香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
唔好咁癲啦
得閒出去見下個世界
就算有biz mindset都仲要搭通好多渠道先成功到,更加唔好講好多初創覺得有條好橋、有件好產品就賺到錢
其實而家香港仲有咩start up, 之前NFT 興過一輪個時搞block chain ,而家興AI 但又真係唔知AI 的startup有咩出名
政府自己抵死 無打壓炒房行為
成個市場投資者都知炒樓無風險
咁點會同d錢過唔去 一有熱錢就留哂入房地產
問心呢二三十年有咩香港品牌造起過
流失嘅唔單止係錢銀 歸屬感 創造力全部都失去哂得返班樓奴係到
香港要集合到幾個醒的工程佬都好難呃飯食的就多,有startup vibe 的公司又唔會請到好多勁的工程佬
其他大城市做互聯網生意個market係全國
香港做你可以睇到個生意只會喺香港
如果個market喺大陸,你又不如直接投資返大陸
磁能線 咖啡機 星之子堆野
angel investor 晒鳩氣 寫靚同寫細d個 計劃書 俾人偷橋用啦
最成功應該係gogovan
上市之後跌足9成9
咪玩啦 投資都要睇人種
香港啲賤種10個有9個都係想呃錢邊個敢信
startup追trend心態既真係最差
人地成功既全部都係儲咗好耐tech先成功
聽到個trend興喇先慢慢追點玩

AI 背後都要儲data, 儲data都冇人做, 做咩AI
唔好問點解冇人投資, 而係問有咩值得人去投資, 係零啊
Angel Investor 除左錢之外
多數仲可以幫 startup 搵到相關既人才
有D仲會親身 support 你

香港既 investor 唔會幫你不特止
仲日日 chur 你幾時賺到1000倍錢返來
做 startup 既就淨係想呃呃氹氹賺到少少就走
兩邊都咁鳩屎
真心想投資既中多一兩次伏都唔玩啦

利申:跟過幾個老闆開 startup,全部都係一心想呃錢
支持絲打 加油
我留我tg俾你: @kingdomhearthk
建議去銀行走轉,你會發現香港RM好有心,成日擔心你叫你買保養,佢地都係想幫人
我諗應該要係外國成功左
香港啲人先會理你
加油,個landing page你可以搵班歐洲佬design一下
offtopic少少 社創嗰邊一堆funding 請人都限制ug學歷得嗰萬六七,有master先兩萬頭,重要startup環境加冇福利,搵鬼做咩
香港紙餐具創作世界第一
其實我都唔知香港既angel investor同埋值得投資既startup係邊到搵
係SF果排基本上玩X一大堆angel 隨便DM之後飲野 就算冇傾成 但要搵100個人既名同聯絡方式真係唔難
D startup亦好多build in public 比人知道真係做緊野 angel都有信心好多
然後佢哋就會諗,定期都5厘幾,投初創可能會輸哂
其實一句總結到香港現況 唔係冇能力搞而係冇心搞 你講個啲野大把人清楚過你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞