香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
Lm
本身幾認同樓主講野,但睇到你話要用啲錢去remote 菲律賓仔去cut cost 就屌一聲 你要香港人去投資你 但自己都無盡翻本土startup 嘅道德責任去培養翻香港人才 你呢種食兩家茶禮嘅食法有啲肉酸囉 我係香港人就唔想比錢你啦
香港仲平過菲律賓
1)香港嗰700萬奴隸唔識反抗嘅人,點解要為你諗?政府做官唯一嘅工作就係每個月收30萬人工,同諗吓陣間去邊度食飯,使撚理你啲賤民,記住你哋只係畜牲,畜牲係要嚟食用的,你哋唔撚係人,你係咪攪撚錯咗?你喺SF住得太耐當撚咗自己係人呀?香港人只係一群賤畜

2)SF而家都好難攞到Fund,你無實質收入,你收入唔夠多,都唔會有錢俾你。有個idea 就有錢嘅時代已經過去。我公司同咗大量大公司簽咗partner agreement ,大量reference ,都一樣攞唔到錢,你必須要有可觀嘅收入,佢先肯投錢入嚟
google search 香港初創 下面列左出黎
全部都係service 野
生存都有困難嘅時候 你叫人搏一鋪
all in 買六合彩 定留返啲錢食M記呀
第二個既諗法係幾好既,去中介化。
但衰在個行業太細 market research做得唔好。
All rubbish
投資start up? 我做定期唔撚好
連登一百幾十都唔肯俾就知
起少條行人天橋都有17億啦⋯⋯
起少個人工島都有1萬億啦
係,再嘈國安法拉尻你
香港搞創科startup 即係開發新野起碼一兩年先有貨賣
但科學園個啲係比10萬叫你一年整prototype出黎
先唔計你自己駛唔駛食飯,租地方都唔駛諗
R&D 硬件未必得,唔番多份工都唔駛諗
但佢會強制要你working hour出席佢既talk/課程

聽過一次啲talk 會同你講你未有成品唔好搵佢,佢唔想曬時間理你

仲有啲科技券,你講創新少少既野佢唔明唔識就唔批,佢理解錯唔批都係唔比你上訴請用半年重新申請等睇佢批唔批
最後就係一大班中介教你整個罐頭網站claim cash再拆錢,即係60萬quota有40以上都比人賺走左整啲無用既野

香港叫你搞創科無諗過你開唔開到飯,淨係想搭大個雞棚又可以跌自己多人係香港搞科研
只能怪日本人點解唔殺晒中國人
到頭來都係金融野
只係由搵經紀轉做手機自己玩
要佢地搞咩AI 呀
空中巴士呀
晒氣
lala同gogo爭咁遠
SF 多道友咋
首先果founder 都要走得出到國際先
啲local仔同外國angel fund manager 閒談social能力都未必有
呢啲就係所謂既人脈關係
香港有錢人連自己生意都唔會搏啦
ftx
strong post + good reply,都將D問題講得出 7788

好多人講出哂香港有d咩問題或者有咩差,反而可以share少少個人覺得香港唔比San Fran / 其他 tech hubs 差既野:

1. tech talents with startup mindset
如果有心搵其實香港係有一班做實事既tech人 (software 偏向多過 hardware),專做startup/SaaS/digital product有強 builder mindset。畢竟有team 有 execution 先有野出,呢方面香港d人其實唔會比你係San Fran搵個 software engineer 差天共地
note: 呢幾年移民潮,呢班友走左2~3成up

2. 做實事既效率
香港team落手dup野既節奏係偏向快同埋靈活,勁既人係可以一野打通哂 business value + hands-on work 去做每一刻該做既野。如果頂頭 founder 係實事人有 product market fit有本錢,通常都可以係香港砌到條高效既 team 去同個 market 打,包括行入國際market鬥外國team 都有得打

3. 有心想試下做 founder 既未來人材
重點係講緊有心既人,可以放棄一定程度安穩去試野既人,每一年都會有。香港人平均係聰明同埋醒,總會有人係想係自己人生留d痕跡同經歷,又未去到凋零死絕既,差在個環境有冇一個窿俾呢堆人自己用力擠入去。

只係問題確實比起條件多好多,簡單列下我覺得最關事既點,雖然個post好多人解哂

1. 平均黎講,教育同心態培育唔側重係creation同 take risk,唔鼓勵小朋友試下用力錯,所以得返條件好既後生能夠試
2. 香港本身生活就難,成本太高,掙扎求存已經令70%up 既人用盡力氣,變成每一次創業都係人生最大豪賭玩命遊戲,自然難會多人敢起個頭
3. 然後有條件搞既果班都會受point 1&2影響,risk control 味道都會偏重,往往會多 tactics 係點樣lam盡著數low hanging fruit,唔會將前途押大注係未知既事物/科技,變成傾向係少向前行既R&D,多D現兜兜快有結果既野
note: 所以香港做d外賣物流platform 先蓬勃,因為每一期都有錢賺
4. 香港真係好 scammer & fast-money friendly,呢度又grab 走一堆 top talent 撈偏或者玩 trend 食 information gap,少d年月積累硬實力既公司
5. 至於startup土壤都算關事,有幾多relevant mentorship 都關事,angel 數量多少都關事,但我自己睇係有因先有果,呢d係本土教育同人生風險管理文化帶黎既最終結果比較多d
6. 至於政府既角色我都唔 certain,我唔覺得 startup 蓬勃與否係一樣政策決定出黎既野,甚至係咪有俾靚個 funding 就會培育到班人我都未必覺得係主因,倒不如話佢地專心令到香港生存無咁痛苦可以容許人衝出去試下唔駛輸身家,可能仲會有大幫助
香港得騙子先搞start up

強如誠哥都俾人呃過
香港少人才但高人工,想創業都計唔掂數,有心嘅至少去深圳搞
直接出去pitch啲業主,市場有無需要呢件產品好快就見真章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞