香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
香港coffee shop得地產保險經紀
華人太多騙子

我比15萬美金你投資個有潛力既plan有幾難
主要係信你唔過
投資完俾啲親戚朋友笑到面黃
邊個會做
無論係Fund佬定係渣住舊錢做SME investor
一般都會拎股票市場最穩健 同埋定期息口去要求start up 提供短期回報

呢種保守但短視既目光永遠只能投落速食文化既公司 有爆發性增長

但係對於持續性增長既初創企業 例如放眼進攻目標市場佔有率/user-based 既模式就捱唔住

所以只有就好似平台系列 全部都係大陸水喉先捱得住, 如果係初創/純香港based既邊會做得住 捱到2-3年準備茁壯已經比人熜水制
當年 8蚊 whatsapp 都嘈一大餐
創你老母科咩
其實大部分人bootstrapping 都係副業做起左之後辭職去做
你去reddit既startup thread睇下
除非一開頭raise到大把錢
VC一定要你full time 有d program都要你full time另計啦
其實你話香港多start-up呃funding唔通大陸冇咩,大陸一樣好多start-up呃fundin。最主要係個VC點搵project,agreement點簽,投左錢落去點之mon住個founder。呢d大陸同美國都好成熟啦。

另外,之前已經有人講過香港本土班VC太短視,VC本質就係風險,例如投10個項目博其中一個跑出賺錢cover其餘9個fail既cost。但香港本土班友就要10個project都要賺錢,咁呢d就唔係VC啦叫放貴利。佢地班人仲係信奉High Tech揩野,Low Tech撈野。炒樓炒股呢啲low tech野搵錢仲好啦,投資high-tech?不了

另一方面香港社會風氣根本唔鼓勵take risk,個個都想考公務員做醫護老師印印腳收份糧就算,同埋香港人風氣就係一沉百踩,容不得失敗。已經唔講steve jobs呢d,就算even張一鳴佢都係失敗過4次先成功,換著香港人可能第一次失敗就比老母or港女叫你不如腳踏實地打份工算。所以話
就算係馬雲馬化騰係香港出世可能都只會係做個老師同公務員算。
香港做唔到創科土壤

只要有快錢就得,唔好講咩長期開發細水長流,誠哥有錢都投咗去牛劍新加坡SV日本台灣

投錢俾你能力又唔夠人地好又本地生産唔到,連政府都唔認真搞promotion,點解要揀香港
香港根本就係一個極度速食文化,極端資本主義既社會,所以亦係最多scam同騙案既地區,完全符合當地人既性格
同菲律賓remote dev做過野,有幾次做做下野話嗰邊停電,成team人唔見咗幾個鐘
再試過同越南dev做野,一個人偷偷哋打兩份工
香港你學人講startup? 得閒儲個錢一係北上一係日本,仲講乜將來?你係有料有遠見,一早離開左香港攪啦,無啱既土壤,你講乜9都曬氣,一係你整雞棚呃錢我反而buy你,香港唔溝偏鬼彩你,認命啦
智能點餐系統 一千萬
智能公廁 一千萬
所以香港真係就快失落的50年,根本內地城市嘅潛力已經大過香港好多好多
我隻fund 多數都係投有大學背景既project
你講果part 我都搞緊,呢排東莞好支持,搞左個千億初創基金,仲整左棟大廈響觀塘招start up,下半年開波
問題係你地肯唔肯同大陸合作先
同埋香港既start up 真係唔多店,大部分燒錢,無business 既 mind set , 就算大學果d都係,唔好話私人果d
我地睇中個project 仲要用好多人力物力幫佢執靚先sell到人投
講香港人呃funding真係蚊比同牛比
上面搞晶片果班大帝仲顛
另外一間Wework呃既錢分分鐘多過香港所有startup加埋呃既funding
香港都有啲有前途嘅start up,點睇bowtie?
你好熟悉
美國 + 美國人
丹麥 + 丹麥人

但係你完全唔識中國香港人 你段野有幾個地方充份反映你唔熟呢個地方

然後d mentor唔知點解大部分係搵大公司既成功人士,San Francisco 全部都係Serial Entrepreneur ,你唔會搵到一個google出身既人教你野

你講下香港有啲咩Serial Entrepreneur 講到十個當你贏 再講真係有十個 有冇一個肯同你做mentor
你講既野根本唔存在 又點執行

政府可以保障佢頭一年人工每月有30000左右(叫Innofounder),program完左都掂既咪幫佢搵funding 1:1咁投資落去(叫innobooster)

嘩正呀喂 你幾時同我組隊整返個windows 版既八段錦application

第三就係research talent hub 果18000/23000都係唔掂,要8大/QS100又要base係香港,香港咁既時勢點請到人,直接放寬到可以請remote 菲律賓人之類好過,香港startup即刻多好多人材用,18000請到5-7年經senior developer 了,到底呢個計劃係推動本地就業定推動創科,呢兩個目標其實只能簡一個

大陸既code 狗重好洗好用添 人地就係揀左本地就業 香港已經冇產業 連果少少IT想冇埋?

第二就係startup vibe
SF隨便行入間cafe都有人傾緊搞product搞startup,我係SF做6個月野效率可以快過香港做2年,好多人教精你唔好行冤枉路,仲要唔收錢
香港科學園同Cyberport d startup vibe幾乎係0 Incubatee 大家都冇交流咁濟 一係就要靠官方搞活動先有人分享下 founders之間冇「自然交流」點樣搞創科

幣少 JPEX 龔成投資班 沈大師講投資 小賭可以怡情大賭變李嘉誠
你敢講佢地冇startup vibe? 依個正正就係你唔熟悉呢個地方呢度既人
香港失敗嘅成本太高,美國衰咗都仲有機會東山再起。

同埋香港真係好多撚樣呃人多過食飯。

人哋老黃當年都係三個工程佬,喺Denny’s 食飯傾偈傾咗間Nvidia 出嚟,所以香港真係文化造就出嚟
加油,需要多d巴打咁既人
Jpex真係識玩。呢間野嘅團隊喺內地同香港絕對係頂尖大學人才嘅play。
香港社會風氣根本唔鼓勵take risk
完全同意
其實wework一出黎個陣我就覺得唔掂,都唔知個founder係咪幫過孫正義含過撚
香港識條撚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞