九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
你都on9
你住ssp就成個人都爛身爛勢加成塊面都有灰咁?

成個post好多人講啲所謂唔合理位就係呢啲on9 logic
因為硬氣功唔係招式嚟
喺武功界咪又係武功嘅一種
一個講武功嘅世界有金鐘罩都只不過係武功嘅一種
你要講嘅不如話任賢齊同古天樂幾十歲人仲咁郁得好唔合理
John Wick本身都超能力片啦大佬
不死身
演員訪問有講,係王九個性格覺得吞左都沒事,真係輸佢自己on9
佢覺得有冇問題都係後話先
重點係嗰時佢根本吐唔到

漫畫絕對領域都有
你同我講唔係呢個setting
唔識你就唔識啦, 係到鳩up
所以攞黎做例子
本身九龍城寨都係超能力
但殺神特工係另一個層次

九龍城寨都係 一開始都係打得大力d 之後突然有條友變到刀槍不入
好似用張國榮做藍本,但太耐,

唔係好肯定,但其中一期龍捲風做封面,

著哂皮褸,嗰期仲叫「不羈的風」,

好似張國榮都有首同名嘅歌

想搵返自己女友,其實漫畫仲有第二部,

條線就落喺AV度,引出一個澳門猛人,

第二部big boss
你問我嘅話一開頭一打幾十已經超現實咗啦
葉問1我覺得先算真寫實系打鬥片,葉問打後都已經係笑料

葉問1 1打10嗰場都係一個大事件嚟
由佢所有憤怒集合而成先打到一次
我覺得係可合理嘅範圍
之後葉問2開始郁啲就一個打廿鳩幾個
其他師兄可能有話唔合理
我只係著重係你王九個氣硬功用前同用果陣個分別太大
而其他打既場合無咁大分別

我話比d舖排
其他人一d話有舖排,巴士,旋風拳
有d話要合理睇紀錄片

我話情節無展開不如唔好開個頭
其他人話雞蛋挑骨頭
睇戲唔帶腦
時間唔夠講哂
本地創作要支持下
開頭句耐人尋味字幕就係就講左

係度覆埋
合理同紀錄片應該係無關係既,紀錄片係紀錄,內容係真實
故仔先用合理同唔合理去形容
所以要合理都係睇故仔,唔係睇紀錄片
大佬你話有講既位都係一兩隻字,其他靠有睇原著/靠想像力幫佢完個故事,每個人個想像都唔同
隨時個編劇同導演睇到你咁兜,一齊笑緊有人幫佢完個故仔

其他師兄同我抽秤套戲,護航既師兄就直接抽秤我個人
不如以後見到香港戲,全部都要話好睇,同意同意通過
堅決維護擁護本地制作
補返圖先

D人諗住入場睇古惑仔
其實套戲最唔合理既位係一開頭龍捲風咁睇得起呢件偷渡仔, 同埋後期三子比王九圍仲有手有腳出番黎
其實應該cut咗好多, 睇落去三子畀王九圍都死唔去, 應該係黃德斌虎哥救佢哋, 所以最後虎哥知佢哋下落
黃德斌立場又係企唔定, 又想林峰死但又要幫佢
黃德斌報仇決心唔係好大, 見到任賢齊刮到仇家個仔咪去囉 , 點知又唔夠打, 加上佢勢力範圍喺廟街, 郁唔到佢就算, 不過有幾多鏡頭寫得出佢係有情有義
真係 屌你老母套戲劇情勁唔合理又多野冇交代

任賢齊戲中咁撚有錢 點解冇植髮?

王九開頭話轉頭就打柒個巴士司機 之後完全冇交代

個道友比四子打柒完又冇交代

龍捲風跟邊個學剪頭髮又係冇講過

係既係既,你講得岩
師兄比幾多分套戲?
想知漫畫大老闆點解同洛軍打王九多d
但古天樂係龍卷風,有一個默默幫佢既意思,而且洪金寶彈煙灰落隻眼 同 佢長期戴超 我形住佢係隻眼係弱點
去學電光獨龍鑽一野就鑽爆王九啦
你唔好柒啦連魚蛋妹無交代都話係問題
洗唔洗全部有出現過既角色都交代一次?
Tiger 哥一開場個幕已經有交代啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞