九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
王九無叫頂咋
AV被嚴重弱化
圍城個陣係得佢同王九五五波
av塊面其實都唔係好爛,點解蒙咁耐面
圍城時間
病危龍捲風 >=大老闆 > 王九
話就話龍捲風一拳打大老闆出城寨,
但大老闆幾乎無傷,而龍捲風中一拳就近乎死
王九個陣同唔要命嘅AV打到五五波,最尾淆底走佬

大老闆最後全書最勁
因為雷公子刺左好侮辱嘅字落去
電影冇做到
問題係套戲無鋪敍出嚟嘛,一係由頭到尾都咁有神功,至少有人傳言下「邊個邊個有練武功,要小心」,又或者靜靜雞講下「聽講咁樣可以破佢功」,突然去到中段有個神功彈出嚟,就好似睇睇下愛情片個男主角原來係gay一樣咁誇張。

如果一套戲嘅鋪陳不足可以用「漫畫改編」就解釋到,咁不如要求入場嘅人個個都了解過漫畫/小說原著係點寫先入場啦
第1次聽王九講頂,以為佢意思係話,頂,瀨野

原來氣硬功
我2 刷睇到細節位, 佢係被陳洛軍按住口鼻位, 咁透唔到氣用口吸氣時被打到吞劍,我覺得ok.

(唯一唔合理我覺得3 子被圍斬那幕, 點睇都應該係會變肉碎。)
當年周星馳拎咗張紅衫魚出嚟就冇事
姐係全盛龍捲風同林峰老豆係tier0?
其實爛牆彎棍一打幾呢啲大把動作片都有,大家都睇慣哂,唔使有超能力的。對我黎講城寨第一次出現所謂超能力係古天樂打飛林峯,但同氣硬功比較佢係企喺度任人劈都唔入,真係有落差感。對於冇睇漫畫嘅人黎講真係有啲估唔到,係個誇張程度問題,好似突然升咗兩三級咁。
完全唔明點解未簽約就唔敢入
講到龍捲犁集團好巴閉
但一簽咗就可以一嘢攻破九龍城寨,仲擊殺埋龍卷風並打退四子

果張約會有武力加乘?
R晒頭

就算王九唔反大老闆,佢咁好打應該都一早同大老闆講去掃城寨個場啦
Pin出黎俾人鞭屍?
一係就拍到古天龍招超能力好似漫畫咁一拳打到洪金寶飛幾條街直出城寨囉,同埋漫畫嘅硬氣功冇話過刀仔吉唔入
kc真係冇事
T0 有3個:龍捲風,占,大老闆
大老闆佢只係比龍捲風嚇一嚇唔敢入城寨
其實兩者伯仲之間
大老闆賣粉架。。。。陳洛軍就係拎左袋野入城寨比城寨啲人以為搶飯食先有之後啲戲做

入城寨點會無利益
「九龍城事件」雖然很快落幕,卻影響九龍城寨往後數十年的發展。事件發生後,港府如常派遣警察巡邏城寨,但充其量只以行政方式處理罪犯,如充公毒品、遞解出境等,並不會起訴及送交法庭審理。大多數人在牢房度過一兩日便被釋放,刑責之輕無疑加速罪惡的形成。

此外,1958年城寨發生的謀殺案,也促使港府改變對城寨的被動態度,開始有限度整肅城寨,如掃蕩製毒工場及毒窟,逮捕犯罪分子等,雖不足以杜絕問題,但城寨非法活動的「黃金年代」已然走向尾聲,後續更多的是民生及衛生問題。

https://kowlooncitywalkingtrail.hk/zh-hant/story/details/%E3%80%90%E5%AE%9A%E6%A0%BC%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%9F%8E%E3%80%91%E6%98%94%E6%97%A5%E5%9F%8E%E5%AF%A8%EF%BC%88%E4%BA%94%EF%BC%89/

話雖如此,以往曾經有歷史紀錄片訪問過九龍城寨的居民,他們表示雖然九龍城寨曾經是無政府狀態,以致城內成為龍蛇混雜的罪惡溫床。但是在 70 年代之後,香港警察也有入城巡邏,而且城寨的居民遇到什麼事,也會報警求助,反映著九龍城寨並非外界所想得如此恐怖。

https://www.adaymag.com/2024/05/17/truths-facts-about-hong-kong-kowloon-walled-city.html

真係要講,
其實去到七十年代打後
城寨比較似係單純民生問題多啲
連班居民都會打999

黑社會唔係冇,
但佢哋只係寄生喺城寨,
而唔係話擁有九龍城寨囉

電影還電影,分清楚現實
我就咁睇覺得
黃德斌之後應該及時拖到馬帶佢哋走

只不過係電影冇拍到出嚟

畢竟最後都係黃德斌安置佢哋
所以應該都係佢救佢哋出嚟
王九好明顯係嗰啲有十足把握先會做嘢嘅人

冇撞到一個天時地利人和嘅機會
根本唔會反枱

我哋睇吓王九反枱嘅時候係點

1) 外敵龍捲風死咗

2) 任賢齊亦都俾佢困住

3) 察覺到大老闆身受重傷/老咗冇咁好打

4) 明白到佢對上嘅只有大老闆一個,而且得到嘅利益比佢以前做o靚嘅時候更大(收歸埋九龍城寨之後)

5) 但最後都選擇唔正面挑戰,要去偷襲大老闆

由此可以見到
王九其實好撚醒
要有返咁上下渣拿先會反枱
睇到硬氣功真係屌咗出聲,出曬戲
唔知係改篇走入去睇
一直都係寫實風格,背景8,90年代,真係唔expect有d武林絕學出黎
跟住到你醒覺佢係武俠片,呀屌你又拎兩把槍出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞