九龍城寨個氣硬功真係好撚on9

771 回覆
256 Like 609 Dislike
有d觀眾要畫公仔畫出腸先明,就算唔畫出腸都要有對白講邊個有招技先知佢有技。
广告君一号
唔順眼你可以走先。
功夫既武功係一步步咁變勁變誇
順眼好多
差唔多年代有個阿叔叫東方不敗,用條絲帶打爆左幾部機械人

佢徒弟杜門都有7成功力

舊時香港地咁細應該同城寨好近
肺癌一運氣咪嘔血, 所以得頭一shot 滿力,後面都未charge 滿
Plot armour > 氣硬功
有套fan film 講白兵全部準到一槍爆頭

jedi wor, blast him!
套野其實幾好
有睇過港漫就會感受到當中情懷
套戲感覺就係拍真人版既港漫
一定會有少少功夫/ 武功招式既元素,但又唔能夠超現實太多
所以都係用返神打 氣硬功呢類功夫
又未去到 咩錢鐘罩 鐵布衫咁,都係想觀眾易d接受
整體打鬥鏡頭拍得出色
個廠景搭得好有城寨feel
其實王九都無自己講過自己用咩招
氣硬功都係人地見到先講
唔講唔等於無
啲人睇慣葉問
要大嗌日字衝拳
反而對呢個 setting 幾有興趣 如果有氣硬功係咪35樓跳落黎都無事?
身體可能無事
但腦會震傷/死
其實殺破狼 同 突擊死亡塔個種8成真實套路配2成超乎常人力量同反應會比較大眾化口味

玩到一拳超人刀槍不入同極速回血反而畫蛇添足, 我覺得反而搞到套戲cult 左, 反正都係adapt漫畫唔係將漫畫原味上碟,可以再篩選下

你睇番同一個武指作品,劍心其實大部分打鬥(例如蒼紫打阿伯)其實幾大眾化, 但一跟漫畫d 超級系招式(例如縮地) 就演到個演員成個唐仔咁單腳跳飛機

周星馳玩d 超級系招式(極速踏腳,大喇叭同彈琴等等)玩到咁廣受歡迎而唔覺得過份cult真係勁
套戲你當佢係1986年後啦, 因為一開始有陳慧嫻“跳舞街”, 已經好多人著牛仔褸,牛仔褲, 唔係劉華天若有情先興, 至於信一髮型嗰個年代都興, 你搵返黃家駒1985年左右差唔多都係一樣
好似話係專登
個角色有性格缺陷(鐘意扮野)
佢訪問有講過
吞刀唔係四子諗咩?
sam 先生個channel 有講,大概係果個意思啦,話係個角色自己選擇食把刀,結果因為咁而打輸咗
好似火影咁出招要講
王九戲入面都驚跌落樓
應該唔係無敵
電影入面冇提到佢少林武僧
漫畫入面佢都冇刀槍不入,畀細寶用刀割耳,十二少電單車拳頭破防,陳洛軍轟斷雙指
如果電影唔係刀仔都拮唔入應該冇人會出戲
王九好慘,要一打四

人多蝦人少 正仆街
漫畫入面其實王9,古天樂同洪金寶佢地咩實力
就當王九尊師重道唔一早打柒洪金寶

第1幕影佢追陳洛軍,去到城寨門口佢個樣係堅驚唔敢入,之後幾幕都暗暗提過下話"咁要入城寨喎,好貴架喎"

最後都係要等到任賢齊簽左張租約,先壯大到王九個膽入城寨,有封租約喺身入到去牙牙刷刷,然後一打幾十屌打晒城寨班濕九

所以話,古惑仔幾好打都好,都尊重合約精神
其實都係唔夠大老闆打
係偷襲完自己走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞