香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
以下係我多年觀察,真心想上面既人知道發生緊咩事
其實香港搞創科最好就係學San Francisco
SF連New York都可以超越
人地優勢第一就係好多private funding
天使投資者可以飲杯咖啡就比15萬美金你
香港明明有好多有錢人但全部買樓買股票 冇乜人投資startup (先唔講venture capital張cheque細好多同valuation低好多,angel我見都未見過,全部都係有錢仔女既friends and families)
你話香港人保守 但日本人其實都保守鐘意儲錢 反而都唔少angel 會唔會呢到唔夠誘因?咁投資startup有退稅有冇得諗?
第二就係startup vibe
SF隨便行入間cafe都有人傾緊搞product搞startup,我係SF做6個月野效率可以快過香港做2年,好多人教精你唔好行冤枉路,仲要唔收錢
香港科學園同Cyberport d startup vibe幾乎係0 Incubatee 大家都冇交流咁濟 一係就要靠官方搞活動先有人分享下 founders之間冇「自然交流」點樣搞創科
第三就係research talent hub 果18000/23000都係唔掂,要8大/QS100又要base係香港,香港咁既時勢點請到人,直接放寬到可以請remote 菲律賓人之類好過,香港startup即刻多好多人材用,18000請到5-7年經senior developer 了,到底呢個計劃係推動本地就業定推動創科,呢兩個目標其實只能簡一個
第四就係人材傾斜去醫/法律呢d行業,做startup 好冇保障,丹麥咪有成功例子,你覺得佢掂既,政府可以保障佢頭一年人工每月有30000左右(叫Innofounder),program完左都掂既咪幫佢搵funding 1:1咁投資落去(叫innobooster),作為歐洲500萬人小國創新能力全歐洲第一,其實唔洗洗好多錢嫁咋。呢樣野仲解決到另一個問題,就係好多人搵唔到Co-founder既問題,你有保障投身既人咪多左好多,易組隊好多。
最後就係香港自身founder同mentor既問題,founder好多冇國際視野,只做香港市場,唔知點打中國大陸/美國/東南亞/歐洲市場,TikTok 同小紅書冇用過點做b2c,當地冇人脈唔熟行業點做b2b,但呢d其實一直係香港startup education缺乏既野,就算有全部都係極high-level冇一個係好hands-on既人分享。然後d mentor唔知點解大部分係搵大公司既成功人士,San Francisco 全部都係Serial Entrepreneur ,你唔會搵到一個google出身既人教你野,咁香港係咪都應該搵SaaS/ Tech Entrepreneur 去做mentor呢?其實唔洗局限請香港mentor嫁,科學園反正都比錢請人,你搵大陸/歐洲/美國mentor係咪仲幫到香港founder去進入市場呢?不過呢兩樣我反而覺得有得改,香港人咁醒,要改唔難

以上係我係歐洲美國香港創業既小小睇法,歡迎補充
XG連venture都少邊度嚟angel investor
我淨係識sc venture
好多眼光淺窄
又要有project 包底先肯科水

但又咁講,香港都唔少假狗呃fund 開大餐,由其半政府果班
新畢業自己生活都成問題
邊得閒搞startup
畢業就搵工比家用啦
仲要儲錢準備3X歲結婚生仔
邊有閒錢用
返工又成日被迫無償OT
邊有時間
香港的政策及城市角色是你定的嗎
香港最出名係scam
國際雞棚之都
投資startup不如掉錢落海
同紐約一樣
銀行太保守
又令我諗起咖啡機嗰單
攞去過大海冇咁嬲
邊夠citi 單加密貨幣勁
你去問下星之子陳易希點睇
咖啡機
磁能線
可以去了解下香港啲startup有幾多係雞棚圍威喂R Funding過河濕腳
科學園個啲呢
首先你係咪內地磚才先
香港創科20k
人地fg 200k
香港搞start up冇support玩鬼咩
有能力都去外國既start up
冇能力咪留係香港一齊鬥cap水
而家搞startup 唔係砌新product, 好多只賣concept, 去到ideation 已經可以收錢,再行唔行就好睇個棚主定嘅方向
樓主咁多分析講經咩
要人投資 唔好講張cheque大定細 講到尾你要說服到人地最後係有錢落袋先得 (一係賺錢 一係蝕錢但有growth公司市值最後有得升)
但香港既有錢人九成都唔係靠IT/科技搵錢
佢地要做你口中美國/歐洲飲杯咖啡就決定課金既investor 一係自己識野有眼光 一係就請識野既人返黎話佢知邊間公司有前景有潛力
你估誠哥投資外國果堆start up係佢自己決定架咩
香港靠炒樓地產炒股發達既有錢人 與其俾10年時間你睇下搵唔搵到錢 不過拎D錢去繼續炒炒賣賣即時有錢賺仲好

最後想講 香港做start up搵錢第一下一定係迎合正苦呃funding
問題係你迎合得正苦就預左做出黎件野根本唔掂 因為你成個發展方向要好似港共同你tick checkbox咁就晒佢、聽晒佢話先會俾錢你
過左幾年你funding又洗得7788 先發現已經遲過人地外國幾年
有次去搵人
見到入面啲office明明有水牌但睇落好似幾年冇人返過嚟咁
香港搞startup 9成人都係圍埋呃政府錢
18000請海外人材 仲要5-7年senior

人地唔洗生活 過黎同你住劏房?
中華區太多老年,100次天使,99次死亡,鬼玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞