『薪火post』BNO 續期資訊(11) 極速爆POST!!!

1001 回覆
37 Like 0 Dislike

都係LHR?

Yes sosad

我去完全無問題喎
依本的的確確係UK passport喎 又唔洗寫boarding card

你話你去其他EU國家 你搏排EU隊 就話揸正黎做姐

係咪你on99係分叉位問人排邊條

個個食蕉唔知頭唔知路點你過去

定你排緊uk比人話要去另一條隊先

兩年之後就唔洗再煩
bc bno一律Non eu

另類平權

都唔駛等兩年,剩返年半咋。唉,乜都傾唔埋欄。
2019年3月,去歐盟國家排non-EU
2020年,去神根國家要申請ETIAS
前排不斷問老母有關我有冇BNO果時佢地已經覺得我好煩, 點解要咁執著
到之後我去續, 有日同佢地傾開, 提議佢地都續, 佢地一聽到國籍要填英國即刻話ON9 我話咪玩啦, 拎英國護照唔係填英國唔通填中國; 佢地就話「但始終香港而家係中國, 會填chinese囉, 點都唔係英國」
呢個時候我已經廢時講落去
然後到今日我轉dispatched, 佢地即刻又話「啊 我續唔續本BNO好呢」

我本來想講嘢嘢
但係諗落,我對你嘅遭遇,除咗無言都唔知講咩好

Yes sosad

我去完全無問題喎
依本的的確確係UK passport喎 又唔洗寫boarding card

你話你去其他EU國家 你搏排EU隊 就話揸正黎做姐

係咪你on99係分叉位問人排邊條

個個食蕉唔知頭唔知路點你過去

定你排緊uk比人話要去另一條隊先

兩年之後就唔洗再煩
bc bno一律Non eu

另類平權

都唔駛等兩年,剩返年半咋。唉,乜都傾唔埋欄。
2019年3月,去歐盟國家排non-EU
2020年,去神根國家要申請ETIAS

我諗歐盟同英國最後會整個「過渡期」延命延到2046
大致見親都係話Brexit初期維持現狀,但就冇之後
睇怕都係咁上下㗎啦,根本相安無事嘅話英國就deal唔到咩返嚟

順利到爆炸
24/8寄,30/8到HMPO,今日check已轉Dispatched;
過期11年,小朋友相,有專業人士副署(醫生,有Additional Information解釋,真係朋友黎),另外有d濕碎野都有手寫Additional Info解釋,無寄 任何出世紙/父母婚姻證明

呢個純粹係搏一搏,我都有預備到萬一佢要我寄我都有喺手,大家做個參考之餘但唔好大安旨意,點都make sure有齊喺屋企先

剛剛收埋DHL sms, 11/9送到 計埋星期六日,14日都唔洗

突然又收到DHL sms話今日end of day到 好在我返早收3點,放工即刻撲返去
終於dispatched
今日岩岩收到
其他近日既巴打係咪都係 authority ; HMPO
今日岩岩收到

我嘅係IPS
今日岩岩收到

我嘅係IPS

近日就應該無IPS啦
今日岩岩收到

我嘅係IPS

咦 其實呢個code有咩實際分別, IPS 係代表咩
今日岩岩收到

我嘅係IPS

無咩特別,IPS係HMPO前稱

IPS = Identity and Passport Service
今日岩岩收到

我嘅係IPS

近日就應該無IPS啦

IPS 一早已經唔存在啦
網上status今朝轉dispatched,咁大概幾時會收到sms?
平時全家都番工,係咪可以上網改去DHL門市自取?
28號寄,仲being processed緊

邊有咁快呀 等下啦 講你又唔撚聽 屌
網上status今朝轉dispatched,咁大概幾時會收到sms?

收sms應該1-2日內
你收到個sms會跟條link,比你改收件方式/時間/地點果d

收sms應該1-2日內
你收到個sms會跟條link,比你改收件方式/時間/地點果d

兩份件會各自收到兩個sms,即後前後4個sms,頭兩個係講預計到達時間,後兩個就已經係即日話送得比你。我前日收sms話11-9到,但今朝收到sms話今日下晝比到我
對續BNO一無所知 想問自出世以黎 BNO過期後無續過 有無話限過左期幾多年就無得續? 一路都想續番 唔想用香港護照
對續BNO一無所知 想問自出世以黎 BNO過期後無續過 有無話限過左期幾多年就無得續? 一路都想續番 唔想用香港護照

無得續

邊有咁快呀 等下啦 講你又唔撚聽 屌

屌,我邊撚個字有催呀?report下啫

睇完doc先問野好冇?

收sms應該1-2日內

兩份件會各自收到兩個sms,即後前後4個sms,頭兩個係講預計到達時間,後兩個就已經係即日話送得比你。我前日收sms話11-9到,但今朝收到sms話今日下晝比到我

同你一樣 前日收sms話11-9到, 點知今朝9am 有sms話即日到, 12點就收到本新bno
今日岩岩收到

我嘅係IPS

無咩特別,IPS係HMPO前稱

IPS = Identity and Passport Service

仲想問係咪個個果code都係 GBR ?
嗰post又靜咗
好後悔當初續既時候唔揀48頁果隻,又唔係貴好多
搞到而家本護照用左兩年都唔夠就用左1/3本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞