香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
一係要必賺 又時間短
一係就偷呃拐騙
我只係唔想有人有錯嘅印象
30000放係香港咪好似好多咁 但係放係丹麥係遠低於average
放返落香港scale即係 比個fg一個月12-13k搞自己project 有幾多人會覺得吸引啊
已經唔講丹麥讀書每個月政府有錢比你 好多野又有得平 我係學校留多年搞自已project又得
返工拎份高d嘅糧 橫掂4點就放工 大把時間 再搞自己project又得
計返生活成本 個program先好似我咁講 一d都唔吸引
社會主義國家 生活平淡
想揾多d 可以去炒樓
好似好矛盾 但係係事實
其實唔一定得 VC 呢條路
你做 product 做到中小型都已經好好揾
有啲 Domain 勁難做無咩人做
其實係,SaaS毛利好高,product好用,賺穩定收入。
喺香港靠自己bootstrap好過搵所謂VC

至於點做大家可以參考下呢兩本書
from zero to one
Lean startup

YouTube channel就
MicroConf

同埋依家有埋AI 好快起到個MVP 出嚟
當然起MVP 前要validate 咗個market先
陳x 希
香港呃funding世界第一
都要你識個domain先知有冇市場
一係要好人脈 人地比機會你試
當你係angel investor,
見到XG 既startup 負責人唔係星之子,就咖啡機兄弟,真係好撚難投資
用average salary 去計tech人人工⋯
大哥你衝出嚟柒都唔好咁
因為深圳政府支持同埋湖南佬做生意勁
Dji呢下反而要串番eth zurich 點解eth research 咁成功但公司做唔起
全靠喺香港敗走
睇你做啲野合唔合法/ 做唔做足保障
SaaS 如果你細搞 唔開公司 當自己project做
咁就 Profit Margin 高
但當然就對你冇保障

如果按正規黎講
SaaS 啲 Provided Service 可能要搵律師寫user agreement
呢啲就好貴
其實FANNG 都好多PM
一條Scrum team 一個
好明顯人哋請呢個Role 係有原因
唔係剩係得香港
世界觀都有影響
香港冇大科技企業 冇FAANG
喺香港做IT 好少會諗到要整啲野俾全世界
人地以色列同美國close (呢個對搞IT都幾有影響)
Microsoft有 R&D Center 喺度
人哋成個mindset 就係FANNG 同全世界
暫時科學園最成功岀到product打入市場係factiv
賣精華 爽膚水 skincare
打造本港品牌
成個美容台都會買佢地d 野

Lm
香港人成班廢佬思維
你同佢講搞自動駕駛 佢答你不如自己揸
有咩startup好搞
香港有錢投資者唔會咁傻中你個雞棚
窮既可能會
你喺間公司度做?咁樣叫創科唔好笑死人

你話Eli 就係創科
個lab唔係lab來
只係用來收貨咋
明明自己公司只係做代工
幫人啤下野,打下PCB
都覺得自己係科技巨頭
然後對啲真嘅初創公司指指點點
Ching 咁有心真係去玩返西方真資本主義server
中國server 唔值得玩 得啖笑
得政府肯比你,但審好耐或好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞