香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
本身兩地個文化同教育,一個係培育人才,一個係培育奴隸 已經好唔同
香港得demon 無angel 的
香港scam到交友app都可以賣保險美容
Uber都可以DC9化
無㗎。。
親身經歴:
2015 開始自己 start up
2個project 一大一細
大嘅最高去到同4大家族之一 family office (真fam office) 佢哋主動搵我約談,見面4次,本人都見埋。
細嘅自己跑road show 又參加啲 incubator camp & tour, 又上北京又盛。

結論係你一係要有底,無人會理個project 有幾 promising
有個廢project 同個founder chat, 連business model & 點execute 都講唔出,但都入曬數碼港啲funding , 心諗點解,飲酒先知佢老豆係間係人都識嘅老字號大餐廳個老細兼主廚。

一係要夠紅,10/1 一定要wechat 要朋友🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳
真心好意外,例如某CIO級猛人,見面你覺得同個香港讀書中學同學無分別,一齊屌下啲時事咁。返到公司見佢we7, 嘩以為睇緊胡錫進。

最後都係敗走香港
收皮啦,香港全部startup都係老千
全部都係支那騙子呃分

香乜鳩港
XG嘅「創科」只要表要做得夠科幻就得
問題係美國歐洲會查數
記住而家香港係敵對勢力

如果發現你喺美國歐洲間空殼公司主要係香港運作
邊個會投資畀你
係全部
水魚之都
angel放假
香港不嬲槍打出頭鳥
你搭到油王咁大個雞棚都出事
香港而家話就話國際化城市
但骨子裏架構 配套同支援都係清朝級
你見啲人畢業個個入bank 入it 咁
你就知大家唔想take risk

你講所謂既數碼港 科學園
入面堆Startup都係搭雞棚 冇咩關係你根本入到都收皮
由上而下都唔會鼓勵你做startup
呢個係top down issue
香港vc investor 同 tech都唔勁
講咩angel investor 嘥氣
起碼5年前都知既野仲拎黎講
香港銀行邊算保守吖,一年都唔止交左幾百億樓貸比地產商
認真答你
中國人特性 唔信自己人
講真 以我對香港人認知 其實兩邊都唔抵幫
你自己睇吓攞政府funding嗰班仆街幾多真係做實事
根本好多人冇心做
淨係睇短期利益呃funding
投資者方面 其實係成個社會未夠文明
佢哋對科研根本冇認識 亦唔肯open mind
自然唔夠膽投資
再加上呢班人唔會願意提攜下一代
因為係上一代積落嚟嘅文化 就係一個惡性循環 上一代壓榨下一代=獅子山精神
唔使爭 香港地
Investor同founder兩邊都係老千
先唔講本土創業文化差過大陸
而家中西關係搞到咁 人地會唔會比你投
正常人都諗搵多2年錢走
仲講要commit 幾年起既start up
人地成堆銀行啲錢比startup,香港成堆銀行啲錢比地產
香港d創業家夠膽玩但個個賭白頭片
下下要政府資助
angel vc問你自己有幾多skin in the game答唔出
要你加條term 8% irr redemption即刻唔濟
vc頭完management要跟no way
個個淨係識得吹
開ppt公司cap水
咁撚多字
我連陳奕希碌鳩都未含到
你仲講條毛
考評局app
唔知咩太極拳app
大把angel
開善堂供養垃圾
太多騙子會諗方法點cap水多過整實業出嚟
中騙子嘅機會大過中實業嘅機會太多
唔係意見容不下
係定位問題
香港跟本無可能做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞