香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
重點係要remote 都得
佢係菲律賓做大爺都夠啦
直程有人專做幫人呃政府funding既job
咁既環境叫人點敢投資
Angel思考模式同vc完全唔同
你呢種已經係靠近vc思考模式
我係歐洲搵Angel investor raise返黎既錢 真係講佢信唔信你條team 同覺得你做野專唔專業
當然合約對佢既保障足唔足夠亦係關鍵
我當年既angel係我大學同學既老豆同一個大學教授 其實佢地都唔係太知startup點玩
個個都係政府funding 然後做得住等中資投資
去同銀行講搞創科我諗想開個戶口都難
星之子叫你科水 你投唔投?
Angel方加
算啦樓主 香港人如果明你講咩 香港startup 就唔會搞到今日咁啦
水魚之都
想水人
你間公司有前景實有人肯投資既
不過你對自己公司有信心又會唔會留係香港搞呢?
美國佬咪又係all in
讀完書一樣無錢
幾個圍埋一齊搞生意
真 ,詐騙之都
屌你 所謂investors 要見到賺錢先得
得個idea無人會理
投資得又要管埋個方向
行到賺錢果步我不如自己玩埋落去?
香港邊洗搞咁多,有錢既做定期買藍籌買樓收租,有腦既考公務員入政府
洗撚investor洗撚startup咩
講得幾好
太多老千
咁香港打工嗰班點算?
講真 都識唔少有錢佬都比startup厄錢
間野做唔掂收皮算好
有d真係錢一到就走佬

講緊厄人既唔止香港人
都有鬼佬黎香港厄人
iOS 付費app 幾十蚊香港人都唔肯比,你就知啦
你咁講無得講架喎
你OP又話香港無angel 全部都有有錢仔女自己F&F
其實係個社交圈子文化唔同姐
香港F&F一樣可以係angel investors 兩者唔係mutually exclusive
外國D angel investors其實都唔係好多真係三唔識七無啦啦課金俾你
只係外國market大 自然networking既影響力都好大
香港個market咁細 你去多幾次networking就發現根本黎黎去去都係果D人
大把美國人係basement拎部laptop 創業
同埋我個post有提丹麥個方法 簡一批優質畢業生包佢一年人工 都可以比佢玩到歐洲小國創新第一名 佢d財政報告有公開 其實唔洗洗幾多錢
佢地拎完你個idea再自己整
你講咩呀
有國安有廿三條有完善選舉又由治及興
天使只會越黎越多
之前冇就係因為冇立好法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞