既環境生活
我覺得呢兩集Mad Max正嘅其中原因係
Geoge Miller ref咗 Salvador Dali 啲畫

其實fury road 真係唔係咁cult
彈下結他姐,mad max唔係cult片

中世紀打仗都有班人打鼓,提升士氣
上套果個不死joe的演員死左,所以要換人我都OK
但佢幾乎全程無乜表現果下弱左D,三個城中佢最掌握所有人命脈,但佢2個仔仲多戲份過佢果下離奇囉,至少談判果場可以再好D,而唔係咁就住就住,無左份應有的霸氣
唔知係唔係啲編劇罷工
場景去另一場景啲理由好怪

雷神點搵堡壘?就係遇到個on9 warboy, 但之後又話warboy好忠心,咁點解會帶成班人返堡壘?本身個warboy 又點解會出現響嗰度?

之後Jack 出場又奇奇怪怪,死又一啲都唔轟烈

俾我寫,我會咁編:
1)五車分屍後,雷神沙漠遇到Jack 連油團隊,跟住俾雷神發現,即場諗住搶,點知俾Jack 打到撤退走佬(又多場路戰),女主因亂俾warboy捉住獻俾Joe

2)Joe 未得閒理女主,點知大仔想食先,發生夜晚強搶女主一幕,但女主走得甩後俾Jack 拯救,Jack 知道咗佢係完美人類,想幫佢,於是教佢剪頭髮扮男仔,再加佢入車隊

3) 另一方面,雷神輸咗不忿,響油廠出面日捕夜捕,終於知一星期有一日唔係Jack開車,於是就搶油廠

3)雷神跟住去搵Joe 講數,雖然好似deal done, 但大家都想搶埋對方

咁樣去到後面成個故事會順暢啲
on9 Warboy 點解冇啦啦係到
不死Joe 之後無理Furiosa
呢2點的確係交代得唔清楚

Jack就死得好慘,死亡行軍加狗咬到不見屍骨
篇幅擺咁多落build up但效果事倍功半
有冇人知點解雷神一定要鎖女主隻左手?
精神+肉體折磨
Netflix有

IMAX 版本上到幾時?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞