九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
一開波古天樂接返支煙就知呢套野係玩現實中既非現實啦
咁係無跟定有跟
有人重要拎gundam seed同john wick黎比喻
笑死
自己睇字,乖,唔好好似樓主咁又扮睇唔到
又話跟左漫畫
原文又寫無跟喎

邊個扮睇唔到
其實係睇你預期係咩姐
無可能預期所有人會知你係漫畫改篇既
如果係抱住成龍果類打鬥戲入場既話真係會失望
如果你知係漫畫改篇既話咁成套戲就好合理
對於有意見指電影拍得不像漫畫,余兒這樣的回應:「我寫小說時偏向人物寫實,動作有點漫畫感,接近現在電影的情況。改編漫畫時,都是由我編劇,我與劍僑(司徒劍僑)討論後,他希望漫畫不提年份(1988年),有架空的設定,讓他畫造型方便一點,否則當年就不會有冷帽、皮褸等等,漫畫就是要動漫感的悅目,未必很寫實,而打架動作再誇張一點,比電影更誇張。今次電影比較接近小說,同時拿了漫畫的某些動作元素,現在平衡得不錯。」

作者:同時拿了漫畫的某些動作元素

連登仔:
鹿鼎記有化骨綿掌先啦,又唔見你提
樓主pin this?
咁咪係交織得唔好
係囉
跟又跟唔足

係平衡得不錯就唔會咁多人屌
幾時睇到漫改要跟足?
無話過佢百分之百好
但漫改係啲咩都唔知就真係
因為要化受傷妝又要連戲好難囉
記得睇殺破狼
甄子丹同洪金寶對打
打緊嗰時爆哂缸
但鏡頭一轉影住兩個對望嗰時
甄子丹又乾淨過鬼咁,一條頭髮都無亂
我即刻覺得好出戲
無視漫畫喎
好平衡
改編漫畫 > 拍出黎無跟足漫畫 = 差

Iq100
導火線、殺破狼你又覺得好真實實在咩?
槍槍射唔中主角,酒樽爆頭,撞牆牆破
呢D其實都係唔合理的

我覺得有D人批評唔合理係因為佢地只係用自己認為唔合理,而無考慮過係咪真係唔合理,同D人聽過城寨三不管就當入邊無個好人、真係無警察會入去一樣

好似話信一身光頸靚,城寨污糟唔等於人人都要污糟,點生活點住係佢地選擇,城寨人都會洗衫晾衫的,唔一定要污污糟糟先係住得城寨,
出AK又係,AK而家就話極少見姐,80年代省港旗兵大圈仔葉繼歡都揸啦,識武功就唔用得?咩邏輯嚟?黃金寶李慧詩踩單車咁勁,係咪就唔會搭私家車/公共交通工具?無衝突的

電影係一項創作,創作就有佢的設定,佢要安排主角生就生,死咪死,on9咪on9,我夠好討厭avenger 3星爵無啦啦炒禍左搶手套啦,邊可能on9成咁,但既然要咁設定咪跟佢設定囉,星爵就係一個on9老鼠屎千古罪人
唔好屈呀
一直都係講緊改編改到氣硬功柒

係你自己spin去 要跟漫畫
同埋漫畫元素係拎動作個part出黎,即係kenji份工
但依家你執著編劇唔跟足漫畫
有指係你?我連你iq幾多都唔知,做咩沖出黎

氣硬功本身就係跟漫畫,點解唔拉埋漫畫講
係你自己講人地無視漫畫
而家又屈人唔跟足

想點姐
做街市都會洗衫姐
唔會一年365日都著同一件衫吧?道友果D未清醒過就例外
一句漫改就唔駛理前後既風格轉變
哦 你想表達氣硬攻就跟漫畫
咁其他人就行寫實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞