香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
當年部濕鳩咖啡機係咩黎

仲有香港最搵錢可能係雞棚生意?
香港無得救,支拿人基因,難泥扶唔上
中肯
係樓主條傻鳩對d startup認真左
SV就係一個姣婆遇著脂粉客嘅地方
wannabe founders同investors 0社交距離
(未來息口低返 就可以見返talent-fund大規模orgy嘅盛況
依班有實力有經驗既人,會發現家下既市道冇乜公司會請佢地。一來公司manager 顧忌同佢爭飯食,二來佢份人工夠請2-3個新仔。如果有創業經驗,HR 更加覺得你唔啱做野。
佢中嘅標都係度身訂造得佢合資格中

想當年我就係俾佢10萬kick 住
科學園以為10萬好多錢
完全預你唔食唔住唔請人
如果預你請人 係出$5000個月?
仲要要求多多

最後都放棄左 計過條數冇得搞

人地掟少少錢出黎試下水溫 間新公司的研究可能都同自己公司的業務有關
可以用自己公司的資源幫佢發大黎做 又幫到自己公司提升競爭力
香港有錢人投資創科根本冇呢種人脈同好處
因為香港人都知香港人衰過支那人
送錢俾你呃咩
你班人種賤格係咁
香港搞左新田科技城之後就會有創新科技㗎啦
從歷史/ 地理方理,分析香港人既性格

近100年,香港做中國和外國既中轉站獲利,就培養左一班左邊舐一舐,右邊又舐一舐既人
叫呢班人放棄傳統既玩法,然後去投資startup
難左少少
最主要係香港搞start up個機會成本太大
香港人fresh grad出嚟
求其搵份工都有20k
但係start up贏咗頂盡都係千萬貨仔

大陸人搞start up
fresh grad最top都係萬零 (唔計跨國企業)
但係人哋start up估值閒閒地都億億聲

Absolute advantage黎
死局
識得幾個香港做Start Up既人,淨係識做ppt,喺度9up,又怪政府/社會support唔夠...簡單啲講,無料

唔敢想像喺香港真係做到你講嗰啲嘢之後,啲錢要俾果啲人,我情願政府/有錢佬拎啲錢去扶貧
提起fintech,LeapXpert都由香港搬咗HQ去紐約。同金融有關好難唔出走
有錢做咩唔買美股????
冇得救
香港人老屎忽心態
炒樓炒股炒舖
炒炒賣賣
好過辛辛苦苦
搞創新科技
有,但好少有friend返緊間startup只有~25%係香港人,50%內地磚才,~25%外國人
內地磚才唔識廣東話,所以香港人只可以講普通話就佢地兩文三語完全係負作用
香港啲old money係咁。Angel/VC投完仲要湊,有創業經驗,了解企業成長過程嘅人太少,好難幫到start up成長,惡性循環
成個社會
充斥著一班
記得利益者
話畀你聽坐喺度炒樓
只需要躺平䟴䟴腳
好過做實事
你叫下一代點夠膽去闖去搞新科技
casexxxx有搵鄭志剛入股
我自己果單嘢,最終都係響美國果邊搵到VC,最後M&A成件事,靠香港班垃圾嘅話食咗屎啦
有呀,成班阿叔就係睇呢期有咩新科技就起雞棚,再唔係就水政府同圍內人諗計攞撥款,再睇下點落下一年ICT Award
係香港搞只會俾黃絲cap多轉水移民鬆人
Hi Ching,想知你間公司最後係點樣控?係美國定sg定hk公司?邊度控邊度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞