香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
度度都係搭雞棚諗住點最快套現
香港人走精面既性格發揮度極點
Startup真係講搏盡先會成功
個個都當Angel 係水魚

你係有錢佬仲唔Angel 放假咩
香港嗰兩個咖啡機撚屌有版你睇啦
唔係講緊空殼公司果D財技呀巴打
開holding已經搞掂啦
搵錢傾deal搵investor果陣就用XXXX Inc.黎搞
然後XXXX香港limited係XXXX Inc supplier咪得
我識個prof鍾意投資startup 但佢都係飛去美國
香港冇呢個文化
自然要去美國搵VC/angel investor
我有舊錢去投資
都要講回報架?

根本個個搞start up 都係吹水怪
怨話冇人投資,你都係打工吧啦
香港政府其實可以take最大嘅risk去投angel,要睇HKIC果條女識唔識咁搞,佢做咗HKIC嘅CEO,但好似仲未有咩搞作。最近HKIC請咗以前喺雷曼兄弟做trader嘅老女人做CIO,CIO同CEO都係女人,我估都係無乜作為。
女人係最唔撚會take risk嘅生物黎,所以要HKIC搞angel fund真係無乜可能
同埋angel又好vc又好 仲要睇好多因素
舉個例 airwallex同人講就話自己location係HK
但實際搵人投資又好 搵funding搵grant又好 一定唔會再諗香港
俾香港班撚樣玩完一次唔通再玩過咩
你係個食老本嘅地方問點解無人投資開拓新路

舊錢到啲next-gen 咪又係諗點樣食老本
真係搞嘅話去sg仲好吧
Xg真係不了
有無諗過其實科學園都只係雞棚

運作咁多年點解連間國際性少少既公司都帶唔起

啲資金去哂邊

另外香港啲Startup 亦大部分都係搭雞棚,最近乜乜柒柒AI 其實就係call GPT API拎完你funding咪著草

總結就係香港文化本來就係水魚搵水魚,無論衣食住行,更何況IT
香港果d 搞搞下多數變左星之子d friend,主cap 政府水
你咪自己講左死因
投資者唔想俾錢 更唔會有人會讀tech
請善用起底功能
有錢就炒樓, 炒鋪, 炒股啦
樓主40k打工仔扮創業家
反而傳統生意多人夾
香港大把0 Tech PM出嚟呃錢
完全無Implementation Sense, 邊有水魚俾你呃
太多老千 同雞棚
我只係想講呢個價係賤價係丹麥
重要如果係tech grad絕對係遠高過呢個價
所以呢個program其實吸引力唔大
得罪講句

香港startup = 雞棚
政府啲資助大部分都係畀晒啲呃fund狗
真係做野嗰啲就符合唔到佢地嘅條件
香港除咗搞兩餸飯無乜嘢可以再搞
搭完棚就走啦, 天才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞