香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
笑死 六道仙人
巴挖
打網齡都有咁上下
唔知你係咪住緊丹麥或者歐洲
因為稅高 其實你30k同50k takehome唔會差好遠
相差可能係10k左右 但你有30k人工之餘 返工所有野你自己話事
公司賺到錢既你有得分
賺唔到錢既你都有個個月30k拎走
而家講緊fresh grad 唔好話丹麥
就算香港稅低 你試下問下人揀30k+有自己生意 定係50k做打工仔
大把人會揀前者
做IT做software呀saas呢D行業 你間公司唔洗搵到人投資 有固定客源收入其實捱幾年已經可以市值賺好多 你再諗融資又好轉手又好
我而家返緊EU IT公司 2017先成立 全公司數唔夠50人 根本就仲係start up黎
但間公司咁Q細 市值講緊80m euro主要原因係有幾個大客係美國同歐洲最大果幾間銀行黎
本地生產完又賣返比香港D西客,改黎改去,幾多funding 都唔夠啦

賣去內地又唔夠人平,賣去外國人地仲發逹過你 政府都係講下口號架姐,香港創科而家咁的情況,人地話搞芯片就搞芯片點睇都係大雞棚
個啲工勁好做
科學園返工. 肯定準時收, 因為你阿head 都係搭個架車走, 過咗就麻撚煩. 肯定無OT
人工又跟政苦scale,
返工計數/research次要
主要係整ppt
勁似讀做project十分輕鬆, 人工又唔差
星之子 其實噏唔出有咩創新發明
但拎政府funding拎到手軟
其他人有樣學樣 仲搞咩新idea

加上香港創業成本係高
呢位絲打真係明個原意
In the worst case 都有份人工袋
始終係自己生意親生仔 如果成功左長玩長有
衰左既 最多咪返去打工
wework根本係地產扮tech 但你去返果個時期去睇
又真係無人將地產玩到好似tech咁 其實係好易呃到人
其實唔係疫情work from home 佢有人租就玩到落去

個business model同麥當勞類似

不過宜家都無人租
唔係冇,係香港中伏率太高
唔係話美國冇伏,但中10次伏都會有一單正常
香港有咩startup係成功過
其實只係包租婆
由住宅變商廈office
startup 左第二日就比淘寶抄左,仲告返你侵權轉頭,邊有人會投資 startup 丫
其實全世界都有呢d 人呃錢
fresh grad 30000 丹麥黎講真係賤價
呢個價應該夠請student assistant
唔洗智能
早幾年咩銅水杯都有人搞kickstarter cap水
搞startup 都唔一定要攞funding,攞唔到咪用攞唔到既做法,點解一定要問人攞錢
dse個報到app
900萬
留個contact , 我叫人跟進下
見到依家重吹緊條星之子啲垃圾發明
俾我有錢都唔玩啦
啲startup個撚個額頭都鏨住掠水兩個字
有九成就係氹緊啲angel investor科水嘅

淨返一成根本就唔撚work

大大個星之子係例子
你估啲angel真係方加呀?
香港都冇成功既startup
邊有mentor出嚟教你

有mentor 都係教你邊啲有得R 有得抄
因為全部都係冇咩技術底, 全部都係追trend做
依期AI好, 就做AI, 前排NTF, 就做NTF
Game界就一律鹹game 賭game 抄IP

Cafe 就外國地方大, startup會集中返某個區 (可以直情搬埋)
香港地方細, 反而分散好多, 去最近既Cafe咪算
唔通去科學園坐咩

唔好搞笑啦
HKNOIT
你東莞邊個區?有咩返投或初創落戶要求?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞