[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
85年嗰一集已經有Tina Turner做女主角兼唱埋歌啦,其實只要靚就得,好多連登仔認為黑人就要no,都黐孖筋。

個重點係唔好亂cast黑人去佢哋唔應該做嘅角色,同埋唔好好似套醜人魚同啱啱羅密歐與朱麗葉個舞台劇嗰個黑婆咁撚樣衰都做到女主角
話說有冇人覺得呢套戲俾IIB好奇怪咁都冇三級

之前睇套富都青年,冇乜事發生過都可以無啦啦三級,有陣時真係唔明電檢點運作
呢套無咩位要三級
血都唔多滴
感覺上核突過Fury road好多

我鍾意
作為Mad max fans我已經非常收貨,但係如果呢集有個缺點就係個大戰冇打幾分鐘俾人睇吓….變咗好似第二集個面罩佬發脾氣嗰段montage

(同埋啲配樂冇乜特別位)
大戰個下真係少少講唔過去
你點都應該畀後生immortan joe 威下嘛
要佩服 George Miller 老人家都唔想重覆上套

同埋戰爭嗰段擺明回應緊世界現況
今集個隻黑好多
但導演今年都79歲了
要健康
有件大隻佬想扑幼童時期既furiosa
呀joe個仔黎架
今集joe 仔後生 霸氣左
因為命題係Furiosa
所以用佢去做重心,就令雷神成為配角多過主角

亦因為Fury Road在前,今集定必係補完嘅框架下
咁你一定知Furiosa一定會斷手、雷神一定收皮

好佩服導演仍然係less is more,唔洗用對白係用電影語言去講故仔,哩樣好有上集感覺

雷神發揮唔到自己功用
講賤又唔夠賤,明明
隊冧自己同伴(黑衫佬)啲𡃁佔領油城但後來提都冇提過黑衫佬

講仁慈又唔夠仁慈,講到Anya係特別存在當佢係女
但談判極速拉倒頭也不回

最後
嘴炮只有嘴炮,拉唔返落Anya度令佢角色立體有啲浪費咗

一路以為不死老喬個光頭佬
係大仔原來係二仔,但大仔突然出場又冇講佢係咪因為戰爭死咗定點,而侏儒三仔上集有鬚架喎,斷估都廿幾?今集出都冇出過嚟

最後
雷神種樹駁返去上集上車係正嘅

但上集好睇在max, furiosa, Joe三方衝突嗰種張力再二合一打返Joe,仲要Joe為咗5個女人主動出征
今集除咗講佢有謀之外全程都係廢嘅變相得返Furiosa同雷神對立,而雷立因為偏離主軸令到件事冇咁好睇
但如果以(補完)建設世界觀嚟講就滿意

同埋以章節講故事哩樣嘢就好睇導演功力
比起上套「三千年的渴望」變咗三千年的失望
今集還好啦
上集Mad Max Fury Road一氣呵成
衝突嘅張力、世界觀、故事都係10分
今套單獨以故事為先決就5-6分
以補完再睇埋下集一齊計就7分
有提黑衫佬
咪叛變左截擊油車
今集其實收晒貨啦 係無左上一集既vibe
雷神始終都係ganggang嘍羅大佬

Tom hardy 出黎客串幾幕會仲吸引

記得後期有個畫面影住有個男人背影係山頂望下面d車追逐,係咪max 黎
故事問題
劇情可以寫得好好多,feel到個編劇去到最後半放棄狀態

第一個chapter個追逐拍得好悶,明明mad max最好睇嘅就係d汽車追逐戰

好多唔合理位好出戲
例如furiosa老母一個人喺個山峽cam死咗廿幾條友,屌跟住d人又on99咁不斷行入去比佢殺
屌你戰狼300?
Mad max 嚟㗎大佬,套戲一開比d咁嘅動作戲我???

然後套戲最後furiosa搞到雷神投降啦,又唔撚殺佢,不斷打佢,雷神就話你繼續啦我好忍得痛,下一秒就唔知做乜9全身抽搐好似中毒咁暈咗,再下一秒又突然醒返”Little D!!”,做乜9呀

成套戲就充斥住呢啲r爆頭位

如果你鍾意呢套戲不坊講下點解,同上一集比真係差天共地。我見我話套戲唔好睇係咁比人負評,想知好睇個位係邊,就算你當冇腦動作片睇都唔係特別精彩啦,上一集啲動作屌打
Yes
提一提only
老母開無雙係因為得一架車想俾小Furiosa走
但係真係唔好睇

雷神抽搐哩下喺冇預設嘅情況之下係非常odd
完全唔知發生咩事

至於好睇位,俾個例子你
Anya版F出場嗰幕車戰,由佢喺車底開始
修車佬落車底係冇用對白咁講故事,直到俾Anya換喉上嚟掉炸彈,去返車尾開血滴子,再駁一個wide shot由車尾行返去車頭係一氣呵成

但我好同意你上集Max Nux同Furiosa開頭爭車嗰場真係精彩絕倫,各有目的之餘用身體語言+冇對白
係?我冇印象佢提過
一路睇個腦一路有佢出魔法個畫面
睇返fury road都有個阿婆係咁樣成面紋身,唔知有冇關係
就係襲擊嗰陣講
d靚問隊長係咪自己友
佢就答已經叛變左
最尾渣住飛天八爪魚個個咪黑衫佬

佢個名就係Octoboss
係呀
起因應該都係搵佢d𡃁送死
嗰幕車戰係好睇,但套戲就係太少好睇嘅位,太多冇用嘅scene同對白。

上一集頭半個鐘極少對白,max野都冇得講。但有好好咁利用到身體語言。好似max一開始唔信任furiosa ,喺war wig嗰陣要收晒㗎車嘅所有槍,但其實furiosa枝波棍一直收埋咗把刀一直冇用,表達個信任開始建立。

今集,係完全冇呀!連d戰爭,最後大戰都係文字帶過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞