九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
Hello lihkg 山本彩姐 #1230
無人講過王九有氣硬功,第一個講係四仔幫林峯走佬嗰陣時講,話佢有氣硬功要搵佢罩門
或者無病無痛既龍捲風夠力綁起佢已經夠
如果好打咁多,慢慢打試罩門都得
Hello lihkg #55826 尻頭已思
試試背脊骨第十一節
你唔明佢講咩,係明明前面全部人玩外功,即係葉問咁,突然走咗個玩內功入去,段譽咁用一陽指射人,個轉變太突然。唔係設定問題,係導演處理問題。
但喺熱狗王九用手指直接隊穿張凳,講緊套戲頭10分鐘嘅事

所以其實真係關轉變事咩?
平時D人手指粗都可以督爆啤酒,呢啲可以當佢神力,但佢連尖刀同巨石打頭都頂到喎,標童都有個限度啩。
我原本係以為怒火個D拳腳交,打體技,點知原來入面有內功嘢玩。
我都係睇呢個po先知有漫

如果結局係四仔或者12少唔覺意執返枝ak,掃低王九,我覺得都可以
咁同樣去到頭10mins,古生埋尾旋風拳林峯
其實都唔係平時啲人做到架啦

所以套頭好早好早就已經有佢嘅動作風格喺到
你普通人神力可以隊穿櫈打飛人扭電通?
呢啲嘢以前港產片都有
我覺得
前面睇以為純粹只係動作演出誇張啫
後面無啦啦爆原來係有內功又有罩門設定就怪怪地
其實打飛人幾米,講緊真係「差唔多」噸位都可以一拳飛幾米,係內功黎(泰臣咁重拳都冇可能打飛同重量既人幾米)

所以你話以前港產片都有,果d唔係「外功」係「內功」

相反鐵布衫係武俠世界設定係「外功」黎,其實九龍城寨套野一直都係內外功並存
姐係咁
咁多年來D武俠小說,有內功自然有外功,內功偏心法,加強自己,改變自己為主,外功就真係招式果D,練武可以練外唔練內,廢D咁姐,但練內又好難唔練外,即齋防唔攻?奇怪D囉

王九有好強的氣硬功,同時又有好強的指功,一內一外,所以先係咁勁,根本唔係四子果D打爛仔交,亦因為知道龍捲風都識武功(仲要勁)先有所避忌

由一開始已經係兩批不同的人,有D識武功,有D純靠肉體訓練,一開始係咁,結尾都係咁,四子都唔係無端端識咩武功贏,都係撞彩咁王九on9吞劍破自己功,加埋車輪戰咁贏
首先古仔一拳打飛林峯幾米仲要轉左個圈,現實係冇可能,唔只誇張,咁樣企定定一拳打飛仲要轉圈只會係武俠片出現,所以其實就算你冇睇漫畫唔知本身係武俠漫畫都好,其實導演/武指就係透過呢拳講你知

泰臣咁重量級企定定出拳,係冇可能打到同自己差唔多重既人飛起加轉圈
要睇呢啲不如睇犯罪都市
我覺得電影係建立世界觀, 功夫能力係麻麻地,先比人覺得氣硬功on9
Marvel最初啲電影都好大篇福解釋每個角色既能力同世界觀
咁你會錯意無計喎
正如我當年睇紅van,我無睇過小說,電影宣傳都只寫小說改篇,以為又係陳果D劇情片,點知原來科幻片嚟,仲要拍到鬼片咁
但呢D唔係套戲錯喎,只係我會錯意姐
古天樂死左之後出野勁膠 唔明邊忽好睇
純粹係俾大家緬懷過去時光
因為marvel可以用好多套戲慢慢鋪排
都係咁打落去架啦冇話特別膠唔膠
魚蛋妹跟左個姐姐之後有咩發生
魚蛋妹唔係主線,要加就拖戲

雙刀光頭佬我仲以為係任賢齊既人
一早已經有佢睇古天樂嘅頭

十二少開頭話跟tiger 哥果陣完全唔知係講緊邊個
角色未出場

完全無講古天樂同郭富城點解fd
覺得係篇幅問題,得兩個鐘交代唔曬

林峯搞完一大輪原來可以直接有身份證
林峯本來唔知老豆係邊個

tiger 話佢地三個唔同哂,但係打完個麻雀就咁多位師兄弟返哂黎
依到的確跳得太快

四仔個頭套到底為乜要戴[我當佢出續集先講],做咩臨尾會除?
前面交代佢塊面比人斬

大老闆有幾個shot 都想講佢feel 到王九想反,但係就咁就收檔?
未養好傷就比人偷襲

床邊把刀無任何作用 不如講佢隊落王九度,但係刀槍不入,提示下觀眾好過啦
覺得係反映佢有戒心姐 話曬係大佬

你講嘅好多都係時長限制,然後交代得快所以睇唔到

但成個劇本其實好細緻,你再二刷留意返應該會睇到

套戲真心明顯有heart 唔好一黎就屌
無記錯的話 飛髮鋪個場吉夫藥好似一拳打到伍允龍飛開
so far叫打得郁加上佢有病在身
無睇漫畫 設定上我估吉夫藥同洪金寶個角色係高伍允龍一個層次
草猛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞