『薪火post』BNO 續期資訊(11) 極速爆POST!!!

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
今年換領潮好似勁過上年, 希望上到五萬本剃港府眼眉

今日寄左空郵掛號
個姐姐好似寄慣寄熟咁
其實老豆老母雙方都已經係CUKC, 但比英國夾硬轉做BDTC既BNO holder
係咪真係有一絲可能拎得返個英籍?

應該冇
BDTC係英國佬用嚟阻移民嘅方法嚟

上網睇話將CUKC變做BDTC已經係違反咗國際法
如果係1983年1月1日前出世既香港英籍公民根本與生俱來就有英籍, 唔可能被改變, 佢地既後代亦都係順理成章合法繼承英籍

如果係咁就好睇83年1月1日前老豆老母轉咗做英籍未

老實啲都要講
英國本身都係啲老奸巨滑嘅強國
你睇佢對幾乎所有殖民地都又拉又鎖又搶
係對香港叫好少少,因為初期幾乎冇做過嘢,之後對香港幾優待就你我都知。但唔代表佢本身唔係奸狡嘅國家。
你睇近期嘅Brexit之前,英國都係EU又要特權又要多利益噉,係一個高高在上嘅右翼國家。之前文翠珊夾硬Brexit唔過議會都做得出啦,雖然法庭阻到,但足夠證明依個國家(起碼執政黨)係權威主義
無論你講嘅嗰個case定bno冇居留權定係bno冇繼承權,英國本身都係自己講晒嘅。我只可以話,佢地政府回應(應該唔回應添)話要唔畀嘅就冇得搞,又冇得告嘅
利申:對英國感覺一半半,見佢搞起碼好過香港,我都唔介意愛下國嘅

節節上升
希望短期內總共簽發過1百萬本
有無係外地出事時用BNO好過特區護照既案例 想說服朋友續返

個個都話BNO 無用

如果要勸嘅唔配做英國人

點解要勸?

見到咁多事件發生都唔拎返本BNO旁身就正式係港豬啦

真心,唔好勸
睇死依啲人都係麻煩撚
當工具用
冇身份認同要嚟都冇意思

同意,勸嚟都無用。 事實證明咗危急關頭嘅效用都唔去續,有啲人唔見棺材唔流眼淚,你咪尊重吓佢地用廁板嘅自由囉

節節上升

No chance - the cost of getting a BN(O) passport is a lot higher than getting a HKSAR passport.

If I remember correctly, at the end of last year (2016), there are about 160,000 valid BN(O) passport in circulation.
越南出入境包膠
觀察:同樣落地簽證 入境時IO 明顯hold耐左拎sar passport既人,IO中途睇證件又會篤手機,而小弟拎bno無被hold
(純粹觀察,唔係打飛機亦無野值得打,個人無知估計可能想揀人收tips)

出境 海關會刻意裝你本passport封面,見到好多同機拎sar既港人被要求拎晒行李出黎,小弟就無事

節節上升

No chance - the cost of getting a BN(O) passport is a lot higher than getting a HKSAR passport.

If I remember correctly, at the end of last year (2016), there are about 160,000 valid BN(O) passport in circulation.

其實唔係lot higher
400對1000(我續嗰陣)
600十年計只係每年相差60,每個月畀多5蚊咋喎
600蚊,你買對波鞋都冇咗啦
根本只係唔想
再者
上年3萬7人續,十年嘅都370,000,就係因為唔代表每年都有咁多人續,所以我先「希望」
一百萬其實真係唔過份,三百萬持有人喎

節節上升

第一頁已有圖
15萬多本
8月30到而家仲係process 好心急呀

今日寄左空郵掛號
個姐姐好似寄慣寄熟咁

我都係
第一次去counter拎信封, 個郵差叔叔一野就掟咗個speedpost比我
之後寫好再去寄, 我問個O同0寫到好似怕唔怕, 個姐姐話多人寄唔會有問題
其實老豆老母雙方都已經係CUKC, 但比英國夾硬轉做BDTC既BNO holder

應該冇

如果係1983年1月1日前出世既香港英籍公民根本與生俱來就有英籍, 唔可能被改變, 佢地既後代亦都係順理成章合法繼承英籍

老實啲都要講
係對香港叫好少少,因為初期幾乎冇做過嘢,之後對香港幾優待就你我都知。但唔代表佢本身唔係奸狡嘅國家。
你睇近期嘅Brexit之前,英國都係EU又要特權又要多利益噉,係一個高高在上嘅右翼國家。之前文翠珊夾硬Brexit唔過議會都做得出啦,雖然法庭阻到,但足夠證明依個國家(起碼執政黨)係權威主義
無論你講嘅嗰個case定bno冇居留權定係bno冇繼承權,英國本身都係自己講晒嘅。我只可以話,佢地政府回應(應該唔回應添)話要唔畀嘅就冇得搞,又冇得告嘅
利申:對英國感覺一半半,見佢搞起碼好過香港,我都唔介意愛下國嘅

有邊個國家唔奸狡 係睇下去到咩程度啫

咪玩啦,邊有咁快呀?

應該冇

老實啲都要講

有邊個國家唔奸狡 係睇下去到咩程度啫

就因為英國曾經係最大嘅帝國
所以都好突出下
連英國本土嘅人都係唔多like自己國家同自己歷史嘅事
不過都係嗰句啦
我感覺一半半,因為係香港歷史上,英國係無疑係建立咗非常好嘅香港,但宏觀睇,英國係殖民地年代做過嘅嘢、唔經香港人同意就送走香港去支那、到今日政府做嘅嘢,都係好撚仆街

老實啲都要講

The Brits are bad, but they are not the worst. Have a look what the Belgians did in Congo -

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State

你睇近期嘅Brexit之前,英國都係EU又要特權又要多利益噉,係一個高高在上嘅右翼國家。

The UK is not the only EU country with opt-outs (特權?). Ireland got an opt-out on Schengen, while Denmark got an opt-out in joining the Euro and Poland got an opt-out in the Charter of Fundamental rights.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opt-outs_in_the_European_Union

老實啲都要講

The Brits are bad, but they are not the worst. Have a look what the Belgians did in Congo -

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State

冇興趣研究咩國家最差
淨係拎中共出嚟都贏唔少啦,係咪先

老實啲都要講

冇興趣研究咩國家最差

老實啲都要講

冇興趣研究咩國家最差

我諗樓上個巴打都係想講英國唔似德國呢啲左膠國家,無咁易比居留權啫

老實啲都要講

冇興趣研究咩國家最差

我諗樓上個巴打都係想講英國唔似德國呢啲左膠國家,無咁易比居留權啫

德國係因為歷史因素先咁啫(曾經屠殺猶太人)
你當佢贖罪咁睇就正常既
英國又冇屠殺過一個民族,唔駛贖罪唔比居留權其他地方又好正常

咪玩啦,邊有咁快呀?

有d人已經dispatched 埋
黎偷偷推下post
睇到最近中環摩天輪單野,真係...香港幾時淪落到咁
申請定本BNO傍身絕對正確
黎偷偷推下post

官商勾結嘅嘢我哋識條鐡咩
黎偷偷推下post

官商勾結嘅嘢我哋識條鐡咩

英國雖然對外人仆街,但係起碼有制度制衡呢啲濕鳩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞