香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
我地有自己既fund , 不過多數投大學project同埋房地產
你可能認錯人
香港咁多騙局 做定期好過
唔講San Fran咁遠,北面個Startup生態都比香港好。喺big tech浸出嚟嘅product mindset,打造好多創業者嘅基礎。就算Big Tech喺香港有office,都唔係做研發,咁又點充分發揮人才
孫正義style係覺得自己可以點石成金
睇上面d人話office 都無
睇黎東莞政府幢大廈幫到你地
全幢做初創招商
不過你接唔接受東莞先
之前睇小紅書個公程師講大陸真係亂鳩咁投 是但中一個就回到本
其實有心搞start-up既一係去外國一係返大陸
某程度其實返大陸仲好,因爲香港人身份係大陸易d申請funding
VC本質咪咁,漁翁撒網博其中1-2個彈起跟住賺大錢。
其實大陸有段時間真係好岩搞創業
世界第一獨角獸字節跳動 SpaceX兩倍以上倍值 到而家都無人撼動
張一鳴創業失敗4次都有人支持
一個擁抱失敗既地方就係可以創造奇蹟
係架,要搏就真係番大陸算。香港人身份去美國會俾人歧視死。
無錯
65歲及以上長者的比例,推算將由2021年的20.5%上升至2046年的36.0%。

過多廿年香港四成人唔係入醫院就入老人院
50歲以前有5成幾
你重有十幾年時間搞得既

不過每日都係度倒數
真係淨係吹水同整ppt 明明係香港人強項
宜家工都無得返
政府部門都唔出糧
真係好岩搞創業
香港搞嘅話覺得會投資者見到你掂的話,會落重本copy你條橋再改良,跟住踢你走,好似d加盟店咁
今為只有唔洗做野的呃fund 狗先有時間慢慢填佢張form 同做定期review

做野個D就一係唔想填呢D行政野,一係都唔夠料填呢D野
喺香港搞,搵政府/銀行拎fund又好借錢都好,佢哋係睇你往績。冇往績就唔會投資你,變咗有雞先定有蛋先既問題。
而家就唔敢講啦經濟下行
舊時佢地賭性係強過香港人 10鋪贏1鋪就夠 2鋪平手走 輸足7鋪
Proptech, 科學園畢咗業
配套根本唔ready
最深刻既香港startup 就係智能咖啡機

(六道仙人av 網計半個)

再唔係就係政府出一千幾萬整出黎但用唔到d 廢app

點投得落手
no la陣間比人黎集資破壞國家安全
佢地依家全部all in投AI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞