香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
想資助咖啡兄弟D STARTUP?
冇未來既地方START乜鳩UP
你上嚟出post指出問題絕對無問題,等多啲人見到更加係好事
不過你都應該知道你冇可能改變到香港㗎可?
同埋搞得大少少既start up其實已經要面向國際
你一面向國際已經唔會用香港公司黎做deal
一定係美國/歐洲註冊
運作呀、請人呀果D留係香港無所謂 成本低咁多
又咁講
香港好多所謂科技startup 都係為左呃 funding
然後發展得好少少就會塔個雞棚搵買家 或者上市
意見也容不下嗎?
係,個個angel 都話睇定啲
係香港搞startups只得copy cat一條路
抄d係美國起緊但又未到亞洲的product
樓豬我唔係話唔撐你
但你唔好再拎丹麥甚至歐美黎比
你講果D政府出錢養起班fresh grad又好 養起成個start up又好
D錢最後都係來自納稅人
我當香港而家真係出盡奶力咁支持start up喇 D錢邊度黎? 同埋港共唔係無出錢支持 只係根本背後做野班人鳩 變左成個start up圈子係度呃funding
香港人有自己房都唔多
邊到有basement / 免費地方搞
丹麥個方法更難
奧運代表隊有眼你睇

而家香港比中國仲嚴格
上面有angel investor 呢個文化香港都未必有
香港創業都係昆正政府錢
咁認真詳細分析咁多做乜
根本就係個地方嘅人同文化同政策都完全唔適合搞startup
Startup質素極度參差,咁仲邊有傻仔做angel畀你昆一百幾十萬
大家有錢佬同family寧願射落海都唔會畀你啲後生拎錢
lm
daddy 好重要
樓豬語重心長,呢度做Startup真係0土壤,或者本身就唔favour你創新創業
真係有前景既賣埋你屋企層樓都去啦
香港最大問題係無pre-seed fund。Grant係好多,但要分期,每期俾少少你咁。所以,如果無pre-seed fund,單靠grant係唔夠錢營運企業的。香港政府同埋個社會好似expect啲團隊要慢慢黎,仲要唔攞人工,以為咁就可以捱到seed round,可惜香港投seed round嘅VC都無乜錢,所以一定散band.

Alibaba Entrepreneurship Fund最近出咗個report,叫政府旗下香港投資管理有限公司搞fund of angel funds,我懷疑Gobi Partners班PR撚係想攞政府錢投下啲angel同pre-seed野,不過佢地究竟會投幾多間呢?據我了解,佢地都係unun腳賺下management fee,無乜kpi可言,甚至有機會拎政府錢投咗啲馬來西亞公司。

我覺得政府應該邀請德國嘅rocket internet同埋美國vc喺香港請啲mbb去跟啲angel同pre seed deal,政府可以俾錢限制佢地只投香港startup。
上網搵下香港智能咖啡機咩料先講啦
英國太早將香港交比中共啦
仲未感染到核心文化
依家先學得一半
丹麥30000蚊一個月 要返乜工先可以咁低人工
基本操作啦
拎香港政府錢湊allocation同做leverage
然後投海外/國內嘢
Lm
Angel 放假呀
科學園大把雞棚
政府腐敗無效率 無人識嘢
整埋啲無用嘅指標嚟決定批唔批funding
有心做嘅 見到你啲指標 搞到無心機 咩都做唔出
無心做嘅 只係跟住個指標呃funding 咩都做唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞