九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
龍卷風有內功
應該贏王九
原著陳洛軍係有練到內力先同王九打仲要單挑 係電影on99改到咁
tiger 話佢地三個唔同哂,但係打完個麻雀就咁多位師兄弟返哂黎

呢個真係笑左,叫人有心理準備,我以為起碼係斷手斷腳呢d獵奇野,點知都係打下石膏,四仔淨係頭痛過一次以為會有心理陰影之類,點知打完麻雀就去打大佬
王九邊有瞄過
佢都唔係跟任賢齊教法射,咁邊會中架
但係冇名堂呀嘛
我覺得佢拍戲唔想太神化,盡量都用動作去表達「超能力」

咁古天樂、林峯嗰啲真係用鏡頭可以表現到

但伍允龍氣硬功,如果你唔講出嚟,其實仲戇鳩,無端端有條友你打極都打唔痛佢,觀眾更加唔知發生咩事

我冇睇過佢原著,但係個setting如果係咁,佢都盡量跟啫
普通人可以徒手爬上巴士頂層?
睇果陣都覺得有好多bug
返屋企search先知原來港漫改編
港漫不嬲都有d位好撚離譜
如果定位係cult片都無野
但依套野又想賣情懷 賣武打 賣劇情
搞到比d ON9位Cover晒D正經野
真,睇到王九最後開晒屈機大技都覺得有啲啲突兀,好似個設定突然間同前面好唔同,雖然我接受到,但係唔可以否認有啲人睇到呢幕會有出戲嘅感覺
但係功夫中間有不停穿插超現實嘅設定,例如彈琴,楊過小龍女,獅吼功,包租婆追打周星馳,周星馳細個攞到本武林秘笈練習等等,成個觀感你會明白呢個故事設定係點樣

我接受到九龍城寨成個設定,不過中後段變化不能否認有少少落差
拎刀仔個一幕點解會有武俠feel?最似普通打鬥片喎
咁多個scene 又氣功又打飛人呢啲,你話似武俠片都可以明白
反而覺得拎刀仔個一幕似武俠片真係諗唔明
永遠青靚白淨<<呢個真係
睇親都覺得好出戲
經歷好多追跑打鬥仇殺,一轉鏡頭頭髮梳理整齊,塊面一粒塵都冇乾乾淨淨我一起身塊面仲污糟過d演員
反而個角色設定要污糟嘅話,又好刻意整得佢好污糟
刻意到比我一種感覺係好特登化妝

我都係,點知根本就完好無缺
咁都叫乾淨信一打到尾咁嘅樣喎

古天樂個死法好似葉問2洪師傅
其實你係咪全程塞住耳機聽跑馬咁睇??
王九有氣硬功一早已經有角色講左(唔記得大老闆定龍捲風講)

乜都要提示,你係咪睇慣大陸果D乜都加彩色字注解的字幕組影片?洗唔洗畫公仔畫到出哂腸??
可能10後
住係城寨呢D咁污糟既地方
一開始身光頸靚已經fail左啦
林峯個look就好合理 幾時都有種污糟既感覺
ironman batman呢D洗唔洗講明漫畫改篇?人人都要睇美漫?
唔通你又會質疑雷神刀槍不入?

咪又係咁睇,講唔講明小說或者漫畫改篇有乜關係
你都幾敏感,咁都要屌我塞住耳機
係喇係喇好好睇喇
全套戲本身都係打緊硬橋硬馬,最多係有d吊下威也
佢一個有超常人既能力無啦啦出現咪有人覺得好突然囉,無預期過係咁姐
咁的確係導演表達得唔好
其實ironman /avenger都係紐約為故事主要地方,都係有美國警察、軍人出現,時空地點都係好現實,唔通又唔合理??
反而覺得套戲如果無槍先怪
時間方面唔夠講哂咁多野係絕對明既,我寧願佢唔好開咁多伏筆/想表達d野既位,直落做好本身想講既野/想打既戲會好d
起碼我本身入場都係抱住睇你打
打方面無咩特別可以挑剔
就算無左王九段打boss
已經好收貨
你有無睇avenger3?
星爵係thanos被壓制就快除到手套果時on99咁幫thanos鬆綁,錯失大好良機

出唔出戲?
明呀,純粹覺得有少少搞笑黎笑下套戲,btw 武打部分已經好收貨,場景都好有心機砌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞