九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
HELLO
LIHKG 山本彩姐 #1230
緊係啦,明明就港產片第一位
呀唔係,影史上電影第一位
五百年一遇咁好睇先岩
無進步空間,因為已經完美左
深潛咗
撚樣
重有件LIHKG 山本彩姐 #1230重喺到死撐套戲熱狗嗰幕係真實系
HELLO
LIHKG 山本彩姐 #1230
毒撚打機打上腦又真實又超級
尋晚睇咗
成套戲都好好睇
節奏好快
氣硬工唔戇鳩

最搞笑係佢攞住兩支機關槍
一面笑一面掃射
但係竟然乜都打唔中
原來王九係盲嘅

伍允龍做得好好
係城寨咁掃法d街坊都應該中哂流彈
都唔知做乜9要吞劍
而家係連四子既性格特色都唔清楚。佢哋訪問話四仔好多四級帶,我以為佢角色會比較咸濕,但無囉。佢戲入面連一眼都無睇過
叻叻咁咬斷刀又俾人打緊心口,迫住要呑劍運氣開氣硬功
AV睇四仔唔關咸濕事
罩門係咩位置?
要描寫人物,搞笑戲如「最佳損友」,正經嘅「風雲」,都做得十分好,頭10-15分鐘已經交代到主要角色人物性格故事
咁交關咩事?
雖然唔想結論留於各自各睇法

不過始終都交換咗睇法啦
1. 城寨好多人想要 貿貿然攻入去
一定唔止龍捲風打佢
2. 龍捲風同大老闆算kind of friend
3. 王九不嬲怕大老闆 係大老闆俾龍捲風打到內傷 佢先奪權
4. 難得狄秋送上門 冇理由唔上
搵女朋友
佢自己唔識用槍啫 開咁多一槍一槍都無中過
當睇範馬刃牙
70-80啦

打同美術好紮實,暫時上映左計嚟講,來年金像獎的動作設計、美術服裝獎十拿九穩
但有D CG景略嫌太假,尤其D wide景,但可能資料唔夠,又要還原而唔係創作,可以理解囉

整體各人角色都交足功課,甚至乎林峯同伍允龍仲幾出色,如果伍允龍可以提名男配角,應該機會幾大,洪金寶就無得計,睇多一套得一套,無論佢演/打得好定唔好都唔會在意
呢個就真係伏線
唔係好似上面咁諗多左D唔關事的當伏線
四仔的AV四仔涉及佢過去,係故事之後另一個big boss雷公子問題
如果有續集,應該會係主軸
因為佢槍法太差
都算幾清楚啦
陳洛軍,打得、體力勁(地下拳賽、逃走、做果欄),唔想入黑社會,但又唔識睇人眉頭眼額的單純男

信一,騎電單車、牛仔褸褲,突出佢會追隨潮流品味(80年代好興,天若有情look),追到龍捲風間舖就收手,展現佢都唔敢亂嚟,尊敬大佬,有分寸之人

AV 沉默寡言但會幫助弱勢(指點陳洛軍求助龍捲風)

十二少 姿整,打交不忘形象

而四人無夾但同時想打鑊甘道友,同時表達四人都有顆道義心,會為睇唔過眼的事出頭

呢D都係各人出場頭無耐展現左,陳洛軍同信一戲份重過另外兩個,多D描寫都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞