九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
明明王九、龍捲風、陳占個啲都係有武功底
新一輩既好明顯係無,或者未有啦

唔明有咩咁奇怪
仲有點解王九咁好打又唔做大佬,王九原本係少林寺出身,跟左大老闆。一開始跟大老闆就滅人團再單拖剷入城寨咩

一來未有利益出現
二來跟大老闆培育下城力都得掛
三來明刀明槍同大老闆打又未必夠打,等時機到咪落左手上位囉
勢力*
半天屌嗰陣林峯夾硬逼佢吞嘛…
既然個角色外表全無破綻
咁要贏佢,就要由內而外咁破佢,唯有係咁寫嘅啫
咁人地真係現代武俠
太突然,如果之前加1場戲係古天樂講外面打唔入就要由入面入手會好d

古生成套野都扮高人講比喻,應該試定佢係賣龜靈膏既,用劏龜去比喻就岩喇
刀仔反而好唔武俠
同埋林峰係咁打爛仔交
我覺得講埋更好,講埋就令觀眾更快知係現代武俠
想問下佢拎兩支ak出黎做乜
從來無射中過
佢d指槍仲勁過支ak

同樣係打得誇張既功夫,但係無人講佢唔現實
因為套戲一開頭已經表現到出黎成套戲個風格係點
唔可能要求每個人都知佢係漫畫改編
如果九龍城寨可以加返d 招式名或者交代多少少背景就無人會講呢d誇唔誇張
或者早少少用幾秒提下觀眾王九有刀槍不入既硬氣功

除左套戲後期無預警變風格之外
好多以為有伏線同埋以為有展開既都無講/草草了事
例如
魚蛋妹跟左個姐姐之後有咩發生
雙刀光頭佬我仲以為係任賢齊既人
十二少開頭話跟tiger 哥果陣完全唔知係講緊邊個
完全無講古天樂同郭富城點解fd
林峯搞完一大輪原來可以直接有身份證
tiger 話佢地三個唔同哂,但係打完個麻雀就咁多位師兄弟返哂黎
四仔個頭套到底為乜要戴[我當佢出續集先講],做咩臨尾會除?
大老闆有幾個shot 都想講佢feel 到王九想反,但係就咁就收檔?
床邊把刀無任何作用 不如講佢隊落王九度,但係刀槍不入,提示下觀眾好過啦
男人既極致
其實佢宣傳應該講一講係漫畫改編,就咁乜都唔知入去睇見啲人打到飛起o哂嘴,又氣硬功刀槍不入有啲出戲
之後先知係改編成件事make sense啲,反而覺得再誇啲都唔驚
氣硬功有罩門,設定係金鐘罩鐵布衫啲親戚,唔係標童神打。
真,香港編劇真係笑話黎
我都理解為古天樂同大老闆無病無痛應該夠打,或者諗到方法打就算。綁起佢或者攞火燒掛
因為王九冇跟任賢齊學點用ak
一手一支ak 後座力咁大點射得中
神雕最撚離撚譜係條女俾人食咗隻豬都仲肯等佢十鳩幾年,
明明楊過個樣又唔差又多女埋身 
咁邊個係周打蜆?
尊重喇,果個係喬靖夫黎,佢耍雙刀耍得幾好睇

最後1個point真
右眼
發覺大戰係冇人打佢個頭同面位置
故事背景係80年代香港,其實已經好現代化架喇,任賢齊經歷過今次俾人夾,就知武功再高都唔及子彈,錢又無晒,於是攞ak做世界
4仔有幕跑跳過去扑落佢後腦
但眼真係冇人打
不如話兩支AK on9
武打片無啦啦開槍,仲要主角光環射極無事

不過唔緊要,而家個個讚套戲就會屌你吹毛求疵
過一兩個月熱潮過,大家就會一齊屌啲on9位
90分鐘真係唔夠時間,而且D人物唔立體,明明以前D港產片可以用戲中一D小事,就介紹到個人物,而家反而唔得。
林峯個度可以當佢唔知身分政策,所以走去買証。
所謂變哂,原來係無咗三隻手指,一隻右膝,呆咗,個度廿幾人連王九喎

同埋香港電影嘅造型真係好唔得,無論角色經歷咗乜嘢事,永遠青靚白淨
點會冇利益 入面黃賭毒樣樣賺錢 唔分地咪學後尾打到班地主賤賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞