『薪火post』BNO 續期資訊(11) 極速爆POST!!!

1001 回覆
37 Like 0 Dislike
各位巴打

我係上面因為無professional countersignature而比hmpo hold up左application嗰位

經過我真誠,又有禮貌嘅交涉

HMPO終於好好人咁比我過我個countersignature啦

你點講?

我send email同佢求情話我仲係學生好難搵到professional同埋我已經搵左身邊最suit requirement嘅人,問佢可唔可以同上頭傾傾之類

HMPO好好人

起碼你寫出來企企理理人地就睇左
佢話搵唔到我record,叫我重新申請
要我寄出世紙,身份證,父母出世紙正本

舊個本幾時到期?

唔知,但issue date 係95-96咁上下

搵唔到兩老出世紙點算

同你同樣情況
認住寄兩老BNO加結婚證博一博

兩老BNO有你個名?

舊個本幾時到期?

搵唔到兩老出世紙點算

同你同樣情況

兩老BNO有你個名?

自膠

god save the queen
各位巴打

我係上面因為無professional countersignature而比hmpo hold up左application嗰位

經過我真誠,又有禮貌嘅交涉

HMPO終於好好人咁比我過我個countersignature啦

你點講?

我send email同佢求情話我仲係學生好難搵到professional同埋我已經搵左身邊最suit requirement嘅人,問佢可唔可以同上頭傾傾之類

HMPO好好人

起碼你寫出來企企理理人地就睇左

話咗有數講架啦

舊個本幾時到期?

搵唔到兩老出世紙點算

同你同樣情況

兩老BNO有你個名?

自膠

你又係咩case先,佢遇到嘅事唔代表你又會遇到
本野啲金色用左兩年已經甩左三分一

特登整個isp email再搞個ac留言
希望更多巴絲續番BNO

我個case
舊BNO BB相, 2002到期, 釘裝線已甩(皮同內頁分離左), 仲係舊名(俾老母改過1次名)
系統分左我去"損壞護照"果條隊

11/8 網上填晒資料+信用卡俾埋錢
16/8 準備晒下列文件,去郵局寄空郵掛號, 0.178kg, HK$46.1
- 爛左BB BNO (正本)
- HKID彩色copy (前+後)
- 特衰彩色copy (全本)
- 註銷左女皇頭出世紙 (正本)
- Bank statement地址證明 (影印本)
- Declaration Form (搵左識左13年持BNO好友副署, 非專業人士)
- 白色相片2張 (其中1張有副署)
- 入境署登記事項證明書 (正本) (因為我改過名, 無改名契同證明改過名既出世紙)

21/8 Declaration form received, being processed
2/9 轉左Dispatched

Yeah! 收到再update!

重申: 申請前一定要睇doc,各位巴絲好有心整合出黎
利申: 我睇左1X次
睇黎8月真係多人續左
我23號 form received
今朝起身睇就dispatched
冇之前巴打兩三日搞掂咁快手

而家等DHL
特登整個isp email再搞個ac留言
希望更多巴絲續番BNO

我個case
舊BNO BB相, 2002到期, 釘裝線已甩(皮同內頁分離左), 仲係舊名(俾老母改過1次名)
系統分左我去"損壞護照"果條隊

11/8 網上填晒資料+信用卡俾埋錢
16/8 準備晒下列文件,去郵局寄空郵掛號, 0.178kg, HK$46.1
- 爛左BB BNO (正本)
- HKID彩色copy (前+後)
- 特衰彩色copy (全本)
- 註銷左女皇頭出世紙 (正本)
- Bank statement地址證明 (影印本)
- Declaration Form (搵左識左13年持BNO好友副署, 非專業人士)
- 白色相片2張 (其中1張有副署)
- 入境署登記事項證明書 (正本) (因為我改過名, 無改名契同證明改過名既出世紙)

21/8 Declaration form received, being processed
2/9 轉左Dispatched

Yeah! 收到再update!

重申: 申請前一定要睇doc,各位巴絲好有心整合出黎
利申: 我睇左1X次

巴打好野

其實現實世界,或者工作,好多野都係要“睇“好多次,要睇下人地講d乜唔好搞錯唔好做錯唔好回覆錯。

點解呢版會咁既

點解呢版會咁既

BC?

點解呢版會咁既

BC?

唔係呀, 有次飛大阪個日本海關問我呢頁點解同其他BNO既港人唔同
人地個D有香港ID係到, 跟住攪左勁耐先放行
但因為之前去東京有上陸許可既證明, 所以大阪個次都冇留難我

唔想寄返去HMPO攪多次....

點解呢版會咁既

BC?

唔係呀, 有次飛大阪個日本海關問我呢頁點解同其他BNO既港人唔同

印刷錯版 做乜唔一早寄返去

點解呢版會咁既

BC?

你本上一版護照最少都兩三年歷史

點解呢版會咁既

BC?

等脫歐換嗰本啦

點解呢版會咁既

BC?

等脫歐換嗰本啦

x2

點解呢版會咁既

BC?

等脫歐換嗰本啦

x2

一收到本嘢真係唔該 check 清楚

點解呢版會咁既

BC?

等脫歐換嗰本啦

x2

一收到本嘢真係唔該 check 清楚

個次第一次續, 所以收到本野都唔知有D咩地方要注意
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/02/085628_e0fd6ccea4e0b596c779788de8226e7e.jpg[img]

因航蕎麥麵結哂冰

叫空姐用體溫幫你解凍
所以點解我之前話你哋收埋啲畸形BC護照嘅時候要特別留意,因為就係會遇上呢啲麻煩,人哋真係會認真睇你哋護照上面嘅任何字句。

當然都係嗰句,你唔介意哂時間我係唔會阻止亦阻止唔到

樓上位印漏兩句嘅巴打就我建議你先send個email問咗HMPO同講返你上次嘅經歷,之後先睇下佢哋嘅回覆再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞