『薪火post』BNO 續期資訊(11) 極速爆POST!!!

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
我舊公司set左唔可以就咁color copy

我color scan做pdf再color print

個時舊公司用碳粉print,見著一張又一張嘅彩色出來真係好刺激
Disatched finally

幾時process?

我8號已經received左,但係中間出左啲事搞到而家先dispaych
想問下你地影特區護照同身分證彩印係咪每一頁用一張a4
咁咪要十幾廿張a4紙

寄正本啦,廁所板WFC

我都想
但要留黎整working holiday visa

轉用bno整 visa啦

趕唔切
諗住同步整
working holiday visa用hksar
一路等bno結果
bno去到當地先用

咩叫「working holiday visa用hksar,bno去到當地先用」?

你用中國嘅護照入境,你在該國就係被視為中國人,就算你渣BNO好BC都好,英國領事館都係唔方便插手,因為你唔用佢入境即係你自己都唔承認你係佢嘅國民

有啲國家係接受用 passport A 入境但係 Visa 喺 passport B

個時舊公司用碳粉print,見著一張又一張嘅彩色出來真係好刺激

成本寄過去啦,copy嚟把鬼

如果唔係急用的確可以寄過去嘅...按郵局嘅賠償機制,就算遺失都有得賠,基本上冇得輸

但點知冇得輸嘅嘢都要俾我遇上... 我d嘢連埋出世紙等等都唔知去左邊度

老實啲都要講
英國本身都係啲老奸巨滑嘅強國
你睇佢對幾乎所有殖民地都又拉又鎖又搶

The Brits are bad, but they are not the worst. Have a look what the Belgians did in Congo -

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State

冇興趣研究咩國家最差
淨係拎中共出嚟都贏唔少啦,係咪先

我諗樓上個巴打都係想講英國唔似德國呢啲左膠國家,無咁易比居留權啫

德國係因為歷史因素先咁啫(曾經屠殺猶太人)
你當佢贖罪咁睇就正常既
英國又冇屠殺過一個民族,唔駛贖罪唔比居留權其他地方又好正常

梗係有啦
啲土著你估殺得少咩
仲未計奴隸嗰啲虐待
只係英國(其實大部份帝國)做依啲嘢時係好耐之前,根本冇左派、平等嗰啲想法,而且英國隱惡揚善做得好,好多國家包括英國人根本唔知英國係殖民地年代做過啲咩殘酷嘅嘢,只係歷史同博物館講過下,加上英國商家嘅思想,近身利益比較重要,講咩道義、歷史責任嘅說話係依家嘅氣氛下根本入唔到啲英國人對耳
相反德國真係好會運用歷史嚟教育民眾,「從歷史中學習」

追晒你啲post,真係對你嘅睇法心有戚戚焉
印度喺英國統治之下經歷過好多次飢荒 https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_major_famines_in_India_during_British_rule
另外非洲依家咁落後就係多得英國同法國當年搞鳩人哋推翻人哋一路以來都有嘅體制,但二戰之後就唔再理佢哋搞到人哋權力真空,於是佢哋就內鬥到今時今日
巴基斯坦同孟加拉仲有新加坡嘅誕生全部都係多得英國
我有BC但一樣覺得英國係仆街,如果可以我只想承認自己係香港人,唔洗再喺Nationality度寫Chinese同British

The Brits are bad, but they are not the worst. Have a look what the Belgians did in Congo -

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State

冇興趣研究咩國家最差

我諗樓上個巴打都係想講英國唔似德國呢啲左膠國家,無咁易比居留權啫

你當佢贖罪咁睇就正常既

梗係有啦
啲土著你估殺得少咩
仲未計奴隸嗰啲虐待
只係英國(其實大部份帝國)做依啲嘢時係好耐之前,根本冇左派、平等嗰啲想法,而且英國隱惡揚善做得好,好多國家包括英國人根本唔知英國係殖民地年代做過啲咩殘酷嘅嘢,只係歷史同博物館講過下,加上英國商家嘅思想,近身利益比較重要,講咩道義、歷史責任嘅說話係依家嘅氣氛下根本入唔到啲英國人對耳

印度喺英國統治之下經歷過好多次飢荒 https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_major_famines_in_India_during_British_rule
另外非洲依家咁落後就係多得英國同法國當年搞鳩人哋推翻人哋一路以來都有嘅體制,但二戰之後就唔再理佢哋搞到人哋權力真空,於是佢哋就內鬥到今時今日
我有BC但一樣覺得英國係仆街,如果可以我只想承認自己係香港人,唔洗再喺Nationality度寫Chinese同British

我都好想有一本可以真真正正代表到香港人既passport

冇興趣研究咩國家最差

你當佢贖罪咁睇就正常既

梗係有啦
啲土著你估殺得少咩
仲未計奴隸嗰啲虐待

有bc冇bc對愛唔愛英國根本一啲關係都冇
英國人係普遍都唔多愛國
因為本身個政府又好、社會又好、文化嗰啲都唔會令佢地自豪
我地抽離、同埋俾英國優待過再對比支那先覺得英國好,其實依個國家都好多黑暗嘢
不過持平講句,冇國家冇仆街過,大自然弱肉強食,友善反而會俾人恰,仆街嘢點都會有啲,世界第一帝國喎,點會唔仆街
但都係嗰句,對英國感覺一半半,起碼對比支那好好多先,我係香港人嘅,可以選擇身份認同,首選一定係香港,其次就英國,因為我嘅身份只有依個二選一
啱啱轉左Dispatched 想問會唔會有DHL個tracking number
老母話細個我同家姐過關唔使證
咁姐係... 佢本bno有我地名?

BDTC

BDTC

有沒有用身分證大法

BDTC

有沒有用身分證大法

post 10用左身分證大法睇我有
搵定人countersign先

BDTC

有沒有用身分證大法

咁會唔會老母果本係bdtc, 我係bno??
啱啱轉左Dispatched 想問會唔會有DHL個tracking number

幾時process?

HMPO 搞英國簽證嗰班 大塞車應該忙到死

幾時process?

同問 我都係岩岩轉左Dispatched 好緊張想知幾耐會收到

今年搞咩搞咁耐以往唔係好快手架咩

Visa 關 HMPO 事? 唔係 UKVI 咩

Visa 關 HMPO 事? 唔係 UKVI 咩

呢度bno有冇耐左?
兩者其實有冇關

今年搞咩搞咁耐以往唔係好快手架咩

似係預備Brexit轉系統

如果唔係急用的確可以寄過去嘅...按郵局嘅賠償機制,就算遺失都有得賠,基本上冇得輸

但點知冇得輸嘅嘢都要俾我遇上... 我d嘢連埋出世紙等等都唔知去左邊度

出世紙得兩張就影印無所謂
特衰嗰D,一嚟唔見唔可惜,二嚟成三十幾版,梗係成本寄
黎緊會去台灣幾日
因為我以前去係用開特衰 過期之後就續番BNO 從未用過BNO入台灣境

問題黎啦
1. 係整台證網站上面國藉我應該揀番香港? 因為佢網上寫跟護照 但護照寫BN (O)...
2. 我21-23去台灣一次 返黎香港一日 25又要再去 咁我係咪要整兩張台證?

唔該哂各位
希望今日會轉status
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞