[劇透]芙莉歐莎:末日先鋒傳說 討論區

725 回覆
23 Like 14 Dislike
長髮靚女啲
唔講咁多,淨係你一句:
"但係作為一套電影,好似Marvel咁下下要靠電影以外嘅嘢補完先明白個故事點解會咁樣進行,咁樣就係失敗。"
已經要讚
每次聽人講話啲戲解釋得唔夠詳,應該要拍多套劇去補完就想死
我反而唔覺得需要解釋咁多
Immortal joe點對啲女 furiosa已經親眼見過
佢亦都親身感受過俾啲噁心男人睇中會點
細個未有餘裕去顧其他人
大個左由其喺遇上jack之後發現同人合作嘅重要性
諗到帶埋其他人走都係好自然嘅事
再加上佢嘅故鄉都係以女人為主(?)
可能令佢覺得女人始終比較值得信任同埋認為佢哋值得過果邊嘅生活
唔同情都好正常 自己咁撚硬淨做到比男人更強
心諗班友甘心俾人圈養
其實chris Hemsworth都好charm
但係硬係睇到thor 只係一個壞咗嘅thor
Btw 樓主開po唔打英文名幾乎搵唔到po
中段Joe同雷神交易,要咗Furiosa同另一個人,嗰個係阿Jack嚟?
醫生呀
去咗邊?
今集/fury road 接生個個人
係喎,無留意呢啲閒角
剛響netflix 睇多次fury road

女主返到天線塔度搵返鄉下啲人但得知個綠洲故鄉已經冇咗
第一次睇見女主咁失落其實又冇咩feel
但今次有返前傳補完個故事
成個感覺唔同晒
Furiosa 由細個到大個朝思暮想返去個綠洲個願望幻滅

真係好sad
都唔閒
我覺得套戲呢度就講Joe 同雷神嘅分別
Joe 見女主咁完美就當然要拎佢做種母,而見醫生亦即刻想納佢過嚟幫手,同時見Joe 陣營西裝阿叔好善於管理(fury road 時屌Joe 為幾條女損失晒幾多油幾多氮氣同幾多架車)

即係Joe 做領主係好成功

而雷神就好似戰神呂布咁,打就叻,管理一個地方就好差下
唔完全係既,我係戲院睇john wick4都睇到想訓,
同樣爽片係戲院係睇Dungeons & Dragons就覺得好爽,
可能同個人口味有關。
佢又開始荷里活集郵打定底日後合作
尋日睇完
其實整體感覺ok,一定唔係啲人講到咁差
但亦都理解點解票房表現一般

我覺得套戲有一個好大嘅問題
唔關動作場面事
我覺得劇情安排冇乜問題
我理解個故事係講女主嘅復仇之路
所以最後大戰唔講,主要講女主點去尋仇都好合理

但問題係套戲拍唔出女主角個經歷好慘個怒火有幾澎湃
具體例子係佢阿媽同佢條仔死嗰幕
冇乜特寫去表達角色嘅心情
甚至佢條仔死嗰度,明明個死法都算幾殘忍
但係勁遠鏡又完全冇角色反應
我完全唔明點解導演要咁處理

雷神個表現又唔夠可憎
所以最後女主揸車追殺雷神本應係好澎湃好激動
但我真係冇呢個feel,甚至最後都有少少同情雷神

所以對套戲都幾失望
睇完覺得冇網上評價咁差,見到Fury Road tom hardy個signature畫面好激動
睇完覺得唔差 當然不及上一集 以下挑剔位
1. 上集啲配樂好正好match 今集有好多位只係得啲重音bumbumbum 咁就算

2.
講到jack 同furiosa 好打得 但最後畀一架車追撞就收皮

3.
無乜點講furiosa 點上位上到第一集咁高 以為會講佢係帶雷神條屍返去畀joe 睇先上位 點知係無人知
九年前同嗰時女朋友依家老婆去睇正傳,睇完佢問我做咩帶佢睇依啲嘢。
今日再同佢睇前傳,睇完問佢記唔記得睇過佢套嘢,佢話:「記得,沙丘瀚戰嘛,依個係佢細妹嘛。」
係藝術
都唔算閒角
開頭跟thor搵食就真係醒唔起既
但一交換人質就即刻醒起
屌, 條友個樣咁多年都冇變過
真係證明好多人睇戲都唔係留心,然後以為有啲講唔通/冇解釋既野就屌導演功力廢
有少少奇怪,睇來睇去都睇唔到沙蟲,明明上一集都有鏡頭係啲人騎着沙蟲向個沙漠行過
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞