香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
所以樓主咪話需要人才但唔需要本地人才
佢創業就得,你班本地STEM友餓死都唔關佢事咁解
但係支那都曾經複製到美帝嗰套VC文化
歸根究底都係香港拿來主義同買辦經濟太濃厚 過河濕腳啲錢咁易搵 邊個壽頭走去玩高科技高風險創業
科學園啲錢都只係銀行做定期

點解你會期望香港會有 angel investors
香港人梗係做公務員月月10皮
start 乜柒 up
風險大無肉食。
2. 睇息口做人咋 有日啲息口降返去超低水平 Elizabeth Holmes 2.0又會出返嚟

不過人哋VC當年0息年代亂咁派錢嘅時候 香港都係同依家一鳩樣
其實科學園有冇香港人翻工?
好似聽親都係普通話
政府入面1/3 呃飯食
睇下型議員idea 有幾垃圾就知。
鬥紅,出糧就算
唔通你諗住香港出到OpenAI、Cockroach Labs、Moderna依啲咩
應該係順豐, 幾十億身家
OpenAI、Morderna依啲喺香港應該好快執 之後founders上連登畀啲樓閪笑loser 住公屋鋪報紙用鐵碟食飯
有死神投資者例如沉運Loan
梗係做指定垃圾袋供應商啦
如果我想開間好似Cockroach Labs咁嘅startup賣純tech product 香港有冇辦法好似SF咁容易請到專才
仲有好多人根本唔明好多野你唔洗做第一個行得最前,只要有地方做得比現有既好少少,product market fit扭一扭之類就已經有權去分market share。仲有有啲market,就算你個product全方位都差人地少少都唔等如完全冇獲利空間,未必有好多growth potential但一樣有得做,做住先又可能有另一個契機。
有啲人完全唔明呢啲三毫子一啖既business野,成日諗埋一邊以為搞startup一定係要有啲groundbreaking既野出黎坐直升機咁一步登天。
仲有保險佬
真係咁易 因為條友係HYPMS CS畢業/前Big N tech staff/serial entrepreneur
係嘅 不過如果個idea一開始就咁mundane,好多founders未必有咁大動力去做 investors睇唔到growth potential都冇咁想揼錢落去

不過startups change course好常見嘅 好似Netflix一開始係搞網上DVD租賃
大學做都柒下柒下私人公司可以有咩作為
係香港俾多d錢請IT Code 狗 都唔肯,寧願俾$7萬請個垃圾PM,就知香港d公司幾唔注重技術。
食正周地startup嘅時勢咪彈起
好明顯係d老細見到個局有得呃先會投
人哋正宗tech firm分兩條track 冇話PM事必要高級過IC 依啲就叫做engineering culture

最近Big N啲layoff據聞management track傷過IC track 計比率嘅話
息口太低 全民瘋狂
根本好多時唔係個idea好撚勁
而係食正條水就可以gogogo
一間startup最緊要係有人lineup到d investor
只要做到就已經成功大半
見到真係有料嘅一定係用錢抄鳩你,再頂死你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞