九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
如果喺marvel、disney、金庸等之類世界發生硬氣功呢啲劇情係完全無問題,因為本身故事個setting係超現實。

城寨首先唔係呢個setting,咁我就會用合理嘅認知去理解成個故事。當然,合理程度因人而異,係一個範圍同埋相對嘅。

用葉問做例子。喺「合理劇情」下,如果葉問一拳打死人,可以無問題。如果葉問用氣功,唔打已經將個對手彈到九丈遠,我就覺得唔合理,因為唔係我覺得劇情可以發生嘅認知範圍內。

如果故事設定變咗葉問大戰iron man,故事變得超現實,葉問一拳將對方打到九丈遠仲粉身碎骨,我就覺得無問題,所以係劇情同角色嘅設定而帶俾我嘅期望。

唔理城寨係唔係小說/漫畫改編,套戲絕大部分嘅時間都好現實,起碼係基於當時歷史背景而虛構出嚟嘅故事,而無拉拉硬氣功呢招同龍捲風捲咗個人上嚟打就夾硬嚟囉~
演員訪問有講,係王九個性格覺得吞左都沒事,真係輸on9
Pin this
劇情殺
咪係囉屌 正常人撚知佢佢係漫畫改編咩
邊有人睇香港漫畫呀
最主要係要霸地等政府比錢
林峯一開始都唔知自己係郭富城個仔
就係中間搞一大輪期間先知自己係香港出世,有香港出世紙
漫畫本身都畫到武俠漫畫咁,

哥哥仲諗住幫男主角「打通任督二脈」添

如果講標童神打就上唔到大陸戲院
一開始就有出世紙啦
唔係大老闆都唔會有副本
00後?
都講埋過童囉
七十人代好興呢啲
所以完全唔覺突兀
無紮行個馬又點掃佢老味
會有咁嘅落差,係因為佢前面係純拳腳格鬥

但中後段突然話有氣硬功,所以大家先會接受唔到呢個位

如果古天樂打林峯嗰一拳可能再誇張少少,等氣硬功有個鋪排,會好啲?

btw,導演有嘗試用神打將氣硬功合理化
光頭佬唔係斬叉燒嗰個咩,點會以為係任賢齊嘅人
😅大老闆搵到唔代表林峯知自己身世
出世紙係醫院俾陳洛軍架
AK47後座力大,唔可以托住,要㩒實,砰砰砰,掃佢老味
cctvb 山寨版嘅Final Boss 都係咁
而且改得更謗張, 電影算好
嗰拳重唔誇?本身林峯食旋風拳係就咁彈出去
係kenji話不如轉一個圈

就係依下決定左套戲嘅風格
唔理城寨係唔係小說/漫畫改編,套戲絕大部分嘅時間都好現實,起碼係基於當時歷史背景而虛構出嚟嘅故事,而無拉拉硬氣功呢招同龍捲風捲咗個人上嚟打就夾硬嚟囉~

咁旋風拳嗰下又真唔真實
反而諗起突擊自由登場
城寨首先唔係呢個setting,咁我就會用合理嘅認知去理解成個故事。當然,合理程度因人而異,係一個範圍同埋相對嘅。

用葉問做例子。喺「合理劇情」下,如果葉問一拳打死人,可以無問題。如果葉問用氣功,唔打已經將個對手彈到九丈遠,我就覺得唔合理,因為唔係我覺得劇情可以發生嘅認知範圍內。

改遍自小說漫畫 = 要變真實系?
樓主幾時pin this?
如果喺marvel、disney、金庸等之類世界發生硬氣功呢啲劇情係完全無問題,因為本身故事個setting係超現實。

幾時小說漫畫係行現實架?
樓主pin this?
啲打鬥明明已經漫畫+現實得黎係可接受程度

我覺得係因為用威也多而cg較少,所以你會覺得誇得黎又有真實感,例如龍捲風打飛林峯係吊威也+係道具做手腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞